L.B. u Vijesti

'Zarobljene' kod kuće zbog 'korone': Djevojke za vrijeme pandemije više čiste i kuhaju, a manje se obrazuju

Djevojke i mlade žene dobi između 14 i 24 godine preuzele su na sebe većinu kućanskih poslova tijekom pandemije, što im ostavlja manje vremena za obrazovanje.

3. ožujka 2021 15:39
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

66% djevojaka i mladih žena u dobi od 14 do 24 godine izjavilo je da provode više vremena u kuhinji pripremajući obroke za članove obitelji zbog pandemijskih uvjeta života, dok isto tvrdi samo 31% mladića iste dobne skupine, piše The Guardian.


Djevojke i žene također troše više vremena na čišćenje kućanstva (69% u usporedbi s 58% u odnosu na mladiće), kupnju (52% više u usporedbi sa 49% više) i brigu o braći i sestrama (28% u uspoerdbi sa 16%), pokazali su podaci ankete koju je na 1000 djevojaka i mladića u dobi od 14 do 30 godina provela agencija za istraživanje tržišta u ime dječje humanitarne udruge Theirworld.


...Sve više djevojaka studira – dečki i dalje bolje plaćeni nakon diplome...


"Određena izvješća pokazuju da će se zbog posljedica pandemije ravnopravnost žena u društvu unazaditi za otprilike desetak godina, što je ozbiljan podsjetnik da borba za ravnopravnost spolova još uvijek traje", izjavila je rukovoditeljica Theirworld-a, Sarah Brown. "Podaci koje je ovo istraživanje iznjedrilo pokazuju da djevojke lako upadaju u tradicionalne uloge unutar kućanstva kad nisu u školama, što može ugroziti njihovo obrazovanje", dodala je.


...Apsolutna dominacija studentica: Ovo su hrvatski 'ženski' fakulteti kojima bez sumnje vladaju djevojke...


Istraživanje također pokazuje da izostajanje iz škole ostavlja posljedice i na mentalnome zdravlju. Jedna od pet djevojaka izjavila je da osjeća poteškoće, dok je 46% njih izjavila da pristup kvalitetnome obrazovanju trenutno smatraju gorućim problemom.


...Neki su studiji i dalje isključivo ŽENSKI ili MUŠKI – provjerite gdje dominiraju žene, a gdje 'testosteron'...


Theirworld poziva vladajuće diljem svijeta da problemu obrazovanja djevojaka posvete više pažnje i aktivnih napora u borbi s pandemijom, na način da povećaju budžete namijenjene školama, visokim učilištima i sveučilištima.


"Nema boljeg načina za stvaranje ravnopravnijeg oporavka i posljedično ravnopravnijeg društva, od toga da obrazovanje djevojaka postane prioritet", kaže direktor Theirworlda, Justin van Fleet.


Nedavna anketa provedena i objavljena od strane Ureda za nacionalnu statistiku pokazala je da je na ženama i teret "kućnog" obrazovanja, uz 67% žena koje su preuzele na sebe ovu ulogu u odnosu na 52% muškaraca koji su izjavili da pomažu djeci savladati gradivo od kuće. Polovina mladića između 16 do 18 godina u anketi je izjavila da je školovanje od kuće ostavilo posljedice na mentalno zdravlje u njihovom slučaju.


izvor: The Guardian

Još vijesti