Mojfaks.hr u Vijesti

Zatvaranje domova zbog korone? MASOVNI PROSVJEDI studenata u Beogradu: 'Nećemo iseliti jer nemamo gdje živjeti'

Nakon najave predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da će Vlada donijeti odluku da na dva tjedna zatvori noćne klubove, splavove, kafiće koje nemaju dvorištni prostor u periodu od 23h do 6 ujutro, ali i sve studentske domove u Beogradu, sinoć, 2. srpnja, uslijedili su masovni prosvjedi studenata koji su poručili 'Nećemo kući' i 'Ne damo domove'.

3. srpnja 2020 14:41
Zatvaranje domova zbog korone? MASOVNI PROSVJEDI studenata u Beogradu: 'Nećemo iseliti jer nemamo gdje živjeti'

Zatvaranje domova zbog korone? MASOVNI PROSVJEDI studenata u Beogradu: 'Nećemo iseliti jer nemamo gdje živjeti' Foto: MojFaks

Situacija u Beogradu zabrinjavajuća je. Epidemiološka slika sve je gora, a ovaj smo tjedan pisali i o studentskoj populaciji koja je također desetkovana virusom. Trenutno je u Beogradu više od 200 studenata zaraženo koronavirusom, od čega četvrtina pacijenata dolazi iz studentskih domova.

...Zaraza među studentima: \'Javlja se sve više mladih s respiratornim tegobama, četvrtina pozitivnih dolazi iz STUDENTSKIH DOMOVA\'...


Zbog toga je Vučić, među ostalim, najavio i zatvaranje svih domova u Beogradu. O ozbiljnosti situcije svjedoči i Vučićeva najava uvođenja kazni za nenošenje maski u gradskom preijvozu i shopping centrima te, ako ove mjere ne pomognu, zatvaranja čitavog Beograda, piše N1.

...Kako je živjeti u nikad praznijim zagrebačkim domovima: \'U sobama smo dok ne izgorimo, onda sjednemo na sunce i čekamo da nas uhapse...\'...


Sinoć su u protestnim šetnjama studenti iz više domova stigli pred Skupštinu, a najavili su i okupljanje za danas u 10 h ispred Filozofskog fakulteta uz poruku da pred njih izađe i ministar prosvjete, poručivši mu "Šarčeviću, javi se". On im se naknadno obratio uz poruku da će se naći rješenje i da ne trebaju biti zabrinuti zbog ove Vučićeve najave.

Predstavnica inicijative "Zaustavimo iseljavanje studenata iz Studentskog grada" uživo na Faceooku prenosila je protest studenata, koji su poručili da neće napustiti svoje sobe. Oni su se spontano okupili ispred Studenjaka, a zatim krenuli ka centru grada, gdje su im se pridružile kolege iz drugih domova.

...\'Domovi su prazni, nema posla, ne možeš se ošišati ni popraviti zube\': Andrija i Ana pokazali kako izgleda studentski život tijekom epidemije...


Studenti su tokom višesatnog protesta ukazali na činjenicu da je vlast pustila da rade kafići, da su održani izbori, da je sve bilo dozvoljeno, no čim su prošli izbori - oni bi trebali iseliti iz domova. Podsjećaju da je u tijeku ispitni rok, i dodaju da nemaju gdje živjeti ukoliko se domovi zatvore..

Naknadno se u medijima pojavila vijest da domovi za smještaj studenata u Beogradu ipak neće biti zatvoreni, već da će se pronaći rješenje za povećanje epidemioloških mjera u njima, što je navodno dogovoreno u četvrtak kasno navačer "poslije razgovora predsjednika Srbije Aleksandra Vučića sa studentima". Reagirajući na ovo, studenti poručuju "da ne prihvaćaju polovične informacije", već traže službenu odluku.

L.B./izvor: N1
foto: screenshot via N1

Još vijesti