V.K. u Vijesti

Tvrdi da ju profesor mobingira: Studenticu novosadskog KIF-a na zadnjem ispitu pratit će njen odvjetnik – dosad polagala već 8 puta

Prema definiciji pravne klinike Pravnog fakulteta u Zagrebu 'mobbing je specifični oblik ponašanja na radnom mjestu, kojim jedna osoba ili skupina njih sustavno psihički zlostavlja i ponižava drugu osobu, s ciljem ugrožavanja njezina ugleda, časti, ljudskog dostojanstva i integriteta, sve do eliminacije s radnog mjesta'.

9. lipnja 2021 15:13
zabrinuta studentica, zabrinutost

zabrinuta studentica, zabrinutost Foto: Shutterstock

Studentica Olga Cogo, trenutno apsolventica Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja (pandan našem KIF-u) u Novom Sadu objavila je početkom mjeseca video na svom Facebook profilu u kojem objašnjava u kakvoj se situaciji nalazi. Naime, prema njenim riječima, profesor iz kolegija Plivanje ne želi joj upisati posljednju ocjenu koja joj treba kako bi završila svoj preddiplomski studij.


"Samo se želim baviti plesom i djecom, ali me politika prati gdje god da krenem... pa i na fakultetu!"


Kako navodi u svom videu, nakon nagomilavanja psihičkog zlostavljanja i sustavnog maltretiranja od strane profesora, ali i nadležnih osoba fakulteta, odlučila je cijeli problem predstaviti javnosti. Ona u svom videu otkriva ime i prezime profesora zbog kojeg je, kako tvrdi, i nastao cijeli problem, a u komentarima joj kolege daju punu podršku, uz svoje ispovijesti o problemima s dotičnim profesorom.


Olga svoj video započinje prepričavanjem svog iskustva studiranja dotad. Kako govori, prosjek ocjena joj je odličan, a bila je i članicom Studentske asocijacije. Tijekom druge godine studija vodila je i studentski parlament, plesni klub s 30-ak studenata i sudjelovala u organizaciji nekoliko humanitarnih događaja. Dodaje i da je redovito polagala ispite i vodila praktičnu nastavu studentima.


"Možda ja umrem od korone pa Vam netko drugi upiše ocjenu"


Nakon toga, kreće u detaljnije pojašnjavanje svog problema. Baš u vrijeme pojave pandemije koronavirusa prošle godine, završavala je četvrtu godinu, drugi semestar. Uspjela je, kako kaže, položiti sve predmete osim jednog – Plivanja. Kako dalje navodi, profesor nije održao nijedan rok, jer su navodno otkazani zbog korone.


Kako kaže, prvi susret s profesorom je imala kada ga išla upitati kako da položi predmet kako bi mogla upisati magisterij sljedeće akademske godine. "Odgovor sam dobila: 'Evo kolegice, možda ja umrem od korone, pa Vam netko drugi upiše ocjenu'. Nakon toga sam ga pogledala i izašla iz prostorije", pojašnjava Olga.


U nastavku videa objašnjava da je tek u rujnu bio prvi put da je mogla izaći na ispit koji se inače odvija u dva dijela: teorijski i praktični dio. Praktični dio položila je u rujanskom roku, a isti dan je izašla i na teoriju. Olga napominje kako je sutradan dobila rješenja u kojima stoji da je iz teorijskog dijela dobila 8 (također prolaz), ali da je sveukupna ocjena 5, što se računa kao pad ispita, iako je zbrojem ostvarenih bodova zaslužila prolaz.


Nakon toga je bila na konzultacijama gdje joj je rečeno kako iz ovog kolegija mora imati maksimalnu ocjenu (10) kako bi joj profesor upisao ocjenu, a što je ona i prihvatila i krenula učiti. Na sljedećem roku opet je imala ocjenu 8 i tako još sljedećih 6 izlazaka, sve do posljednjeg roka upisa na magisterij koji se održavao u listopadu. "Nisam dobila nikakvo objašnjenje zašto mi je ocjena bila manja, čak i kada sam profesoru pokazala kako u knjiži piše koji je točan odgovor. Na sva moja pitanja on bi ili vikao na mene, izbacivao me iz prostorije ili bi rekao da do kad je god on ovdje, ja neću položiti njegov predmet", tvrdi.


"Ljubavno pismo prodekanu" umjesto žalbe i komisije


Na posljednjem je roku proradio njen bunt te je odlučila ne izaći iz prostorije dok joj profesor ne pojasni o čemu se radi, na što joj je on prijetio policijom. Nakon spornih rokova Olga kaže kako se obratila prodekanu nakon šest mjeseci trpljenja psihičkog zlostavljanja te je podnijela prijavu i studentskoj službi. Drugi dan je dobila odgovor, ali ne iz dekanata već od profesora.


"Nakon toga sam bila kod Prodekana kako bih tražila komisiju no na hodniku mi je bilo rečeno kako to ne mogu tražiti u ovom roku, već krajem studenog, što nema smisla jer bih izgubila magisterij, produžavala ovu godinu i na kraju krajeva, sve plaćala, a položila taj kolegij osam puta", nastavlja.


Nakon iščitavanja statuta i zakona tražila je i dalje odgovore, te kako kaže, "od prodekana sam dobila odgovore da se sklonim ili da ušutim jer će tako biti narednih 5 godina što nisam znala što znači. I godinu dana nakon ja nemam odgovora. Kasnije sam usmenim putem dobila odgovor kako ja nisam zapravo tražila komisiju i pisala žalbu na ocjenu, već da je to bilo ljubavno pismo prodekanu", govori u svom videu.


Komisija, suspenzija, disciplinska prijava, odvjetnici


Zavrzlama se nastavlja kada su odlučili Olgu suspendirati s fakulteta na godinu dana uz zbog toga jer je ona prijetila da će sa situacijom izaći u javnost i doći na fakultet u prisustvu svog odvjetnika. Kasnije tog istog dana prodekan i sporni profesor kojeg studentica spominje šalju joj disciplinsku prijavu. Nakon što je dobila suspenziju, unajmila je odvjetnika te je odluka o suspendiranju odmah poništena jer se navodno ne mogu ispitati razlozi odluke.


"Koliko dolazaka s odvjetnikom na fakultet moram još proći da ga završim? Je li uopće normalno da jedan student mora braniti svoj posljednji ispit s odvjetnikom?", upitala je.


Dalje navodi kako je nakon ukidanja odluke dobila natrag status studenta te je pokušala još jednom izaći na rok, i to u travnju, no ovaj puta joj se profesor fizički ispriječio na vratima fakulteta. Kako bi zaštitila svoje pravo polaganja studentica se opet pozvala na svog odvjetnika te ju profesor ipak pušta na fakultet i u predavaonicu, samo kako bi otkazao polaganje ispita za sve.


O ovom slučaju pisalo je nekoliko tamošnjih porala među kojima i luftika.rs koji prenose kako je u prošlu srijedu, 2. lipnja održana javna rasprava na fakultetu koju su odgađali tri mjeseca, ali da za Olgin slučaj i dalje nema rješenja. "Čekam konačno rješenje da li sam suspendirana ili ne. Puno kolega s mog, a i sa drugih fakulteta mi se javlja svakodnevno. Mnogo je pozitivnih reakcija koje su me jako ohrabrile. Kakav god ishod bio, odlučna sam i ustrajem u ovoj borbi. Ne odustajem. Sve što želim je završiti fakultet i ostvariti svoja osnovna prava", poručuje Olga spomenutoj redakciji.


Inače, novinari redakcije luftika.rs obratili su se i profesoru za komentar na ove navode studentice te se on prema njihovim napisima "ljubazno javio na poziv, zatim na spomen imena Olga Cogo u trenutku prekida dalju priču i kratko kaže: 'Dokumente (ili Izvin’te – šumi) ne mogu. Vikend je, ne radim, ne mogu ništa da vam kažem. Imate pravnike na fakultetu. Imate stav naučno-nastavnog veća i sve ostalo. Prijatno", prenosi luftika.rs.