V.K. u Vijesti

Hakiran Građevinski i arhitektonski fakultet: Oglasio se dekan

Građevinski i arhitektonski fakultet Sveučilišta u Osijeku bio je na meti hakera preko vikenda.

15. veljače 2022 18:19
Građevinski i arhitektonski fakultet Osijek

Građevinski i arhitektonski fakultet Osijek Foto: Screenshot

Nakon napada osumnjičenog slavonskog maloljetnog hakera na A1 sustav koji je tražio isplatu od 500 tisuća dolara u kriptovalutama da ne objavi ukradene podatke na dark webu, na sličan je način bio hakiran i osječki fakultet.


Podsjetimo, posljednje informacije vezane uz slučaj hakiranja osobnih podataka korisnika kompanije A1 navode da se radi o tinejdžeru iz Slavonskog Broda. On je od A1 tražio  500 tisuća dolara u kriptovalutama, a prijetio je da će u suprotnom podatke korisnika objaviti na na tzv. dark webu, a nekoliko dana kasnije pojavila se i informacija da je podatke na dark webu i objavio.


>>>Hakirana i računala FAKULTETA: Za otključavanje haker tražio plaćanje u kriptovalutama<<<


Potom, sličan se scenarij odigrao i na jednom osječkom fakultetu. Policijska uprava osječko-baranjska objavila vijest da je preko vikenda nepoznati počinitelj hakirao službena računala fakulteta. „Na zaražena računala počinitelj je ostavio poruku u kojoj traži plaćanje kriptovalutama uslugu otključavanja računala“, pišu na svojim službenim stranicama policije.


Kako doznaje osijekexpress, radi se Građevinskom i arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Osijeku.


>>>Krađa identiteta u WhatsApp grupi među studentima: Ako dobijete poruku ili fotografiju s ovog broja, ne odgovarajte<<<


„Napad se dogodio u nedjelju rano ujutro. Kriptirana su nam tri računala, a koja su u tom trenutku bila upaljena. Sam sustav je prepoznao maliciozni napad i onemogućio njegovo daljnje širenje. Tu smo, zapravo, jako dobro zaštićeni. U tijeku su pregledi svih računala na Fakultetu, a kako se ne bi dogodilo da imaju skrivene datoteke koje bi eventualnim pokretanjem operacijskih sekvenci pokrenule daljnji niz. Od ta tri kriptirana računala, dva smo potpuno izbrisali i ponovno instalirali budući da imamo backup podataka, a jedno je izuzela policija radi istrage. Policiji je, kao što znate, slučaj prijavljen. Dodao bih, mi, zapravo, nismo imali nikakve ozbiljne štete u ovom napadu", potvrdio je dekan prof.dr.sc. Varevac za osijekexpress.


S obzirom na to da je istraga i dalje aktivna, iznos koji je haker tražio nije otkriven.


Izvor: osijekexpress.com