V.K. u Vodič za brucoše

Brucoš od mame dobio 12 tisuća kuna jer je 6 godina izbjegavao društvene mreže

Biste li za određenu svotu novca mogli živjeti bez korištenja društvenih mreža? I to punih 6 godina?

23. veljače 2022 15:19
Sivert Klefsaas

Sivert Klefsaas Foto: Screenshot

U nekoliko smo navrata dosad mogli zamišljati kako izgleda život bez društvenih mreža. Prvo je bilo kada je su pali Facebook serveri krajem prošle godine, a onda ponovno dok je do naših medija stigla vijest da će cijela Europa potencijalno ostati bez Zuckenbergovih "društvenih" proizvoda Facebooka i Instagrama.


I dok većina nas ne može niti jedan dan bez "scrollanja" društvenim mrežama, roditelji koji su odrasli neuronjeni u digitalni svijet trude se, na razne kreativne načine, djecu na što dulje odvojiti od ekrana. Jedna majka je u tome i uspjela.


"Mislio sam da je to super", kazao je za CNN Sivert Klefsaas, budući brucoš Sveučilišta Northwestern St. Paul. "Pomislio sam, 'Ah, što je još 6 godina'?", kaže.


>>>Snimila OVAJ video za ispit pa postala viralna: 'Nisam očekivala takvu buru…' Pjevušite li i vi ove stihove?<<<


"16 za 16"


Još 2016. godine, Lorna Goldstrand Klefsaas izazvala je svog, tad 12-godišnjeg sina Siverta na izazov da se kloni društvenih mreža do svoje 18. godine. Ako ispuni izazov, majka će mu dati 1800 dolara.

Sin je na kraju i ispunio izazov te je 19. veljače ove godine preuzeo svoju nagradu. Lorna je dobila inspiraciju za svoj izazov kada je na radiju čula priču "16 za 16", u kojoj je neka majka svojoj kćeri dala 1600 dolara kada je napunila 16 godina, pod uvjetom da ne koristi društvene mreže do svoje 16. godine.


Kako je odlučila ipak povećati vremensku granicu, odlučila je i "nagradu" povećati za još 200 dolara.


"To je stvar ponosa"


Sivert je kazao za CNN kako mu zapravo nije bilo teško živjeti bez društvenih mreža, a tijekom tih 6 godina "offline" života nije puno ni razmišljao o tome, jer kao 12-godišnjak nije ih ni koristio puno.


Jedina aplikacija društvenih mreža koju je tada imao bila je Snapchat, koju je izbrisao dan nakon što ju je isprobao. "Ne bih rekao da je ikada postojao trenutak i kojem sam mislio da ću se slomiti", kazao je budući brucoš. "Kako je prolazilo vrijeme, to je sve više bila stvar ponosa", kaže.


>>>12 sati useljavao brucoše u dom, a za besplatni ručak od SC-a dobio OVO: 'Gdje su proteini?'<<<


Izbjegao je drame s mreža


Osim toga, Siverta su i prijatelj obavještavali o novim informacijama i trendovima iz online svijeta. "Uspio sam izbjeći svu nepotrebnu dramu koja se tamo događala", dodao je. Njegova je majka imala povjerenja u to da neće prekršiti pravila izazova.


Kako kaže Lorna, nije morala provjeravati ima li njen sin skrivene preuzete aplikacije. "On je tako natjecateljski nastrojen, to je definitivno bilo više dokazivanje", kazala je ponosna majka.


To je također značilo da je umjesto "scrollanja" imao puno više vremena posvetiti se sportovima i ocjenama. Sada, bogatiji za 1800 dolara, Sivert je kazao kako je razmišljao kako će potrošiti novac. Kao 12-godišnjak je mislio da će dobiti kuću, no vjerojatnije je da će kupiti stvari za svoju sobu u studentskom domu na Sveučilištu Northwestern St. Paul na koji kreće najesen.


>>>Nova vrsta bureka u jednoj pekarnici 'zapalila' društvene mreže: Jedni prijete nasiljem, drugi jedva čekaju probati<<<


Prva društvena mreža: Instagram


Nakon ispunjenja izazova, Sivert se ipak odlučio priključiti online svijetu pa je "njegov prvi prodor na društvene mreže: skidanje Instagrama". "Definitivno postoji krivulja učenja", kaže Sivert. "Vidim svoje prijatelje kako lete kroz svoje društvene mreže, a ja to još uvijek ne mogu", kazao je. Ironično, ponosna majka se pohvalila kako je sin ispunio izazov – na Facebooku.
Rekla je da je to bila jedna od najboljih stvari na koje je potrošila novac. "Činilo se da su i drugi roditelji zainteresirani za isprobavanje izazova", kazala je majka za CNN.


Pitanje depresije, prijateljstva i raspoloženja


"Svakako nismo protiv društvenih mreža, ali ovo je njihova zdrava upotreba", istaknula je Lorna. "Radi se o tome da ne dopustite da vas to opterećuje, ili da postanete ovisni o tome, ili da na vas utječu stvari koje drugi ljudi objavljuju."


Lorna je dodala kako misli da njen sin sada ima drugačiju perspektivu na društvene mreže nego što bi to imao sa 12 godina.


>>>Ove godine brucošima još i gore: Trećina novoupisanih studenata bori se s depresijom i tjeskobom<<<


Sivert je najmlađi od četvoro djece, a njegove tri starije sestre koristile su društvene mreže u svom odrastanju. Lorna je komentirala da je ponekad osjećala da su njene kćeri "previše zaokupljene" svojim aplikacijama i feedovima.


"To je utjecalo na njihovo raspoloženje, prijateljstva i bilo je pomalo depresivno", kazala je majka. Kada je jedna od njenih kćeri imala 16 godina, majka joj je oduzela mobitel upravo zbog spomenutih razloga, kako kaže, kćer joj se ipak kasnije zahvalila na tome jer joj je to popravilo raspoloženje.


"Iz nekog razloga, djeca i odrasli se osjećaju ugodno iza ekrana. Jako sam sretna što Sivert nije čitao nikakve negativne komentare", komentirala je majka za kraj.


izvor: cnn.com