L.B. u Vodič za brucoše

Brucoši cijeli semestar 'slušali' online predavanja preminule profesorice – nisu znali da je umrla

Studenti Sveučilišta u Bristolu dobili su unaprijed snimljena profesoričina predavanja koja je preminula tijekom njihovog studiranja.

25. veljače 2022 14:19
online predavanja

online predavanja Foto: Shutterstock

Brucoši dodiplomskog studija matematike na ovom sveučilištu morali su "odslušati" nekoliko predavanja koja je za njih snimila profesorica Lynee Walling, koja je preminula od tumora par mjeseci ranije.


Preminula u svibnju, javili im tek sredino jesensko/zimskog semestra


Studentima je profesorica Walling predavala tijekom jesenskog semestra, no materijale su morali koristiti i mjesecima nakon smrti profesorice prošloga svibnja. Studente nitko nije obavijestio o smrti predavača i dalje su im s fakulteta davali materijale u kojima su mogli vidjeti preminulog profesora, piše The Tab. Studenti su bili u šoku jednom kad su napokon saznali.


>>>Otišao na kvasinu? Profesor studente nazvao 'prenositeljima bolesti' i unaprijed im dao ocjene<<<


"Neko vrijeme nisu nam rekli. Neki su ljudi počeli nagađati pa se vijest o tome počela pa su poslali mail polovinom semestra", pojasnio je jedan student. "Čini mi se jako nepristojnim na takav način koristiti njene materijale", dodaje.


>>>[VIDEO] Svi studenti ugasili kamere na Zoom predavanju: Iznenađenje koje je uslijedilo dirnulo je profesora do suza<<<


Iako su protupandemijske mjere ublažene, mnoga su sveučilišta nastavila s online nastavom. "Predavanja koja koristimo ovog semestra unaprijed su snimljena prošle akademske godine", kazao je jedan student s ovog sveučilišta. "Ove godine ponovo ih recikliramo, što je smiješno s obzirom da su anticovid mjere ukinute", smatra.


Oprez u korištenju unaprijed snimljenih materijala


Iz Unije sveučilišta i koledža, koja okuplja profesore i akademike, upozoravaju da nastavnici budu jako oprezni s prethodno snimljenim predavanjima. "Bit će uznemirujuće kad studenti doznaju da je osoba čija su predavanja slušali i pregledavali već preminula", tvrdi Nick Varney iz Unije. "Ova situacija ilustrira zašto nastavnici moraju biti oprezni po pitanju snimljenih predavanja."


Glasnogovornik bristolskog Sveučilišta izjavio je da je zbilja nesretna okolnost što neki od studenata nisu znali da je profesorica Walling preminula prije ponovnog korištenja njenih predavanja u jesenskome semestru. "Lynne Walling je bila izvrsna znanstvenica i predavačica koja je jako voljela svoje studente. Ovaj jedinstveni kolegij osmislila je sama, a materijali koje je pripremila korišteni su tijekom semestra koji je preuzeo iskusni akademski predavač", izjavili su iz glasnogovorništva.


>>>Urnebesni biseri s online nastave: Jedni rezali šunku na satu, drugi se javljali s pecanja, ali rijetko ju je tko shvatio ozbiljno<<<


"Željela je da se materijali i dalje koriste i sretno smo što joj na taj način možemo odati počast njenom nasljeđu", dodaju.


izvor: The Tab