V.K. u Vodič za brucoše

10 korisnih savjeta onih koji znaju (starijih studenata) onima koji još ne znaju (brucošima)

Učite iz grešaka drugih, da ne morate na svojoj koži!

23. prosinca 2021 16:00
Studenti na predavanju

Studenti na predavanju Foto: Shutterstock

Prelazak iz srednjoškolskog u studentski život podrazumijeva drastične životne promjene. S obzirom da studentski život često može biti stresan i zbunjujuć, uvijek je dobro imati nekoga starijeg i iskusnijeg tko nam može pomoći kojim korisnim savjetom.


Nudimo vam 10 korisnih savjeta od starijih i iskusnijih studenata koji će vam olakšati najteže i najvažnije drame studentskog života.


"Ma treba mi samo žig, mogu to zadnji dan!" Ne.


Jedan od zasigurno najbitnijih savjeta odnosi se na papirologiju, studentske i ostale administrativne služne. Za odlazak u referadu zbog ovjere semestra, upisa, potpisa nikad ne računajte samo dan ili dva. Iako je potreban možda samo žig ili nešto malo, nemojte zaboraviti da će vam gotovo uvijek nedostajati barem jedan papir, potpis ili nešto treće. Za ovakve stvari je najbolje krenuti odmah i računati si barem tri dana koja ćemo provesti oko referade.


>>>10 loših navika koje ti otežavaju put do diplome<<<


Dodatna literatura?


Novac koji dajete za kupnju dodatne stručne literature je bolje dati u dobrotvorne svrhe jer će biti od veće koristi. I dok je dio stručne literature zaista nezamjenjiv, dodatna literatura gotovo uvijek ima jeftiniju, kopiranu verziju.


Trik-pitanja


Trik pitanja su odličan način kako zbuniti studente koji ne znaju dobro gradivo. Na pismenim ispitima uvijek provjerite sva pitanja dobro jer je moguće da se odgovor koji tražite nalazi upravo u nekom drugom postavljenom pitanju. Iznenađujuće je puno takvih.


>>>[VIDEO] Priručnik za preživljavanje: Što (ne)raditi kao brucoš – savjeti starijih kolega<<<


Humoristični profesori koji odgovaraju na vlastita pitanja


Naravno, svaka šala koju profesor kaže je najsmješnija stvar koju ste čuli u životu. Čak i ako nije, pravite se da je. Uz to, ako se na usmenim ispitima dogodi da vas profesor prekine kako bi sam sebi odgovorio na pitanje – nadovežite se na njegov odgovor. Samo kimanje glavom i odgovor "da, da, da", nisu dovoljni. Ubacite se u riječ i dovršite odgovor.


Učenje 5 do 12 – naravno!


Iz studentske perspektive, skoro se sve može naučiti u jedan dan i noć, posebice ako su u pitanju teorijski kolegiji. Ako i ne, vrijedi pokušati?


Učit ćeš iz knjiga – skoro nikad


Iako akademski bonton kaže kako je nečasno učiti iz skripte, ponekad nam je skripta zadnja slamka spasa ako vidimo koliko je debela knjiga, a ispiti nam kucaju na vrata. Ubrzo ćete shvatiti kako je vrlo tanka granica između "Učit ću iz svih knjiga" i "Ova je skripta preopširna, može to i kraće."


>>>Najgore od najgoreg: Što vam se sve loše može dogoditi tijekom studiranja?<<<


Jer se i noć računa kao dodatnih 6 sati za "grijanje stolca"


Ako ste do sada izbjegavali kave i energetska pića… Od sad više nećete. Imate ravno 3 dana do roka? Super, računajte i noć prije i put do faksa i vrijeme koje ćete provesti pred vratima kabineta ili predavaonice. Sve se računa! I tako dođete do dragocjenih dodatnih sati za učenje.


Nauči kuhati


Iako je menza spas za velik broj studenata, ovo je pravo vrijeme da naučite spravljati jednostavne obroke u kratkom vremenu. No, posebice za vrijeme ispitnih rokova ne želimo trošiti svoje vrijeme na odlazak u menzu, pa nam je lakše sve napraviti doma. Osim što ćete si biti zahvalni kasnije u životu, sada će vam novčanik biti zahvalan.


>>>Brucoš ne zna kako u 2 dana potrošiti 120 kuna u menzi: Iskusniji mu objasnili kako najbrže isprazniti iksicu<<<


Hvataj profesora uživo


Mogućnost da vam profesor na vaš e-mail odgovori u realnom ili kritičnom vremenu manja od one da dobijete na EuroJackpotu vi postanete novi član Rolling Stonesa. Pronađite ili saznajte kada drže konzultacije i odite tamo ili ga vrebajte na hodnicima.


>>>Drama, seks, razočaranje... Evo što ćete doista naučiti studirajući, a nitko vam to nije rekao<<<


Ponekad je ok lagati


Nitko ne voli lažljivce. Osim ako si student. Tko god da pita: "Kako ide fakultet?", servirajte mu bijelu laž. "Nikad bolje!" Uz kiseli smiješak.