Mojfaks.hr u Vodič za brucoše

'The troškovnik' za brucoše: Evo koliko će vas mjesečno koštati studentski život u većim hrvatskim gradovima

Upisali ste fakultet u jednome od većih hrvatskih gradova, a nemate pojma koliko ćete mjesečno novaca morati izdvojiti za pojedine izdatke? Donosimo vam najdetaljniji pregled mjesečnih studentskih troškova u Zagrebu, Osijeku, Splitu, Rijeci, Zadru i Varaždinu.

17. listopada 2019 12:49
'The troškovnik' za brucoše: Evo koliko će vas mjesečno koštati studentski život u većim hrvatskim gradovima

'The troškovnik' za brucoše: Evo koliko će vas mjesečno koštati studentski život u većim hrvatskim gradovima Foto: MojFaks

Studiranje za većinu mladih podrazumijeva velike promjene: preseljenje, osamostaljivanje, preuzimanje brige o vlastitim stvarima, rasporedu, obavezama, ali i troškovima. Stanarina, pokaz, hrana, režije, troškovi društvenog života, fotokopiranja...samo su kap u moru izdataka s kojima se susreću. Velika većina njih - po prvi puta.

Ako je ovo i vaša sudbina i trenutno se nalazite u novom, nepoznatom gradu i pokušavate pohvatati konce na predavanjima, ali i u slobodno vrijeme, svaka informacija o tome koliko ćete u prosjeku trošiti mjesečno dobro će vam doći. Pripremite se, troškovi studiranja stižu!


...Samo za one dubljega džepa: Evo koliko su ove godine SKUPLJI stanovi u studentskim gradovima...


ZAGREB


Važno je na samome početku napomenuti da studenti koji su smješteni u studentskim domovima nešto manje novaca potroše na hranu koja se konzumira van menze. Razlog tome je što im je menza lako dostupna i na dohvat ruke, dok studenti u privatnim smještajima uvijek moraju imati zalihu hrane u stanu u slučaju da im menza nije u blizini privatnoga smještaja. Također, studenti u privatnim smještajima imaju više izdataka na mjesečne režije i kućanske potrepštine.

foto: mapio.net

"Mjesečna rata samo za internet iznosi 139 kuna i to je najjeftinije što sam uspjela pronaći. Najveći trošak što se tiče režija su svakako voda i grijanje. Na grijanje tijekom zimskih mjeseci ne mogu previše utjecati jer mi je grijanje u stanu preko gradske toplane što znači da je od 11. do 3. mjeseca porast režija i to znatno. Potrošnja toplinske energije u tim \'kritičnim\' mjesecima iznosi otprilike 400 do 600 kn. Račun za vodu uvijek je okvirnih 200 do 300 kn. Prednost je što živim s cimericom, a ne sama jer teško da bih uspjela izdvojiti toliko novaca za samački život u Zagrebu", priznala nam je studentica Filozofskoga fakulteta Iva. Uzevši u obzir zimske mjesece u Zagrebu, samo troškovi stana i režija iznose 2000 kn po osobi. A tu su i ostale potrepštine nužne za normalan život u privatnome smještaju: deterdžent za pranje suđa, omekšivač i prašak za rublje, toaletni papir, sredstva za čišćenje.


...Ovo su najpoželjniji zagrebački kvartovi za studente...


Studentica Valentina koja s cimericom živi u stanu otkrila nam je da jednom mjesečno obavi veliki šoping za sve osnovne potrepštine: "Dogovorno s cimericom obavim veći šoping da napravimo mjesečnu zalihu hrane i ostalih kućanskih potrepština koje svakodnevno koristimo. Priznajem da je na početku nešto veći trošak jer odjednom moramo izdvojiti više, ali kad jednom kupimo omekšivač i prašak za rublje te sredstva za čišćenje mirne smo idućih mjesec i nešto. Jedan veći mjesečni šoping košta svaku od nas približno 250 kn." Ista situacija može se primijeniti i na ostale studentske gradove jer su potrebe studenata više-manje podjednake.

Mjesečni troškovi - prosječno:


Studentski dom

Studentski dom: 100 - 700 kn (ovisno o smještaju)
Pokaz: 100 - 200 kn
Menza: 750 kn (3 obroka dnevno; 25 kn x 30 dana)
Kave, izlasci, ostale potrepštine: 500 kn

UKUPNO: 1650 kn

Privatni smještaj

Stanarina + režije: 1500 - 2000 kn
Pokaz: 100 kn
Menza: 450 kn (prosječno 2 obroka dnevno; 15 kn x 30 dana)
Kave, izlasci, ostale potrepštine: 600 kn

UKUPNO: 2500 - 3000 kn

______________________________________________________________________________

OSIJEK


Osječki studenti na raspolaganju imaju dva studentska doma - I.G.K. i Novi studentki dom. Osim ovog vida subvencioniranog smještaja, studenti koji studiraju u ovom gradu imaju priliku natjecati se i za subvenciju za plaćanje privatnog smještaja koji je ipak povoljniji od onoga u drugim sveučilišnim gradovima. Prosječna cijena stana od 30 kvadrata 1191 kunu, dok je prosječna cijena mjesečnog najma stana od 60 kvadrata 1928 kuna. Najviše se nude stanovi u kvartovima Gornji grad-centar te Donji grad i Jug II.

foto: Pixabay

...Ovako bi studentski smještaj trebao izgledati: je li ovo najljepša kuća za studente u Hrvatskoj?...


Slično je i s troškovima života - kave, izlasci, teretane, ostale aktivnosti i sl. izdaci ipak su povoljniji nego u metropoli ili gradovima na obali. Studentica Pravnoga fakulteta u Osijeku Lorena dala nam je sveukupno sliku grada Osijeka iz neke financijske perspektive. "Što se tiče Osijeka kao studentskoga grada s financijske strane smatram da je iznimno prihvatljiv i umjeren, mislim da i oni s lošijom financijskom situacijom mogu pronaći neku alternativu za sebe i čini mi se financijski više isplativiji nego npr. Zagreb", kaže.

Studentski dom

Studentski dom: trokrevetna soba 400 kn, dvokrevetna soba 500 kn, jednokrevetna soba 600 kn
Pokaz: I zona 90,00 kuna, II zona 100,00 kuna [puna cijena]
Menza: 750 kuna (25 kuna dnevno x 30 dana)
Kave, izlasci, ostale potrepštine: 300 kn

UKUPNO: 1650 kn

Privatni smještaj

Stanarina + režije: jednosoban stan 1200 kn + režije bez grijanja 250 kn, a s grijanjem 450 kn
Pokaz: I zona 90,00 kuna, II zona 100,00 kuna [puna cijena]
Menza: 450 kn (prosječno 2 obroka dnevno; 15 kn x 30 dana)
Kave, izlasci, ostale potrepštine: 500 kn

UKUPNO: 2500 - 3000 kn
____________________________________________________________________________________________

ZADAR


Zadar svake godine priziva sve više i više studenata, a kapacitet studentskoga doma je svega 206 studenata stoga je velika većina studenata primorana potražiti svoje studentsko stanište u privatnim smještajima. Tu se pak javljaju znatni problemi jer su cijene zadnjih nekoliko godina enormno porasle, a unajmiti stan tijekom cijele godine prava je lutrija.


...Zar ovo nije studentski smještaj iz snova? Vlasnica odlučila ponuditi studentima ovaj pravi mali raj za samo 500 kuna! FOTO...


Naime, stanodavci iznajmljuju stanove do 1.6., 1.7., eventualno do kraja ispitnih rokova (krajnje 20.7.) s obzirom na to da je većini stanodavaca u interesu zaraditi na turistima koji sezonski kroz ljeto dolaze u turistički grad Zadar. Za privatni smještaj u Zadru na nekoj dobroj lokaciji morate izdvojiti više od 1500 kn ako živite s cimerom, a ako se odlučite na samački život u nekoj garsonijeri ili jednosobnom stanu, cijena bi mogla iznositi čak i 2000 kn + režije. Financijski veliki plus za Zadar jest besplatna mjesečna karta za sve studente Sveučilišta u Zadru, potrebno je samo platiti izradu pokaza koji košta svega 20 kuna.

foto: Facebook@Mar Q Thomas

Studentski dom

Studentski dom: 300 kn
Pokaz: 0 kn
Menza: 750 kuna (25 kuna dnevno x 30 dana)
Kave, izlasci, ostale potrepštine: 500 kn

UKUPNO: 1550 kn

Privatni smještaj

Stanarina + režije: jednosoban stan/garsonijera 1600 kn + 250 kn režije (400 kn tijekom zime); dvosoban stan za jednu osobu 1000 kn + 300 kn režije (500 kn tijekom zime)
Pokaz: 0 kn
Menza: 450 kn (prosječno 2 obroka dnevno; 15 kn x 30 dana)
Kave, izlasci, ostale potrepštine: 600 kn

UKUPNO: 2500 kn
_________________________________________________________________________________________________

VARAŽDIN

Unutar kompleksa Studentskog centra Varaždin nalaze se dva doma i studentski restoran. Cijene smještaja u starom domu iznose: u jednokrevetnoj sobi 715 kn, u dvokrevetnoj sobi s krevetom na kat 545 kn, u dvokrevetnoj sobi s razdvojenim krevetima 600 kn, u trokrevetnoj sobi 495 kn, u dvokrevetnoj sobi - ako je smješten jedan student 715 kn, u trokrevetnoj sobi - ako su smještena dva studenta 600 kn. Cijene smještaja u novom domu iznose: u jednokrevetnoj sobi 815 kn, u dvokrevetnoj sobi 650 kn, u trokrevetnoj sobi 495 kn, u dvokrevetnoj sobi - ako je smješten jedan student 815 kn, u trokrevetnoj sobi - ako su smještena dva studenta 650 kn.

foto: Facebook@Studentski servis Varaždin

Bivši student FOI-a u Varaždinu Marko putovao je svaki dan u Varaždin iz Čakovca stoga je mjesečno trošio oko 900 kn + 200 kn mjesečna karta za vlak. Priznaje da je često hodao na kave i izlazio u Varaždinu na što je trošio i više od 300 kn mjesečno. Kako saznajemo, većina studenata koja putuje iz Zagreba u Varaždin na fakultet često odabire i opciju Blabla cara jer kako kažu "u jednom smjeru platim 30 kn i puno je brže, jeftinije, isplativije, kako financijski tako i vremenski."

...Brucoš Dorian u bedu i patnji: U Varaždinu upisao studij zbog smjera koji ne postoji 10 godina...


Što se tiče privatnoga smještaja u Varaždinu, cijene dvosobnoga stana iznose za svakog studenta otprilike 1000 kn + režije koje budu do 300 kn. Varaždin subvencionira studente smještene kod privatnih stanodavaca (subvencija za podstanare) u iznosu od 200 kn.

Loše vijesti za sve brucoše ovoga grada ona je da su u posljednjih godinu dana cijene privatnog smještaja narasle za čak 20% što je hrvatski rekord što se sveučilišnih gradova tiče.

Studentski dom

Studentski dom: cca 500 kn (ovisi o domu i sobi)
Menza: 750 kuna (25 kuna dnevno x 30 dana)
Kave, izlasci, ostale potrepštine: 250 kn

UKUPNO: 1500 kn

Privatni smještaj

Stanarina + režije: 1000 + 300 kn
Menza: 450 kn (prosječno 2 obroka dnevno; 15 kn x 30 dana)
Kave, izlasci, ostale potrepštine: 400 kn

UKUPNO: 2150 kn

_______________________________________________________________

RIJEKA


Studentski centar Rijeka nudi smještaj u dva naselja. Studentsko naselje Ivan Goran Kovačić nudi domski smještaj za redovne studente, studente goste i gostujuće profesore, a ukupan kapacitet Studentskog naselja je 674 kreveta (subvencionirano ukupno 630 ležajeva), dok Studentsko naselje Trsat ukupno raspolaže sa 754 kreveta, od toga je subvencionirano 666 kreveta.

foto: lokalpatrioti-rijeka.com

Mjesečna cijena smještaja u Studentskom naselju Ivan Goran Kovačić po osobi u dvokrevetnoj sobi iznosi 385 kn, dok je u jednokrevetnoj cijena 400 kn. U Studentskom naselju Trsat mjesečna cijena u dvokrevetnoj sobi iznosi 532,50 kn. Također, svi studenti koji su ostvarili pravo na smještaj u studentskom naselju Trsat dodjeljuje se subvencija na temelju ostvarenih prihoda članova kućanstva u tri kategorije:

- Studenti s prihodima po članu kućanstva do 900,00 kuna – 132,50 kuna
- Studenti s prihodima po članu kućanstva od 900,01 do 1.500,00 kuna –
100 kuna
- Studenti s prihodima po članu kućanstva od 1.500,01 do 2.161,90 kuna – 80 kuna

Što se troška u privatnom smještaju tiče, o tome nam je više rekla Ines. "Plaćala sam stan s uključenim režijama i internetom oko 1300 kuna, na menzu sam trošila još 200-tinjak, a na sve ostalo bih mjesečno potrošila oko 1600 kuna (ostale potrepštine, gradski bus, hrana, odjeća, obuća...). Na kave baš i nisam hodala, eventualno na palačinke i kolače što me koštalo oko 100 kuna. Nisam puno izlazila, ali kad jesam, trošila bih u prosjeku 200-300 kuna", kazala nam je.

Rijeka nudi nekoliko restorana i bistroa u svrhu studentske prehrane, a cijene su jednake kao i u ostatku Hrvatske.
Za lakše snalaženje provjerite riječki Vodič za brucoše.

Studentski dom

Studentski dom: 80 - 532,50 kn
Pokaz: 1. zona 34 kn, 2. zona 180 kn, 3. zona 229 kn, 4. zona 274 kn
Menza: 750 kuna (25 kuna dnevno x 30 dana)
Kave, izlasci, ostale potrepštine: 400 kn

UKUPNO: 1500 - 1800 kn

Privatni smještaj


Stanarina + režije: 1000 - 2000 kn
Pokaz: 1. zona 34 kn, 2. zona 180 kn, 3. zona 229 kn, 4. zona 274 kn
Menza: 450 kn (prosječno 2 obroka dnevno; 15 kn x 30 dana)
Kave, izlasci, ostale potrepštine: 500 kn

UKUPNO: 2500 - 3000 kn
_____________________________________________________________________________

SPLIT


Split je prava mediteranska oaza s idealnim mikroklimatskim uvjetima te sva 3 studentska doma počevši od najstarijeg doma Brune Bušića, zatim hostela Spinut te doma dr. Franje Tuđmana nastoje pružiti studentima sve potrebne uvjete da se osjećaju kao kod kuće i da imaju povoljnu atmosferu za učenje, druženje, odmor i rekreaciju.

U Splitu se, kao i u Zadru, javljaju problemi vezani uz unajmljivanje privatnoga smještaja - izbacivanje splitskih studenata iz stanova u vrijeme turističke sezone. "Split je je jako loš po pitanju stanovanja jer se u velikoj većini stanova moraš iseliti u razdoblju od 1. 6. do 1. 7. nekad čak i ranije. Svi imamo iste probleme i snalazimo se tako da putujemo samo na ispite ili zamolimo nekog kolegu da mu se \'ukrpamo\' u stan na tih nekoliko dana", priznaje nam student Josip.

...WOW! Početkom 2020. otvara se preuređena splitska legenda - bit će među najboljim domovima u zemlji, pogledajte zašto! FOTO...


Cijene za privatni smještaj variraju od 1200 do 1500 kuna, a režije se kreću oko 350 do 400 kuna po osobi. Studentski pokaz za prvu zonu u Splitu iznosi 130 kn, dok je pokaz za drugu zonu 190 kn, za treću 230 kn te za četvrtu 265 kn. Studenti s prebivalištem, odnosno prijavljenim boravištem u Splitu imaju povoljniji mjesečni pokaz koji košta 69 kn. Studentske menze pružaju istu uslugu kao i u ostatku menza u Hrvatskoj stoga će vam za jedan ručak trebati manje od 10 kn (za osnovi meni).

foto: Pixabay

Student Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje u Splitu, Josip, ispričao nam je ponešto o troškovima u Splitu: "Najam stana je od nekih 2500 do 3500 kn. Ja sam imao sreće da sam našao s cimerom stan od 2000 kn. Režije su jako niske s obzirom na Zagreb. Sve zajedno nam ispadnu oko 350 - 400 kn. Naravno ima i skupljih jer sam ja u kući, a ne u stanu u stambenoj zgradi. Ja sam uglavnom bezbrižno živio sa 1000 kn mjesečno, ne uključujući troškove stana. Sad sve zavisi koliko trošiš na izlaske, kave i ostalo."

Studentski dom

Studentski dom: 400-790 kuna
Pokaz: 130 / 190 / 230 / 256 kn (ovisno o zoni)
Menza: 750 kuna (25 kuna dnevno x 30 dana)
Kave, izlasci, ostale potrepštine: 400 kn

UKUPNO: 1680 - 2200 kn

Privatni smještaj

Stanarina + režije: 1500 - 2000 kn
Pokaz: 130 / 190 / 230 / 256 kn (ovisno o zoni)
Menza: 450 kn (prosječno 2 obroka dnevno; 15 kn x 30 dana)
Kave, izlasci, ostale potrepštine: 600 kn

UKUPNO: 2500 - 3000 kn

Može se zaključiti da studenti prosječno u mjesec dana potroše između 1500 do 3000 kn, no to nije završna računica. Mnogo studenata često putuje kući za vikend stoga je teško odrediti svotu za taj dio troškova.Također, moramo uzeti u obzir da ne postoji univerzalan i jedinstven iznos koji bi odgovarao svim studentima s obzirom na to da svatko od njih ima različite životne navike i potrebe.


...Metropola široke ruke, ali ni drugi ne kaskaju: Evo koji sveučilišni gradovi studentima daju najveće stipendije...


Valentina Sokolić
foto: Darko Ba/MojFaks

Još vijesti