V.K. u Vodič za brucoše

Studentice sa 'ženskih' fakulteta tvrde: Ovo je najbolji izbor za buduće liderice – diplomantice su neustrašive

Savjeti iz prve ruke, kad studiraš na fakultetu na kojemu imaš samo kolegice...

20. prosinca 2021 14:25
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Jedna od najboljih stvari koje studenti mogu iskusiti za vrijeme studiranja je prilika da studiraju u drugim državama, gradovima, tijekom cijele godine, semestra ili pak čitavog svog akademskog obrazovanja.


I dok je ipak manje onih koji se odmah nakon srednje škole odvaže upisati fakultet van svoje države, njihove su priče vrlo inspirativne jer nakon srednje škole treba velika hrabrost za ovakav životni potez. Dvije su studentice podijelile svoja iskustva studiranja na ženskim fakultetima van svojih država. Jedna je studentica iz Indije koja je upisala studij u New Yorku, dok je druga iz Kine, a upisala je fakultet u Kanadi.  


>>>15-godišnjak je najmlađi diplomac ovog fakulteta: 'Pao' u trećem osnovne, a sad ima 4 diplome<<<


S povijesne strane gledano, ženski su fakulteti nastali kao mjesta i sestrinstva za mentoriranje, vođenje i obrazovanje talentiranih žena koje nisu imale prilike upisati fakultete zbog rodne diskriminacije. Otada, mnoga su se "isključivo ženska" sveučilišta orkupnila, zatvorila u potpunosti ili samo integrirala s nekim drugim sveučilištima pa ih je ostalo manje no što ih je postojalo u prošlosti. Ona sveučilišta koja su opstala nude jedinstveno edukativno iskustvo o kojemu više ne razmišljamo.


Saznala na predstavljanju sveučilišta za fakultet na drugoj strani plantete i odlučila ga upisati


Flora Wang, studentica iz Kine upisala je sveučilišni koledž "Brescia" u Ontariu, Kanadi, sveučilište koje je i dalje u potpunosti žensko sveučilište, a smatra se najboljim u Kanadi. "Pohađala sam internacionalnu srednju školi u južnoj Kini i na jednom predstavljanju sveučilišta sam saznala za sveučilišni koledž Brescia u razgovoru s administrativnim radnicima. Jako me privuklo kako promoviraju i potiču žene da budu hrabre i postanu odlični lideri, što je meni cilj postati u budućnosti", priča ambiciozna studentica za Times Higher Education.


>>>Pomoć oko smještaja, obaveza, novog grada: Znate li zašto je dobro biti 'student buddy' na faksu?<<<


O zemlji sam znala samo ondje da ima puno snijega


"Kada sam prvi puta stigla u Kanadu, bila sam jako nervozna jer nisam zapravo ništa znala o Kanadi osim da ima puno snijega", prisjeća se Flora. "Srećom, u sklopu tjedna orijentacije sam bila pozvana na 'International Bridging program' ovog koledža. Ovaj je program osmišljen upravo za studente koji su kao i ja, koji dolaze iz drugih država i drugih kultura kako bismo upoznali bolje kanadsku kulturu, i kako bi nam se pomoglo da se bolje snađemo", kaže Flora i napominje kako je taj kulturni šok isprva bio najveći problem. "Zbog razlike u kulturama, bila sam vrlo sramežljiva kao mlađa i nisam se predstavljala drugima, a na to se gleda kao dobro ponašanje u mojoj obitelji, Kada sam stigla u Bresciu, iskusila sam veliku kulturnu promjenu i htjela sam pronaći ravnotežu", tvrdi.


>>>Nema predavanja - nema vize! U slučaju ONLINE nastave, strani studenti neće moći preko granice<<<


Potaknula bi sve mlade žane da učine isto


"Ovaj program mi je pomogao steći nova prijateljstva s ljudima iz cijelog svijeta i steći samopouzdanje da svoje ideje i razmišljanja podijelim i na drugom jeziku. Otkrila sam da sam opuštenija i samouvjerenija kada komuniciram s drugima u ženskom okruženju. To što sam bila na ženskom sveučilištu kao što je Brescia, zaista sam stekla vještine učinkovite komunikacije i kritičkog razmišljanja u sigurnom, podržavajućem i opuštenom okruženju", hvali svoj faks Flora.


>>>Ništa od vize za studiranje! SAD iz zemlje izbacuje sve strane studente koji će najesen studirati online<<<


Osim toga, kaže kako su i druge studentice imale sličan rast i razvoj tokom studiranja na ženskom sveučilištu. "Postale smo spremnije dijeliti svoja mišljenja, pa čak se i uključiti u studentske zajednice na raznim vodećim pozicijama. Na temelju osobnog iskustva, apsolutno bih potaknula mlade žene da razmisle o ženskom fakultetu. Studiranje u inozemstvu mi je također dalo priliku ne samo da studiram izvrsne akademske programe već i da naučim sve o bogatoj kanadskoj kulturi i vrijednostima te njenom slavlju raznolikih studenata iz cijelog svijeta", kaže Flora za kraj.


Odrasla u planinama uz priče o krvoproliću i geopolotici


Indijska studentica Aleena Mehta također je upisala jedan od najboljih ženskih sveučilišta, ali u Americi: koledž "Barnard" u New Yorku. "Odrasla sam u planinama Jammua i Kashmir u Indiji. U početku su moji akademski interesi za predmete poput politike i ekonomije uvelike bili oblikovani nasljeđem moje domovine", započinje pričati Aleena. "Kao djetetu, često su mi pričali generacijske priče o podjeli i neprijateljskom krvoproliću u mom gradu, a rasprave o geopolitici i ekonomiji su bile normalne u mojoj kući", prisjeća se.


"Upravo me to zanimanje za politiku i moje pozitivno iskustvo u isključivo ženskoj školi prvih 10 godina školovanja navelo na ideju da studiram na ženskom fakultetu. Kao maturantica, provela bih beskonačne sate čitajući istraživačke radove o tome kako su alumni sa ženskih fakulteta vjerojatnije bile sretnije u svojim profesijama jer puno više cijene sebe i ljude oko sebe. Ženski fakulteti opisani su kao vrlo suradnički i inspirativni, a njihove su diplomantice bile žestoke i neustrašive žene", pojašnjava svoju odluku. "Znala sam da je to ono što želim od svog iskustva na fakultetu."


Sve je krenulo od serije Gossip Girl


Aleena je pojasnila i kako ju je koledž Bernard privukao upravo zbog svoje reputacije i lokacije. "Odrasla sam gledajući romantiziranu verziju New Yorka u serijama poput Gossip Girl. Sada kada sam ovdje, još se uvijek ponekad moram uštipnuti kada s prozora svoje spavaće sobe gledam savršeni izlazak sunca nad Manhattnom. Međutim, prelazak iz malog grada u Indiji u 'Veliku Jabuku' je imao svoje izazove", spominje studentica kulturne šokove.


>>>Uplatili i do 10 tisuća kuna! Studenti koji su htjeli raditi u SAD-u našli se u neobranom grožđu: Uložili novce, a putovanja nema<<<


"Od toga dam se gubila u podzemnoj jer doslovno nisam imala pojma o javnm prijevozu, pa do pretvaranja dolara u rupije svaki vikend, nedostajao mi je moj pas, studiranje u inozemstvu na mjestu poput New Yorka je zapravo odučavanje, učenje i onda ponovno učenje", prepričava svoje teške početničke dane u ovom megalopolisu.


"Najgore je zaboravljanje"


Osim kulturnih šokova, nakon preseljenja iz roditeljskog doma svi počinjemo stvarati neki novi život, od samog početka. "Ponekad bi mi roditelji pričali o politici na njihovom radnom mjestu, ili čak i novootvorenom restoranu, a ja bih se zatekla da mi to više nije neka poveznica, ili još gore, da se više nekih stvari ne sjećam", kaže Aleena.


"Biti internacionalni student, barem za mene, znači uložiti velike napore da ne dopustite da vaša kultura nestane. Srećom, nevjerojatan fakultetski duh koji sam pronašla u drugima koje sam srela na Barnardu bio mi je velika utjeha. To što ovu instituciju nazivam svojim domom odmah mi daje nešto zajedničko sa svima, a rijetko se ovdje nađe studentica koja ne kaže ono što misli i ne zauzima se za ono u što vjeruje", kaže studentica.


>>>Opčinjena studijem u Abu Dhabiju: Hrvatska studentica Paula ispričala kako je studirati u Emiratima<<<


Vrijedilo je


Kako vrijeme sve dalje odmiče, realnost studiranja na ženkom fakultetu počinje izgledati kao iz mašte. "Od buđenja sa žutim krošnjama drveća koje okružuju stambeni kvart, odlaska na nastavu i nadahnuća od drugih pametnih žena, moje dosadašnje iskustvo na koledžu Barnard učinilo je vrijednom tu udaljenost od kuće", kaže za kraj.


izvor: timeshighereducation.com

Još vijesti