Mojfaks.hr u Vodič za brucoše

Dvije studentice pokazale su nam kako se udobno smjestiti u novoj sobi – korak po korak

Odlučili smo popratiti dvije studentice prilikom useljenja u njihove studentske sobe i raspakiravanja stvari.

25. listopada 2016 14:24
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Što su Iva i Jasminka ponijele sa sobom, što su pak zaboravile i kako izgleda njihov radni kutak, samo su neke od stvari koje su nam otkrile.

Jasminka je studentica 3. godine preddiplomskog studija geografije na PMF-u. Ove godine je prvi put u SD-u "Cvjetno naselje". U tri godine studiranja promijenila je tri doma – najprije je kao brucošica bila na Savi, zatim drugu godinu seli na Šaru te se ove godine odlučila za Cvjetno.

Kaže kako je svaki studentski dom poseban na svoj način, no kada bi morala birati, izdvojila bi Šaru kao najbolji omjer cijene i kvalitete. Ipak, trenutno je jako zadovoljna Cvjetnim naseljem, jer ima velike pogodnosti: menza, blizina fakulteta kojeg pohađa, prostrana soba s kupaonicom te odlična ekipa.

...Kako izgleda tvoja studentska gajba? Zavirili smo u sobe zagrebačkih studenata...


Slanina i kulen pomažu za vrijeme ispitnih rokova


Budući da dolazi iz Slavonije, kaže da joj u sobi nikada ne fali slanine i kulena, što joj, kako se našalila, uz slatkiše pomaže dok su ispitni rokovi! Na pitanje što joj je najbitnije u sobi za preživjeti akademsku godinu, bez razmišljanja tvrdi - laptop i dobra, jaka kava.




Prekrasna, ugodna soba koju krase brojni detalji...foto: privatna arhiva

"U više navrata sam donosila stvari od kuće, jer jednostavno previše je to stvari da bi se odjednom donijelo. Prvi put kad sam došla u sobu ponijela sam sa sobom one stvari koje tu sobu učine mojom: posteljina, jastuk, pokrivač, posuđe, kuhalo, fen te najosnovnije od obuće i odjeće. Međutim, koliko god da se trudiš spakirati i ponijeti sve ono što smatraš da će ti trebati, uvijek nešto zaboraviš. Iako sam već u par navrata donosila stvari od kuće, cimerica i ja smo zaboravile peglu za odjeću tako da ovaj mjesec košulje ne nosimo", kroz smijeh kaže Jasminka.




Uz uspomene na drage prijatelje i obitelj, svaki je dan lakši i vedriji! foto: privatna arhiva

"Iako se možemo pohvaliti da smo uredile većinu sobe, ipak još neke stvari koje smo planirale, nismo dovršile. Ono što nas trenutno najviše smeta su prazne pano ploče na zidovima koje ćemo ispuniti nama dragim slikama, citatima i ulaznicama s koncerata", dodaje naša sugovornica.

Planiraju prazne pano-ploče ispuniti dragim uspomenama


Njena cimerica Iva je treća godina Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Prve dvije godine studiranja boravila je u Studentskom domu Stjepan Radić, a ove se godine odlučila na SD Cvjetno naselje. Za svojom odlukom nije zažalila jer, kako kaže, u ovom domu ima sve što joj treba za studentski život. Posebno je zadovoljna time što svaka soba ima vlastitu kupaonicu te je dovoljno velika da stanu sve stvari koje je ponijela sa sobom prilikom useljenja.


Tko kaže da djevojkama treba "muška ruka" kad je slaganje namještaja u pitanju? foto: privatna arhiva


Hmmm, za koji dan sigurno će obje ustanoviti da "nemaju ništa za obući"...foto: privatna arhiva

Ističe kako joj je najbitnije da sobu uredi tako da se u njoj osjeća kao kod kuće, stoga su ona i cimerica u sobu donijele stolić, tepih, cvijeće i još puno stvari kojima su ovu sobu pretvorile u vrlo lijep prostor u kojem je ugodno živjeti. Iva i Jasminka su prijateljice još od srednje škole, odlično se slažu i zajedno žive već dvije godine, stoga zabave, lijepih trenutaka i smijeha u njihovoj sobi nikada ne fali.


U ugodnoj i urednoj sobi, lakše je učiti i raditi. foto: privatna arhiva

"Prva stvar koju smo cimerica i ja napravile kada smo došle u sobu je ta da smo kofere ostavile sa strane i temeljito očistile cijelu sobu. Zatim smo se raspakirale, posložile sve stvari, uredile police i radne stolove tako da učenje i obavljanje ostalih studentskih obaveza bude što zanimljivije i ugodnije. Već idući dan smo se zaputile u IKEU te smo kupile stol, jastuke, podloge za laptop, čaše i još neke sitnice koje su nam bile potrebne. Otkad smo se uselile, imamo običaj da kad ustanemo sjednemo za stol, doručkujemo i popijemo kavu, pri čemu nam se često pridruže prijatelji iz našeg paviljona. I tako započinje naš radni dan u SD Cvjetno naselje", ispričala nam je ova studentica.




Pano-ploča još uvijek je prazna, ali ne zadugo! foto: privatna arhiva

Ukratko bismo, dakle, mogli reći da tipično studentsko raspakiravanje po dolasku u novu sobu izgleda ovako:


* Odlaganje kofera negdje sa strane
* Temeljito čišćenje sobe
* Raspodijela stvari na police i stolove
* Spoznaja da smo nešto zaboravili (korak koji se uvijek ponavlja)


Za ovim stolićem studentice započinju svaki novi radni dan u SD-u Cvjetno naselje. foto: privatna arhiva

* Odlazak u IKEU (ukoliko nam financijska sredstva dopuštaju)
* Sklapanje namještaja iz IKEE
* Uređivanje detaljima i osobnim sitnicama
* Stvaranje najboljih uspomena u životu


Jeste li se vi već raskomotili u svojim sobama?

Patricia Ivić
foto: kolaž/privatna arhiva

>>>U još studentskih gajbi možeš zaviriti ovdje!<<<

Još vijesti