L.B. u Vodič za brucoše

Evo koliko mjesečnog džeparca od roditelja dobivaju studenti Cambridgea i Oxforda

Ova se osnovno i srednjoškolska praksa ne zaustavlja nakon upisa na fakultet. Dapače!

15. veljače 2022 13:32
Roditelji, džeparac

Roditelji, džeparac Foto: Shutterstock

Unatoč brojnim subvencijama i pogodnostima na koje imaju pravo studenti, studiranje nije besplatno, a niti dostupno svima. Osim samog vremena na fakultetu, kupovine knjiga i skripti, kopiranja, markera, ruksaka i sličnih troškova, podrazumijeva i trošak stanarine u unajmljenome stanu ili domu, trošak prehrane, bavljenja hobijima ili izvannastavnim aktivnostima, javni prijevoz i brojne druge stavke.


>>>Top izreke i prijetnje roditelja s Balkana koje mladi slušaju godinama: 'Ja sam te rodila, ja ću te i ubiti…'<<<


Zbog toga velika većina studenata uz studij radi povremene poslove posredstvom studentskih centara, aplicira za stipendije, ali i ovisi o "financijskim injekcijama" roditelja na tjednom ili mjesečnoj bazi.


2800 kuna mjesečno


NatWest donosi podatke o tome s koliko mjesečnog novca raspolažu studenti britanskih sveučilišta, uključujući neka od najelitnijih, poput Cambridgea i Oxforda.


>>>Brucošica tati rekla da bi odselila od kuće, on joj od garaže napravio stan – samo da ne ode<<<


Kako pokazuju podaci, studenti Sveučilišta u Edinburghu i oni s Oxforda dobivaju najviše džeparca mjesečno, 314 funti (oko 2800 kuna) i 307 funti (oko 2760 kuna), u prosjeku.


Mjesečni džeparac britanskih studenata Mjesečni džeparac britanskih studenata Foto: NatWest Student Living Index 2021 via thetab.com/Screenshot

foto: NatWest Student Living Index 2021 via thetab.com


U zaključku, iz NatWesta zaključuju da su o džeparcu koje im šalju roditelji najovisniji upravo studenti prestižnih fakulteta ili oni koji studiraju u gradovima koji su skuplji za život.


>>>Zanimljiva rasprava: Trebaju li vas drugi častiti kad izlazite jer ste 'student bez para'?<<<


izvor: The Tab