Ivana Petrić u Vodič za brucoše

Tko se boji faksa još? Brucoši ispričali što ih je sve UGODNO i NEUGODNO iznenadilo na početku godine

Uzbuđenje, nervoza i 'titranje' želuca sasvim su normalne pojave ako ste brucoš. Kretanje u studentski život velika je promjena za svakog bivšeg maturanta, a prvi tjedan upravo za brucoše predstavlja niz iznenađenja – kako ugodnih, tako i neugodnih.

5. listopada 2017 17:18
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Pjesmicu "Tko se boji vuka još?" treba preimenovati u "Tko se boji faksa još?" pa da to postane himna svih brucoša. Strah od nepoznatog i uzbuđenje miks je onoga što brucoši proživljavaju prvi tjedan nastave na fakultetu. Taj tjedan se odvija upravo sada, a brucoši se pitaju hoće li uspjeti pohvatati sve informacije koje su u samo nekoliko dana "bačene" pred njih.

Svojih brucoških dana mnogi se rado sjećaju jer to je bilo vrijeme sklapanja novih prijateljstava, odlazaka na brucošijade, a jedina obaveza u to vrijeme je bila učenje. Saznali smo kako su se brucoši snašli u novom okruženju te kakvi su njihovi dojmovi i iskustva. Razgovarali smo s Iris sa zagrebačkog Filozofskog fakulteta i s Mihailom koji studira na Odjelu za matematiku na Sveučilištu u Osijeku. Oni su nam otkrili kako im se čine studentske vode u koje su ove godine morali uskočiti.

Premda su ih neke stvari začudile, iskustva brucoša puna su ugodnih iznenađenja


Kako nam Iris kaže, na Filozofskom fakultetu u Zagrebu još uvijek traje orijentacijski tjedan te nastava praktički još nije počela. Ono što je se posebno dojmilo jest knjižnica koja je prostrana i idealna za učenje kao i atmosfera na fakultetu. Na Irisino veliko iznenađenje, organizacija na fakultetu je dobra što je suprotno pričama starijih studenata na Filozofskom.

...Probili led i preživjeli: Doznajemo kako su brucošima prošla prva predavanja...


"Najviše me iznenadilo što, za razliku od svih drugih fakulteta gdje već počinju s nastavom, cijeli prvi tjedan traje orijentacijski tjedan. Predstavljaju se studentske udruge, održavaju se sastanci s profesorima, predstavljaju se opcije za tjelesni... U principu u tih tjedan dana možemo saznati sve živo što će nam trebati na faksu. I to je super jer je Filozofski ogroman faks i bilo bi teško snaći se bez toga svega", podijelila je s nama brucošica.

Ističe da je također pozitivno to što brucošima sve potrebne i važne stvari prezentiraju uglavnom studenti viših godina jer je njih lakše pitati za savjet. Primjerice, studenti anglistike organiziraju \'Big sibling project\' u kojem svakom brucošu dodjeljuju starijeg studenta koji mu pomaže oko svega – od skripti pa do najboljih mjesta za izlaske.

"Svidjelo mi se što je atmosfera opuštena i svi su dragi i imaju razumijevanja za brucoše, čak i tete u referadi. I knjižnica na filozofskom je genijalna. Jedva čekam da zapravo počne nastava", iskrena je Iris.

Za Mihaila je prvi tjedan prošao uzbudljivo, a kaže kako su ga neke stvari vrlo ugodno iznenadile, ali i neugodno kada je riječ o studentskom životu. Na uvodnim satima su njemu i drugim brucošima bez pritiska opisali fakultet, upoznali ih s profesorima te nabrojali niz mogućnosti zaposlenja nakon studija.

...Briga ih jeste li došli u pidžami: 6 razlika između profesora na faksu i u srednjoj...


"Potpuno sam slučajno sklopio prva prijateljstva i sjedio na prvim kavama i to samo zato što sam stao na pravo mjesto – preglasno sam objašnjavao gdje je knjižnica, ali i što se sve može obići tramvajem. Naime, u samo tri dana, upoznao sam hrpu divnih zanimljivih ljudi istih interesa i ciljeva kao i ja iz svih krajeva Slavonije, čak i iz Karlovca, te ih kao domaći Osječanin i njihov osobni vodič postepeno provodim kroz centar i okolicu našeg grada na Dravi", prepričava Mihailo.

No, prve dane ispunjene društvenim iskustvima malo su omela uvodna predavanja iz matematičkih i informatičkih kolegija pa se ondje obrađuje gradivo iz prvog razreda gimnazije. U šali kaže da se može pohvaliti time što je u desetak minuta uspio istražiti gotovo svaki kutak ogromne zgrade Odjela za matematiku dok je tražio dvoranu u kojoj je imao predavanje.

...\'Tko ima vremena provjeravati svako pitanje?\' Studenti savjetuju što napraviti ako vam profesor odbije pokazati ocijenjeni ispit...


"Na tom trosatnom predavanju o skupovima brojeva prvi put sam se osjećao pospanije nego nakon zvuka alarma u šest ujutro. Zadovoljan sam radom referade gdje sam odmah prvi dan u ruke dobio čuvenu iksicu koja je jedva dočekala da bude provučena kroz prve blagajne u osječkim menzama. Jako jeftina hrana je još jedan veliki plus studentskog života gdje se za 10 kuna možeš najesti dovoljno da ti prisjedne ta ista odluka pri povratku na predavanje ili tijekom šetnje do stana", prepričava brucoš.

Budući da će brucošima trebati barem mjesec dana da se priviknu na svoj novi, akademski život, ne trebaju se zamarati time što su još uvijek zbunjeni jer realno – neki su zbunjeni svih pet godina školovanja na fakultetu. Pa čak i nakon toga.
Još vijesti