L.B. u Vodič za brucoše

Jesenski udar na džepove studenata i roditelja: Za najam stana morat će 'iskeširati' 1000 eura i više

Kalendarska jesen je pred vratima, baš kao i nova akademska godina, a iako će studenti u fakultetske klupe sjesti tek u listopadu (ako to naravno dozvole epidemiološki uvjeti), već sada vlada prava pomama za podstanarskim stanovima.

23. kolovoza 2021 14:24
Stan za najam

Stan za najam Foto: Shutterstock

U nekima od njih još uvijek su turisti, pa neki iznajmljivači do posljednjeg trenutka kalkuliraju kada će primiti studente, nadajući se kako će turistička sezona potrajati što dulje, piše Slobodna Dalmacija.


"Morala sam odjaviti stan u šestom mjesecu nadajući se kako ću se moći vratiti u njega u rujnu, međutim vlasnica mi je rekla da su joj turisti sve do polovine devetog mjeseca. Tako da se sad za jesenske rokove pripremam kod kuće i idem na ispite iz svog mjesta autobusom do Splita koje je udaljeno skoro 150 kilometara", piše na društvenim mrežama u grupi za najam stanova jedna razočarana studentica.


>>>Krenulo masovno kupovanje domova: 'Oni koji kupuju su u većem riziku, mogu ostati na ulici preko noći, a dali su novac', Evo i ovogodišnjih cifri<<<


Uvjerena je kako će se u trenutku kad turisti polako počnu napuštati stanove i apartmane svi smještajni kapaciteti iznajmiti u trenu, po principu one stare narodne uzrečice: "Tko prvi, njegova djevojka".


Što se ponude u gradu Splitu tiče, već se sada može pronaći popriličan broj oglasa u kojima se nude stanovi za studente - doduše većina ih je dostupna za useljenje tek od druge polovice rujna ili prvog dana listopada - što znači da su u njima trenutno turisti.


>>>Stanodavci dižu cijene u zadnji čas! Studenti očajni: 'Preko noći smo saznali da moramo plaćati 500 kuna više...'<<<


Od 300 pa do 600 eura za stan


Cijene mjesečnog najma kreću se od 300 eura što je i neka najčešća cijena pa sve od 500 do 600 eura. Što je cijena veća to znači da je i stan komotniji i nema namještaj još "iz doba Tita", ali isto tako i da će u njemu živjeti troje ili više studenata koji će dijeliti troškove mjesečne najamnine i režija. Što je cijena manja, vjerojatnije je da ćete naići na oskudan, ali pristojno opremljen stan bez nekog većeg luksuza, namijenjen jednoj do dvije osobe.


>>>Komforan, ugodan, simpa, super PRILIKA – traženje stanova u Zagrebu. Evo nekoliko savjeta iz prve ruke<<<


Kao najatraktivnije lokacije u Splitu, logično, one su u blizini sveučilišnog Kampusa na Visokoj gdje dnevno cirkulira i najveći broj studenata, pa im odgovara da im se stan nalazi u blizini fakulteta.


Polog i agencijska provizija


Većina najmodavaca obavezno traži polog prilikom useljenja u visini jedne stanarine, a možda će vam se i dogoditi da ćete uz to morati platiti i agencijsku proviziju ukoliko se stan iznajmljuje preko agencije (ona se najčešće kreće od 200 do 500 eura). Kad se sve zbroji i oduzme, poprilično skup sport, piše Slobodna. Samo za ulazak u stan morat ćete "iskeširati" jednu mjesečnu cijenu najamnine, polog te platiti agencijsku proviziju, što vas može izaći i blizu tisuću eura pa i više.


U sveučilišnim gradovima na obali problem je i što većina najmodavaca stanove iznajmljuje do ljeta 2022. godine, a takvih je oglasa na Njuškalu i do 90 posto.


>>>[FOTO] Nimalo začuđujuće: 270 eura za sobu i wc u Splitu: 'Što će naša jadna djeca? Muče se'<<<


Trenutna ponuda stanova u Dubrovniku i Zadru donekle se podudara s ovom splitskom. Cijene i uvjeti iznajmljivanja doslovno su identični onima za Split. I dok se u Zadru u ovom trenutku može pronaći veći broj oglasa, u Dubrovniku je ponuda stanova za najam sada jako mala, gotovo pa nikakva (može se doslovno pobrojati na prste jedne ruke). No i to će se vjerojatno mijenjati s konačnim krajem turističke sezone.


izvor: Slobodna Dalmacija