Mojfaks.hr u Vodič za brucoše

Krvopije budžeta: Stvari na koje ćete potrošiti najviše novca tijekom studija, a niste o njima niti razmišljali

'Pare nisu problem jer para nema' reći će ljudi u šali, ali uopće nisu lagali jer studenti znaju da u tome leži istina. Tijekom studiranja prvo mislimo da ćemo novce potrošiti samo naprijevoz, kupovanje knjiga i školarinu, ali često je praksa potpuno drugačija.

5. rujna 2017 17:33
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Kada smo studenti, roditelji će nam reći "Na tebi je samo da učiš", no na nama nije samo da učimo nego i da dobro kalkuliramo. Pogađate? U pitanju je naravno novac koji mnogi potroše brzo kao da su im džepovi šuplji.



Premda studenti nisu populacija sklona ludom trošenju novca, za neke stvari se ipak mora izdvojiti. U početku ni ne znamo da će nam zapravo te stvari izbiti najviše love iz džepa tijekom školovanja jer si mislimo: "Pih pa kopiranje skripte od 300 stranica košta 20 kuna, to nije puno", ali brzo shvatimo da "skripta po skripta" i presušio džeparac.

Na koje je stvari našim studentima otišao novac?


Kroz priču sa studentima lako je zaključiti da najviše novca potroše na hranu, ali i skripte. To ovisi i o tome gdje studenti žive jer primjerice oni u domu će potrošiti sigurno manje na hranu od onih koji žive u stanu pa im menza nije česta postaja. No, u globalu, lako je "izbiti" novac iz studentskih džepova, a osobito za vrijeme ispitnih rokova kada počne sezona printanja i kopiranja.



Student Zvonimir iz Varaždina je došao u Zagreb na studij novinarstva, a budući da su mu roditelji bili dalje, morao se osamostaliti i malo pripaziti na novce koji su mu neočekivano otišli na ispijanje kava.

* Kava - crno zlato na koje ćete potrošiti više no što ste sanjali


"S dolaskom u Zagreb morao sam se potpuno osamostaliti - starci su bili daleko, a ja sam bio prepušten sam sebi s određenim novčanim iznosom koji mi je trebao biti dostatan za cijeli mjesec. Naravno, nisam očekivao da ću za neke stvari izdvojiti puno više... Jedna od tih je kava. Između predavanja nisam stigao nikud osim u obližnju birtiju. I tako sam dnevno ponekad popio i četiri kave, što iz nužde, što iz razloga jer sam stvorio naviku odlaženja na kavu čim se pruži prilika. To me koštalo previše, pa sam morao štedjeti na nekim drugim izdacima", prisjeća se Zvonimir.

...Stalno kukaš da si bez kinte? Iz prve ruke nauči kako štedjeti za vrijeme studiranja...


Anamarija s ekonomije kaže da je najviše novca potrošila na izlaske jer je htjela što više upoznati Osijek u koji je došla studirati iz jednog slavonskog sela. Kako kaže, prije nije imala priliku često izlaziti u neki veći grad pa je iskoristila ono što joj se nudilo.

...Kada studenti krenu u špeceraj: Savjeti za kupovinu koji će vam uštedjeti novac i vrijeme...


...Štednja u studentskim danima: istraživanje pokazalo koliko studenti šparaju...


* Izlasci i upoznavanje novog grada (i svih njegovih klubova i kafića)


"Najviše love mi je prve godine fakulteta otišlo na izlaske, pogotovo na brucošijade. Htjela sam upoznati grad, nove ljude i ne samo kolege s fakulteta. Prije nisam puno izlazila jer živim u selu u kojem postoji lokalni kafić u kojem su uglavnom lokalni pijanci pa u njega mladi ne zalaze, ali s vremenom mi je i to dozlogrdilo. Kasnije su pare same odlazile na skripte i printanje. A bome i na one šarene flomiće"
, prepričava Anamarija.

Studentica pete godine prava, Marina, kaže da je ona tipična studentica koja je novac obično trošila na skripte i knjige koje su joj trebale.

* Skripte koje nakon diplome tako i tako završe u kontejneru za recikliranje (uzdah)


"Definitivno mi je najviše para otišlo na skripte! Kao, hvatam bilješke na predavanju, ali možda je kolega do mene uhvatio nešto što ja nisam. Pa ću kopirati njegovo, ali za svaki slučaj ću kopirati još od par njih jer nikad se ne zna! Možda sam samo ja štreberica, ali puno previše para je otišlo na papire koji su uglavnom završili u smeću", iskrena je Marina.



Josip, također s prava, kaže da je njemu najviše love otišlo na alkohol i zapravo na zezanciju. Na skripte je kaže najmanje potrošio.

* Alkohol koji vam pomaže da prebrodite težak studij


"Iako sam ja studirao pravo, a i uspješno ga završio, nisam najviše novca potrošio na skripte, knjige i ostali \'pribor\'. Imam sreće pa sam jedan od onih koji mogu učiti za kompom ili laptopom pa nisam ništa printao. Iskreno, najviše novca mi je otišlo na alkohol da lakše prebrodim studij prava. I na trenutak zaboravim da to studiram", kroz šalu govori Josip.

Student Mario prepričava da je najviše novca potrošio na hranu. Nije živio u studentskom domu, ali se hranio i u menzi i kod kuće.

* Kad novčanik osjeti okrutnost želuca - troškovi prehrane


"Uopće nisam imao pojma da ću toliko love spiskati na hranu. Inače mogu pojest k\'o konj i već godinama treniram vaterpolo pa se to možda ne vidi, ali moj novčanik je osjetio okrutnost mog želuca. Nisam živio u domu, ali mi je fakultet blizu jednog studentskog restorana u koji sam prve godine išao dosta često pa tamo trošio lovu, ali jeo sam i kući. Realno, dosta love je otišlo i na junk food i dostavu"
, kaže Mario.



Oni koji su studirali znaju da najviše novaca tijekom studentskih dana ode na skripte i ispijanje kave, ali svake godine dolaze novi brucoši koji se iznenade na što im je sve brzo otišao novac. No, brucoši, bez brige jer to je sve normalno i trebat će neko vrijeme da vidite kako najbolje raspodijeliti novac, a neke druge troškove jednostavno ne možete izbjeći.


Ivana Petrić
foto: Facebook@Tomislava Horvatić/Pixabay/Njuškalo/Pixlr

Još vijesti