Mojfaks.hr u Vodič za brucoše

Klik po klik do veze: Upute za spajanje na domski Internet

Spakirali ste laptop, došli ste u svoju studentsku sobu u domu i prva stvar koju ćete poželjeti napraviti je spojiti se na domski Internet. Znate li koja je procedura za to?

12. rujna 2016 13:50
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Mogućnošću pristupa na internet studentima se prvenstveno želi olakšati proces studiranja, što uključuje pristup obrazovnim, znanstvenim i raznim informativnim sadržajima, te mogućnost on-line obavljanja administrativnih poslova vezanih uz studiranje.

Korištenje usluge besplatnoga pristupa internetu podrazumijeva poštivanje određenih pravila te se od studenta očekuje da ih se pridržavaju kako bi svi stanari studentskih domova mogli kvalitetno pristupati navedenim sadržajima i obavljati studentske obveze.

Za "ručno" podešavanje računala potrebne upute i softver mogu se posuditi ili presnimiti u skladištu studentskog naselja. Instaliranjem programskog alata eduroam installer to se može napraviti "automatski".

Ništa bez AAI@EduHR korisničkog identiteta


Uvjeti za pristup mreži studentskih domova posjedovanje su elektroničkog identiteta u sustavu AAI@EduHr, kojeg dodjeljuje pojedini fakultet, te da je osoba stanar studentskoga doma.

Za uporabu domske mreže, osim činjenice da ste stanar doma, trebate imati:

- vlastito računalo s mrežnom karticom i kabel za spajanje u mrežnu utičnicu (LAN kabel) ukoliko se radi o pristupu žičanoj mreži

- vlastito računalo s bežičnom mrežnom karticom ukoliko se radi o pristupu bežičnoj mreži

- valjani elektronički identitet, koji vam je dodijelila vaša matična ustanova (fakultet)

- instaliran i konfiguriran softver za autentikaciju (ovisi o operativnome sustavu na vašemu računalu i načinu na koju pristupate domskoj mreži)

- konfiguriranu mrežnu karticu za automatski prihvat potrebnih mrežnih parametara u skladu s ovim priručnikom

Spojite se na domski Internet, korak po korak


1. Donesite sa sobom LAN kabel ili ga nabavite u skladištu studentskog doma.

2. Potrebno vam je korisničko ime i lozinka koje možete nabaviti u informatičkoj službi vašeg fakulteta.

3. Preuzmite program SecureW2. Preuzeti ga možete ovdje. Nakon preuzimanja, instalirajte navedeni program na vaše računalo.

4. Na vašem računalu, pod kategorijom Network connections, kliknite desni klik na Local Area ConnectionProperties–Internet Protocol Version 4– provjerite je li zakruženo: Obtain IP address automatically te Obtain DNS address automatically. Ovo je obično podešeno automatski.5. Ukoliko pod Local Area Connection Properties nemate karticu Authentification, otiđite pod Control Panel (Classic View)–Administrative Tools–Services i pronađite Wired AutoConfig. Startup type postavite na automatic te kliknite Start.

6. Nakon što vam se pod Local Area Connection pojavila kartica Authentification, postavite kvačicu pored Enable IEEE 802.1X authentication for this network i odaberite SecureW2 EAP-TTLS za EAP type.
Također treba provjeriti da nema kvačica pored Authenticate as computer when computer information is available i Authenticate as guest when user or computer information is unavailable.


Sve postavke trebaju biti kao na ovoj slici.

7. Kod polja SecureW2 EAP-TTL kliknite Settings te unesite svoju lozinku i password na zadnjoj kartici.

Ovdje provjerite proceduru prijave posebno za Windows XP i Vistu – sličicu po sličicu, korak po korak!


Ukoliko postoje problemi ili nejasnoće oko spajanja na domsku mrežu stanari se mogu obratiti nadležnoj službi studentskog doma, koja će im pomoći u rješavanju nastaloga problema.

L.B./izvor: studom.srce.hr
foto: Pixabay