V.K. u Vodič za brucoše

Najgore greške studenata jednog od najtežih fakulteta: 'Što se nisam prebacila prije nego što je postalo mučilište...'

Neki studenti žale jer nisu na vrijeme naučili kako se kvalitetno uči, dok drugi žale što su uopće upisali ovaj fakultet.

14. veljače 2022 15:27
komentari, pravo, žaljenje

komentari, pravo, žaljenje Foto: Foto: privatna arhiva, V.S., objavljeno uz dozvolu/MojFaks

Studentski život pun je uspona i padova isprepletenih stresnim ispitnim rokovima, najboljim izlascima i neprospavanim noćima, burnim ljubavima i neutješnim (i nadamo se, ne prečestim) padovima na ispitima.


Prošli tjedan pisali smo o stvarima za kojima žale studenti Ekonomije. Podsjetimo, brucošica Ekonomskog fakulteta Daria Baketarić u Facebook grupi kolega ovog fakulteta objavila je "filozofsko pitanje" upućeno starijim i iskusnijim kolegama. "Koja je za vas najveća greška koju ste napravili za vrijeme studiranja (bilo to prebacivanje predmeta, bacanje faksa u drugi plan, ocjene vam nisu bile bitne ...)", upitala je i dobila mnogo vrlo zanimljivih odgovora.


Koji su savjeti starijih kolega?


Kako nam je Daria spomenula u razgovoru, inspiraciju za postavljanje ovakvog pitanja dobila je od svog dečka, brucoša Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Vite Sliškovića, kojeg smo također kontaktirali. "Što se tiče tog pitanja, ono je bilo prvo bilo postavljeno u grupi na Facebooku koju imamo na pravu, s obzirom da to studiram, zanimala su me iskustva studenata sa viših godina te njihovi savjeti", govori nam simpatični student.


>>>Brucošica pitala, stariji kolege odgovorili: Ovo su najveće greške koje rade studenti ekonomije<<<


"U kratkom vremenu objava je doživjela veliku pozornost kolega/ica sa faksa, naravno, bilo je šaljivih komentara tipa 'najveća greška mi je bila upisivanje ovog faksa' i slično, ali sve u svemu pitanje je bilo ozbiljno shvaćeno", komentira za MojFaks.


Vito nam otkriva kako se ne sjeća odakle mu ta ideja, no, kaže kako je iznimno zadovoljan odgovorima starijih kolega. "Znam da mi je trebalo neko vrijeme da uopće oblikujem pitanje da to ima glavu i rep i kako bih se uvjerio da bude ozbiljno shvaćeno stavio sam citat na kraju", smije se.


komentari, pravo, žaljenje komentari, pravo, žaljenje Foto: Foto: privatna arhiva, V.S., objavljeno uz dozvolu/MojFaks

Neki žale za neispunjem uplatama za kladionice / Foto: privatna arhiva, V.S., objavljeno uz dozvolu


I sam je student izdvojio komentare koji su njemu najviše pomogli. "Neka od iskustava ispod objave bila su: 'Najveća mi je greška što sam prekasno shvatila kako kvalitetno učiti' ili 'najveća greška mi je što sam mislila da se može naučiti preko noći' i slično", izdvaja samo neke od 40-ak komentara.


>>>Požalila se da joj 6 dana učenja nije bilo dovoljno za 'prolaz': Koliko ste najdulje 'štrebali', a svejedno pali?<<<


Kako kvalitetno naučiti gradivo dugo 500 ili čak 2500 stranica?


Osim toga, Vito izdvaja komentar kolegice Tihane L., koja mu je ljubazno i pojasnila svoj komentar. "Definitivno najbolji savjet je kako kvalitetno učiti, pa hvala Tihani L. što je odvojila vrijeme i to mi objasnila. Taj savjet mi je jako koristan obzirom da predmeti imaju 400 ili 500 stranica, a na trećoj godini je građansko pravo sa 2500 stranica, pa zbog toga savjet o kvalitetnom učenju 'iskače' od svih drugih iako su ostali bili konstruktivni“, pojašnjava student.


komntari, pravo, žaljenje komntari, pravo, žaljenje Foto: Foto: privatna arhiva, V.S., objavljeno uz dozvolu/MojFaks

Slušaj starije kolege! / Foto: privatna arhiva, V.S., objavljeno uz dozvolu


Slušaj starije kolege!


Osim ovih, Vito izdvaja i komentare starijih kolega koje će definitivno usvojiti. "Ne dopusti da ti se faks igra sa zdravljem", "Slušaj starije kolege kada te savjetuju po pitanju izbora seminara", "Što više toga kolokviraj", i slično.


komentari, pravo, žaljenje komentari, pravo, žaljenje Foto: Foto: privatna arhiva, V.S., objavljeno uz dozvolu/MojFaks

Manje se stresirati! / Foto: privatna arhiva, V.S., objavljeno uz dozvolu


>>>10 korisnih savjeta onih koji znaju (starijih studenata) onima koji još ne znaju (brucošima)<<<


komentari, žaljenje, pravo komentari, žaljenje, pravo Foto: Foto: privatna arhiva, V.S., objavljeno uz dozvolu/MojFaks

"Što sam ovo upisala" / Foto: privatna arhiva, V.S., objavljeno uz dozvolu


Kao i studenti Ekonomskog fakulteta, i ekipa s Pravnog naglašava da je uz akademski uspjeh, ipak bitnije zdravlje kao i činjenica da treba i uživati u studentskome životu - sve s mjerom.

Još vijesti