Ivana Petrić u Vodič za brucoše

'Mijenjam Savu za Šaru': Tko ima prednost pri mijenjanju soba u domu i kako to učiniti?

Neki studenti u domu provedu gotovo cijelo školovanje i nauče živjeti u takvoj zajednici. No, pojedini studenti ne budu potpuno zadovoljni sa sobom koju su dobili ili žele biti cimeri s prijateljem te ju tada žele promijeniti.

22. studenog 2016 16:15
Studentski dom

Studentski dom Foto: MojFaks

U studentskim grupama često se vide objave studenata koje glase otprilike ovako: "Mijenjam sobu na Šari za sobu na Savi" ili obratno. Budući da postoji dosta zainteresiranih za mijenjanje sobe mi smo odlučili iz prve ruke saznati po kojim kriterijima se zamjena odvija te koje se sve okolnosti trebaju poklopiti.

Za smještaj studenata u zagrebačke domove brine Poslovnica za smještaj studenata, što znači da su oni zaduženi i za premještaje. Stoga, koji god student želi premještaj mora ga tražiti upravo ondje s popunjenim obrascem/zahtjevom za premještaj. Prioritet imaju studenti koji žele 'dopasti' u sobu sa svojom sestrom ili bratom, studenti s opravdanim razlogom, ali i oni koji su se našli u nepredvidivim situacijama.

"Prioritet pri premještaju iz doma u dom jest spajanje 'brat kod brata', 'sestra kod sestre' jer to umanjuje i budžetske troškove. Opravdani razlog za premještaj je neki zdravstveni problem, primjerice nekome su se promijenilo okolnosti pa mora imati sam svoj hladnjak ili vlastiti sanitarni čvor. U slučaju da nekome primjerice ne odgovara soba u Stjepanu Radiću on uz opravdani razlog i dokaz o tome može zamijeniti sobu za smještaj u domu dr. Ante Starčević", pojasnila je Ružica Rajšić iz Poslovnice.

"Raspored je ponekad teško napraviti i svima udovoljiti, ali uvijek je bitno da su studenti sretni jer im je dom druga kuća" poručuju iz Poslovnice za smještaj


Vrlo je teško napraviti dobar raspored u domskim sobama, ali kako kaže Ružica Rajšić, trude se udovoljiti svakome. Osim toga, raspored se radi o po godini studija pa tako studenti s viših godina uvijek žele mir dok brucoši "ne briju" tako. Budući da je teško predvidjeti popunjenost doma i zato raspored mora biti što bolji.

"Teško je predvidjeti kakva će biti popunjenost i zato moramo napraviti dobar raspored. Posebno je teško kod domova koji imaju zajedničke sanitarije jer moramo rasporediti po katovima tako da su muško – žensko raspoređeni. Nekada i mi nešto zeznemo kada se radi o takvom rasporedu na djevojke i dečke pa sami upućujemo zamolbu za premještaj", otkriva Rajšić.

Ono što je važno znati jest da studenti u bilo kojem trenutku mogu podnijeti zahtjev za premještaj jer je uvijek bitno kako se studenti ondje osjećaju s obzirom na to da će u tim sobama provesti barem pet godina.

"Preseljenja iz doma u dom su sasvim normalna i treba ih biti jer ljudi ondje žive 24 sata, a ovo je njihova druga kuća i tu se trebaju osjećati zadovoljno. Uvijek je bitno da se studenti na neki način sami poslože jer ipak oni znaju što je najbolje za njih, a mi ćemo uvijek biti fleksibilni po tom pitanju", rekla je Rajšić.

Ako je netko do sada vodio dilemu o tome treba li se preseliti ili ne – sada zna sve uvjete premještaja pa možda ne odustane od svog nauma pa mu zbog toga bude i ugodnije živjeti u domu.

Još vijesti