Anja Z u Vodič za brucoše

Je li ovo najteži zagrebački faks? 'Na početku su nas plašili da je prosjek studiranja 9 godina…'

Odabir studija zauzima veliko mjesto u našem životu i ostalja svoj pečat na našoj budućnosti.

13. Siječnja 2021 21:28
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Neki od nas su sretnici pa već u osnovnoj školi znaju "gdje se vide za 20 godina", što žele studirati i kojim se poslom baviti, dok drugi odluku o odabiru i upisu "pravog" studija donose tek kasnije, i to uz velika promišljanja. Ponekad presudi ljubav prema određenom zanimanju, ponekad stanje na tržištu rada i zapošljivost nakon fakulteta, a nekada nas "poguraju" iskustva starijih kolega ili članova obitelji. Pored opisa studija na službenim web stranicama fakulteta, zbog sve snažnijeg razvoja društvenih mreža, maturanti sve češće informacije o fakultetima koji im ulaze u uži izbor traže i u grupama studenata, kako onim općenitima, tako i onima u kojoma se okupljaju studenti pojedinih fakulteta.


...Za nju SEEN je ništa! Ovoj studentici profesori IGNORIRAJU mailove već mjesec dana: Kolege dijele SAVJETE što treba učiniti!...


Tako je nedavno maturantica u grupi na Facebooku upitala studente o iskustvu upisivanja i studiranja na zagrebačkome Prehrambeno – biotehnološkom fakultetu. Među studentima se razvila živa rasprava te su mišljenja poput onoga da se radi o "laganom" fakultetu argumentirano osporena.


...Prije 15 godina pitao koji je zagrebački faks NAJLAKŠI: Evo koji je dobio najviše glasova... Je li danas drugačije?...


Studenti najčešće pitaju: "Kaj vi tam\' na faksu kuhate?"


Studentica Laura s Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta govori nam da smatra kako je njen fakultet podcijenjen od strane drugih i voljela bi to promijeniti, kako među budućim brucošima, tako i u akademskome svijetu. "Osim što je akademski zahtjevan, smatram da nudi opširno znanje; osim što razumijem hranu na fizikalnoj i kemijskoj osnovi te procese koji se događaju u organizmu nakon što pojedem namirnicu, također nas određeni kolegiji uče razumijevanju stvari iz svakodnevnog života kao što su imunitet i imunosni odgovor (aktualan sada u pandemiji covid-19 virusa, kao i u raspravama o cijepljenju)", započinje priču naša sugovornica.


...Zagrepčanin od 60 godina ponovo bi upisao neki \'LAKŠI\' faks – evo kamo su ga poslali aktualni studenti...


Do dojma da je PBF kao fakultet podcijenjen uvidjela je iz razgovora s kolegama, koji je često pitaju "kaj vi tam na faksu kuhate?": "Oni ne znaju da slušam pet kemija, dvije biokemije, dvije biologije, dvije mikrobiologije, tri-četiri različite matematike (ovisno o studiju: nutricionizam jednu, prehrambena tehnologija tri, a biotehnologija četiri) i inženjerske predmete", pojašnjava nam Laura.


Plašili ih informacijom da je prosječno vrijeme studiranja čak 9 godina


Na početku faksa znali su ih plašiti informacijom da se u prosjeku studira devet godina, ali kako naša sugovornica govori, prosječan student PBF završi nakon 6-7 godina studija. Laura studira tri godine, odnosno sada je drugi put na drugoj godini studija.


...Upoznajte \'NutriMenzu\': Zagrebački studenti osmislili aplikaciju uz koju ćete lakše paziti na kilograme...

"Taj dugi period studiranja je zbog međusemestralnih uvjeta. Dakle, uvjet između zimskog i ljetnog semestra, kao što sam u komentaru napisala: upišem Biokemiju 1 u zimskom semestru, moram ju položiti na zimskim rokovima (do 15.2.) kako bih mogla u sljedećem semestru upisati Biokemiju 2. Naravno da ima i ljetnih i jesenskih rokova za Biokemiju 1, ali praktički mi ništa ne znače u smislu \'već sam ionako izgubila godinu\'. Biokemija 2 je uvjet za upis predmeta na sljedećoj godini u zimskom semestru, i bez nje ne mogu upisati redovno treću godinu; postajem parcijala i studiram godinu dana duže", govori nam zašto se studij zna oduljiti.


Lauri to nije tako strašno jer je iz Zagreba, ali kako nam priča dalje, nije isto njoj i studentima kojima roditelji unajmljuju stanove i kojima se studij odulji.

"Stvarno mali postotak ljudi završi u roku: oni su se posvetili isključivo faksu i nemaju vremena za, na primjer, studentske poslove. Fakultet je težak, objektivno govorim. Nije pretežak, sve se može položiti ako se uči. Često sam pod stresom jer na našem faksu, iako imamo pravo izaći na ispit četiri puta u godini, iz većine predmeta imamo upravo samo četiri kalendarski ponuđena datuma (dakle ne biraš kada ćeš izaći, nego izlaziš na sve i nadaš se da ćeš jednom položiti). Mnogi ipak ne izađu na sve te datume, to jest ostanu im izlasci u godini koje nisu \'ispucali\', ali to ne radi nikakvu razliku jer svejedno opet u listopadu mjesecu upisuješ taj predmet jer ga dotad nisi položio, plaćaš ga i naravno studiraš godinu dana duže", govori nam.

...Za sve koji razmišljaju o pauziranju ili promjeni faksa: Hoćete li morati ponovo polagati državnu maturu?...


"Najgore je kad se uspoređujem s kolegama s Prava ili Ekonomije..."


Za Lauru je bilo ključno da se navikne na, kako nam govori, "malo stroži način polaganja ispita", jer onda postane lakše. "Najgore mi je kad se uspoređujem s prijateljima koji studiraju na drugim faksevima. Recimo, na pravu mogu ispucati svih osam izlazaka u prvog godini ako žele. Na ekonomiji se mogu prenositi predmeti. Kod nas to nije tako, ali zadovoljna sam znanjem koje dobivam i vjerujem da ću biti zadovoljna zaposlenjem jednog dana jer nas se stvarno zapošljava svugdje", poručuje naša sugovornica.  

Kada je riječ o savjetima maturantima koji razmišljaju o upisu na PBF, Laura govori da je prva godina "zeznuta" jer ima puno kemije pa ih dosta odustane jer to nisu očekivali. Svima napominje da se pripreme na činjenicu da fakultet vrlo vjerojatno neće završiti u roku.

"Jako malo ih završi u roku, možda 7-10% cijele generacije. Dakle, budite spremni da ćete ponavljati godinu/e. Mislim da uglavnom većina \'kiksa\' na prvoj i(li) drugoj godini. Postoji izreka da si završio ovaj faks, ako položiš drugu godinu, no ne shvaćajte ovo doslovno, ovisi o odabiru diplomskog studija naravno. Faks zahtjeva puno vremena, volje i učenja ako studij želite završiti u roku. Ako ne, onda mrvicu manje", poručila je Laura.

Još vijesti