Mojfaks.hr u Vodič za brucoše

Studenti nam otkrili: Koje su to najveće razlike između faksa i srednje?

Iako je razlika u godinama između maturanata i brucoša tek godinu dana, teško da bismo ih mogli staviti na istu razinu.

24. srpnja 2019 17:44
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Popričajte s bilo kojim maturantom i vidjet ćete da su daleko od odrasle osobe, dok studenti (koliko god se trudili to ne biti) su ipak prošli kroz proces osamostaljenja i znaju kako se snalaziti.

Taj proces se odvija već tijekom prve godine na studiju i istodobno je jedan od najtežih perioda u životu, ali i najljepših. Pitajte bilo kojeg studenta i reći će vam da je upravo prva godina bila najteža, bez obzira na to što su ispiti na kasnijim godinama možda teži.

No, što se to točno dogodi da osoba u jednoj godini prođe kroz takvu promjenu? Pričali smo s nekolicinom studenata koji su s nama podijelili svoja iskustva i mišljenja.

Antea (23) nam je rekla kako se nerado prisjeća prve godine:

"Kao i većina studenata, kad sam išla na faks sam se preselila, točnije u Zagreb. Sada sam najsretnija osoba na svijetu kad dođem u Zagreb, no prve godine je bilo daleko od toga. Sjećam se da bih počela plakati već kad bih došla na autobusni kolodvor u Splitu i jedva bih se uspjela smiriti do autobusnog u Zagrebu. Živjela sam za one dane kad sam išla doma. Sad kad gledam, mislim da je najveći problem bio taj što je moj tadašnji dečko ostao u Splitu... Jako su mi teško padali naši rastanci, a kako on nikad nije dolazio u Zagreb, bila sam dosta usamljena. Bila sam se skroz izolirala i nisam se s nikime družila na faksu, a s cimericom sam bila na onoj neophodnoj komunikaciji tipa čiji je red za kupiti wc papir i slično. Da ne govorim o tome da sam na faksu bila skroz izgubljena, nisam znala kako učiti ni što učiti. Na drugoj godini sam se počela družiti s ljudima s faksa i odmah mi je postalo lakše. Više nisam bila usamljena, a i lakše mi je bilo učiti u društvu."

foto: Lucky Business/Shutterstock

Većina studenata se vjerojatno pronalazi u ovome da nisu znali učiti, a upravo je to ono što najviše brine maturante, iako su oni tek prošli kroz vjerojatno najopširnije ispite, a to jest državna matura.

Svoja iskustva s prve godine je s nama podijelila i Laura (21) kojoj faks nije predstavljao problem, već život bez roditelja:

"Sad kad gledam unazad, shvaćam koliko sam bila razmažena. Dok nisam otišla na faks, nisam nikada počistila sobu niti skuhala ručak, a još manje išla u dućan po hranu. Kako živim na Savi, još uvijek ne kuham (menza u srcu), ali sam zato morala naučiti čistiti sobu i kupovati stvari, tj upravljati s novcem. Iskreno, prvi semestar je bio teška katastrofa. Mjesečni budžet bih potrošila u dva dana i to najčešće na stvari koje nisu neophodne: šminka, roba i slatkiši. I onda bih 3 tjedna skupljala lipe kako bih mogla otići u menzu i oslanjala se na prijatelje. I to sva sreća da sam imala prijatelje koji su mi htjeli pomoći, ali su i mogli. Ne mogu točno reći kad se dogodio taj klik u glavi da sam odjednom zaista postala studentica, ali sjećam se da je nakon prvi ispitnih rokova bilo bolje, koliko god su prvi rokovi bili stresni. Iskreno, ne znam bih li bila uspjela sve to proći da nisam imala svoje prijatelje uz sebe. Ne bih nikome savjetovala da ide na faks daleko od doma, ako nema barem jednog bliskog prijatelja uz sebe. Ja sam bila te sreće da je većina mojih prijatelja starija od mene i da su svi u Zagrebu, pa iako nisam imala obitelj, imala sam njih. I genijalnu cimericu koja je trpjela moje neznanje o općim stvarima, kao što je kako se mete pod... Hvala joj na tome, ne znam bih li ja imala strpljenja za nekoga takvog!"

Upravljanje novcima predstavlja izazov svima, bilo da imate dvadeset ili pedeset godina. Teško je ne udovoljiti si sa svakom sitnicom, a još je teže potrošiti velike količine novca na stvari koje nam ne djeluju toliko primamljivo, ali su itekako bitne (kao npr. wc papir oko kojeg se barem jednom zakače cimeri i docimeri).

Tin (22) je imao svoju vrstu problema na prvoj godini:

"Nisam znao kako učiti. Uvijek sam se uspijevao provlačiti (i to vrlo uspješno) kroz osnovnu i srednju, pa čak i maturu. No na faksu, nema tome mjesta. Ili znaš, ili ne znaš. Štoviše, nekad čak i kada znaš, ne uspiješ položiti ispit. Bilo mi je jako teško naučiti kako učiti, ali još teže prihvatiti da te nekad zaista pogode ona jedina tri pitanja koja nisi prošao od njih dvjesto. Još uvijek mi teško padaju takve nepravde, ali mi se par puta dogodilo i da me pogode samo ona tri pitanja koja sam prošao, pa se može reći da se polako navikavam na sistem, iako sam već obranio završni rad. Istina je da je prva godina najteža, zato što treba vremena da ti se memorija nauči pamtiti velike količine informacija u kratko vrijeme. Teško je, ali nije nemoguće. Najbitnije je ne odustati nakon prve prepreke i prvog pada!"

Pitali smo desetak studenata da s nama podijele svoju listu najvećih razlika između srednje škole i fakulteta, i dobili smo otprilike iste odgovore:

  • 1) na faksu moraš sam brinuti o tome što ćeš jesti taj dan, dok u srednjoj računaš barem na ručak doma
2) u srednjoj se možeš provlačiti i izbjeći ispite, na faksu ti je u interesu ne izbjegavati ispite i kolokvije, već sve riješiti čim prije možeš
3) na faksu se možeš istovremeno osjećati usamljeno, ali i kao da trebaš više vremena za sebe (zbog cimera/ice s kojim provodiš veći dio dana), dok u srednjoj je lakše uzeti vrijeme za sebe i rijetko kad si usamljen, imaš svoju obitelj
4) u srednjoj ti je opširno gradivo dvadeset stranica, na faksu ti je to dvjesto stranica
5) dok studiraš ne možeš preživjeti sam, dok u srednjoj možda i možeš
6) na faksu (ali i ostatak života) ne možeš se oslanjati na druge, moraš naučiti biti samostalan/na, dok u srednjoj uvijek možeš računati na svoju obitelj

Maturanti, nemojte se bojati, preživjet ćete prvu godinu! Ovo su tek neki od savjeta pomoću kojih će vam prva godina ipak biti malo lakša nego što je bila našim sugovornicima.