V.K. u Vodič za brucoše

Ne biraj stan u blizini faksa: I još nekoliko neočekivanih savjeta za traženje studentskog smještaja

Ako niste dobili studentski dom, raspolažete malo izdašnijim budžetom, želite svoj komfor ili ste upisali apsolventsku godinu - vrijeme je za potragu privatnog smještaja.

21. listopada 2021 15:58
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Velik dio studentske populacije, bez obzira radi li se o brucošima ili apsolventima, tijekom studija nekoliko se puta seli dok finalno ne pronađu nešto stalno i odgovarajuće. S obzirom da mladi tijekom studiranja ili na samom početku karijere uglavnom imaju anemičnu financijsku sliku, često biraju cimerstvo kada unajmljuju privatni smještaj.  No, čak i uz taj kompromis, pronaći adekvatan, a pristupačan stan u glavnom hrvatskom gradu je pravi izazov.


Dok namještaj ostaje iz razdoblja vladavine Tita, cijene i dalje rastu u nebo, pa osim troškova, ima još cijeli popis stvari na koje treba pripaziti.


>>>Komforan, ugodan, simpa, super PRILIKA – traženje stanova u Zagrebu. Evo nekoliko savjeta iz prve ruke<<<


Vrlo često nam svatko tko se barem jednom selio u životu daje svoje savjete, pa čak i cijeli popis najgorih i najboljih stvari koje možete doživjeti tokom seljenja, ali noizz.rs nudi nekoliko neočekivanih savjeta koji su vrlo korisni, čak i ako su pomalo nekonvencijalni.


Upoznaj svog "gazdu"


Iako je vrlo mala mogućnost da biste sa svojim najmodavcima ispijali kave ili izlazili van, svakako biste trebali odvojiti malo vremena za njih da ih upoznate "da se poslije ne biste neugodno iznenadili".


Naime, nemali je broj slučajeva da ste pozvali prijatelje k sebi na druženje i ispijanje vina, a da vas zovu susjedi ili gazde da se morate stišati, čak i ako pritom znate da ste tihi i glazba uopće ne svira. Naime, oni se često žale jer su stari i sami, stoga im je dosadno, pa su mladi ljudi najčešće "žrtve staračke dosade".


"Kako biste ovo izbjegli, upoznajte gazde i saznajte imaju li obitelj i djecu (najbolje adolescente) kako biste bili sigurni da gazde imaju svoj život", pišu na noizz-rs-u.


Ne tražite stan u kvartu u kojemu radite/studirate


"Ako ste stigli u novi grad, onda ga i istražite", jedan je od ovdje iznesenih postulata.


Iako nekonvencionalan, ovaj savjet ima smisla. Ako nađete stan koji se nalazi u blizini fakulteta, zasigurno vam se neće dati istražiti grad, određene puteve od stana do faksa, do stanova kolega i prijatelja i slično. Stoga, vaš bi se život doslovno sveo na učenje i stan, faks i eventualno ako taman "sjedne" neki novac na račun, možda i do najbliže kvartovske "birtije", ali to je puno rjeđi slučaj.


U slučaju Zagreba, svi dijelovi grada u tramvajskoj zoni (ili autobusnoj) dobre su opcije za odabir stana jer ste prometno povezani s faksom. Ovakvim izborom, možete istražiti barem dva različita kvarta minimalno – onaj u kojem živite i onaj gdje se nalazi fakultet. Uz spomenuto, stanovi oko fakulteta često su čak i skuplji za najam, dok su u kvartovima nešto udaljenijima od fakulteta jeftiniji od 50 do 100 eura.


>>>Stanodavci dižu cijene u zadnji čas! Studenti očajni: 'Preko noći smo saznali da moramo plaćati 500 kuna više...'<<<


Preporuka je bolja od oglasa


Ponekad je preporuka bolja oglasa. Naime, prijatelji i obitelj vas nikad ne bi zeznuli. Njih bi trebali poslušati sa preporukama i savjetima koje vam daju jer su to obično vrlo korisne stvari, a uz to i puno bolje stvari nego da sami tražite stan i ulazite u nepoznato. "Budite otvoreni za prijedloge, jer nekad oni znaju bolje od vas, posebno ako nisu pod stresom jer im stan hitno treba", još je jedan od mudrih savjeta.


Tražite cimere


Ne samo da je vrlo mala mogućnost pronaći "garsu" u Zagrebu koja bi bila po vašem ukusu, nego je k tome velika vjerojatnost da će biti uređena vrlo oskudno i nekvalitetno, smještena u suterenu bez prirodne svjetlosti, ali s puno vlage, a i cijena najma će biti "paprena".


Također, većina malih stanova koji nešto valjaju za neku dobru cijenu su već iznajmljeni. Kako bi izbjegli život u "špilji" i "siromašni kao crkveni miš", najbolje je pronaći nekog cimera s kojim možete dijeliti troškove, a time se otvara i mogućnost unajmljivanja malo luksuznijeg smještaja no što biste si ga mogli priuštiti samo vlastitim budžetom.


>>>Stanodavci dižu cijene u zadnji čas! Studenti očajni: 'Preko noći smo saznali da moramo plaćati 500 kuna više...'<<<


Cijene po naseljima


Iako Črnomerec, Dugave, Dubrava, Maksimir, Sopot i ostatak Novog Zagreba možda nisu blizu svih većih fakulteta, cijene najma stanova su nešto niže nego da ih tražite na, primjer, na Vrbiku. Tako se na primjer za 500 eura može pronaći uistinu lijepo uređenih dvosobnih stanova u Španskom, dok bi za istu tu cijenu u centru grada iznad kreveta gledali u sliku Tite.


Iz noizz.rs-a naglašavaju kako je vrlo bitno pažljivo koristiti filtere za vrijeme pregledavanja online oglasnika. "Jednom dobro isfiltrirana pretraga po cijeni, dijelu grada i veličini stana može vam riješiti stambeno pitanje u rekordnom roku", tvrdi autorica članka koja je svoje stambeno pitanje riješila u samo tjedan dana.

izvor: noizz.rs

Još vijesti