Ivana Petrić u Vodič za brucoše

'Pa gdje si, Karlovac?' Neugodnosti koje ćeš doživjeti kad iz manjeg mjesta dođeš studirati u metropolu

Svake godine u veće hrvatske sveučilišne gradove poput Zagreba, Splita i Rijeke dolaze brucoši iz cijele države. Neki od njih dolaze na studij iz manjih mjesta, gradova i sela pa se često 'šokiraju' načinom života u velikom gradu. Šok je naravno najveći kad presele u najveći grad...

21. rujna 2017 14:23
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Nakon završetka najdužeg ljeta i dogovora oko cimerstva, vrijeme je za pohod na akademski svijet i život u većem gradu. Svatko od brucoša osjeća dozu nervoze i uzbuđenja zbog novog poglavlja u životu, odnosno studiranja, a ono što ih dočeka u većem gradu ponekad djeluje zastrašujuće.

...El' ćmo ić jest? Izrazi koje čuješ kad studiraš u Slavoniji, a nisi Slavonac...


...'Imaš šuga od pomidora u tećici': Kad studiraš u Dalmaciji, a nisi Dalmatinac...


Budući da i sama imam iskustvo preseljenja u veći grad jer sam otišla na studij u Zagreb, a to tada živjela u Osijeku, odlučila sam ovim tekstom olakšati brucošima koji će se odjednom naći u "kašeti novog načina života".

Kao što znamo, Osijek je mal grad u usporedbi sa Zagrebom pa sam došavši u metropolu osjetila neku vrstu "kulturnog šoka". Osim što su me do kraja studija zadirkivali za naglasak koji razvlači i moje vlastito ime i prezime, bilo mi je čudno vidjeti da su ljudi slobodniji. Primjerice, u Osijeku nisam imala prilike vidjeti ljude koji na dekicama u parku čitaju knjigu ili se samo druže, dok je u Zagrebu to potpuna normala. Baš zbog takvih nekih situacija sažela sam ovdje većinu onoga što ćete doživjeti kada dođete studirati u veći grad.

# Zezancija zbog naglaska će vam postati svakodnevica


via GIPHY


Kao što znamo, Lijepa naša puna je raznolikih naglasaka pa tako brucoši iz Belišća pričaju malo drugačijim naglaskom nego oni iz Osijeka iako je udaljenost Belišća od Osijeka tek nešto više od 32 kilometra. Naravno, svatko će zamijetiti vaš naglasak i onda kreće zadirkivanje koje je uglavnom bezazleno. Iako će vam prvih pet puta biti smiješno, nakon šestog će vam se više povraćati od te cijele zezancije. Vjerujte, ovo je neizbježno.

# Fascinirat će vas stvari koje ne postoje u vašem gradu kao što su servisi za naručivanje hrane


Naručivanje hrane primjerice može biti isto jedan od blagih šokova za brucoša koji je došao iz nekog omanjeg gradića ili mjesta u Zagreb. Naime, servisi za naručivanje hrane poput pauze.hr ili jelovnika.hr bili su potpuna novost za mnoge koji su došli iz manjeg mjesta na studij u Zagreb. Mi smo navikli podići slušalicu pa nazvati, a u većim gradovima to možeš napraviti na internetu i izbjeći ponekad neugodne i "uzmucane" razgovore s restoranom.

# Sjedanje u krivi prijevoz postat će vam svakodnevica - barem u početku


Nakon dolaska u Zagreb jedino sam znala da tramvaj broj 11 vozi od Črnomerca do Dubrave zbog pjesama grupe Tram 11, ali ostalo mi je bila totalna nepoznanica. Jedino što sam znala jest kojim tramvajem dolazim kući, kojim idem na faks i kojim idem do centra. Ne moram ni pričati koliko sam samo puta sjela u krivi tramvaj ili pomiješala put, čekala na krivoj strani na stanici itd. Bit će svakakvih situacija, ali to traje eventualno prvih pola godine dok brucoši ne pohvataju ulice, tramvaje i buseve.

# Pola riječi koje ćete koristiti drugi neće razumjeti


via GIPHY


Ponekad ćete se osjećati kao da ste doslovno doletjeli s druge planete jer će vas kolege gledati čudno kada ne budu razumjeli pojedine riječi kojima se koristite. Primjerice, mi u Osijeku kažemo "patike", a ne "tenisice" kao i "rifle", a ne "traperice" pa su me mnogi gledali zbunjeno i nisu bili sasvim sigurni o čemu govorim. Što mislite kako su me gledali kada sam rekla "sirće" za "ocat"? I više nego zbunjeno. I naravno, zadirkivali su me.

#U početku će vas kolege nazivati po gradu iz kojeg ste došli, a ne imenom


S "ej, gdje si Karlovac?", obraćala se jedna kolegica iz Zagreba stalno drugoj koja je došla iz Karlovca na studij u metropolu. I to je trajalo godinama, a ako su ostale dobre vjerojatno još uvijek traje. Moguće je da će vas barem u početku kolege s faksa zvati po gradu iz kojeg ste došli.

# Često će vas pitati postoji li XY stvar i u vašem mjestu


Vjerojatno ste čitali o iskustvima Balkanaca koji su došli u posjet SAD-u pa su ih Ameri pitali "imate li vi u državi računala?" i slično. Slična stvar će se dogoditi i vama jer će vam često drugi kolege pitati postoji li neka XY stvar i kod vas. Naoružajte se živcima.

#Cijene će vas šokirati


Premda nas unazad nekoliko godina cijene svega i to bilo gdje gotovo dovode do ruba i šokiraju, cijene u većem gradu će vas izbiti iz cipela. Primjerice, u Osijeku kava s mlijekom je u vrijeme mog studija i srednje škole koštala 6 kuna, a kada sam došla u Zagreb bila sam sretna kada bih našla kafić s kavom od 10 kuna. Sada sam već navikla da kada idem u trgovinu moram biti spremna izvaditi Mažuranića za samo dvije stvari, ali i na to da se upadi u klubove plaćaju čak i do 70 kuna.

Još vijesti