V.K. u Vodič za brucoše

Prepisivanje na ispitima: Studenti otkrili koju metodu najčešće koriste – imate li i vi sve potrebno?

Kako stati na kraj prepisivanju? Prorektor za nastavu čak spominje i ometače za signal.

6. listopada 2021 13:14
Varanje na ispitu

Varanje na ispitu Foto: Shutterstock

Mobiteli i pdf-ovi, skripte, rukom pisani šalabahteri ispod haljine, ispod klupe, na prozirnom papiru, bubice… Koji su najčešći načini na koje studenti prepisuju?

Svi smo to doživjeli. Ispitni je mjesec, živimo na četiri sata sna, nekoliko hektolitara kave i štrebanju svega što smo slušali unazad nekoliko mjeseci. No, vidimo da nemamo dovoljno vremena sve naučiti kako želimo i moramo posegnuti za prepisivanjem. Bitan nam je prolaz, ne ocjena. Ili je možda samo kolegij za koji ne mislimo da je bitan. Nije bitno koji razlog, posežemo za prepisivanjem. Otkad postoje ispiti, od tada postoji i prepisivanje.


>>>Prepisivanje je oblik korupcije, a varalice slave kao 'heroje'? Evo što o prepisivanju kaže bivša predsjednica, a što naši studenti<<<


Mobiteli, bubice...


S vremenom i razvojem tehnologije, prepisivanje je postalo puno lakše (nažalost) pa su tako bubice bile vrlo tražene kada su stigle na tržište, a za skripte na mobitelima s opcijama "traži" po ključnoj riječi ne moramo mnogo govoriti.


Studenti ne kriju da se najčešće služe mobitelima i smart-watchevima kako bi prepisali na ispitima. Uslikaju ispit i pošalju ga kolegama izvan prostorije koji potom pronalaze odgovore i šalju u realnom vremenu kolegama koji pišu ispite. Također, nisu rijetkost ni oni s bubicama.


>>>Plaća da netko položi ovaj ispit umjesto nje! Zagrebački profesor odgovara: 'Oni koji su dosad znali za 3, to će sada biti 2...' Evo što se promijenilo<<<


"Prva sam godina tehničkog fakulteta", započinje pričati jedan brucoš za vijesti.me. "O prepisivanju ne znam puno. Znam samo da se naši učenici, ali i cijele generacije oslanjaju na to, ali je znanja vrlo malo", komentirao je.


"Mi se oslanjamo na to, iako ja mislim da je bolje sjesti i zagrijati stolicu nego da se oslanjamo na te stvari. Znamo koje su posljedice", komentira neki drugi student. Prepisivanje je komentirala i jedna studentica, koja kaže kako zna puno kolega koji prepisuju na ispitima. "Čak su i mene tražili da im riješim neke ispite, no, tu sam ponudu odbila jer ne želim sudjelovati u tako nečemu", kazala je.


Manje studijske grupe


U studentskom parlamentu također komentiraju kako studenti pribjegavaju ovim metodama jer nisu dovoljno naučili za prolaz na ispitima samo sa znanjem. Kako komentira Aleksandar Šipčić, student povjerenik Univerziteta Crne Gore, ovaj se problem odražava na društvo u cjelini. "Studenti pribjegavaju tome da se što brže završi fakultet", kaže.


>>>Kupovina ispita: Svaki drugi student smatra da na fakultetu ima korupcije, evo na kojima<<<


Prorektor za nastavu Univerziteta Crne Gore Veselin Mićanović smatra kako prepisivanja ima na fakultetu, ali da ovaj problem nije tako izražen. "Moguće da ih postoji više na Sveučilištu  Crne Gore, ali ono što dođe do Sveučilišta, točnije Senata, bude malo slučaja. U posljednjih nekoliko godina imali smo samo tri slučaja. Događa se možda u većim nekim grupama, gdje studenti misle da zbog masovnosti ljudi u jednom prostoru mogu pribjeći nekoj od metoda kako bi mogli kratkoročno riješiti svoj problem. Međutim, mi imamo dosta studija i sveučilišnih jedinica koje su sačinjene od manjih grupa ljudi, po dvadesetak studenata, pa je to jednostavno nemoguće primijeniti jer je vidljivo. Svaki profesor nakon nekog vremena može uočiti prepisivanje", kaže prorektor.


Ometači signala ili javno prozivanje?


On smatra kako je rješenje nabavka ometača signala. "Ti ometači signala koji su dostupni na tržištu rada su nedovoljni za pokrivanje samo jedne prostorije, recimo amfiteatara ili ako bismo uzeli neke jače ometače signala, onda bi oni remetili rad u drugim prostorijama", smatra prorektor.


>>>Varanje na ispitima 200 posto češće – studenti sve kreativniji: Šalabahter na psu, dronovi, savjeti s TikToka...<<<


S druge strane, student povjerenik UCG, Aleksandar Šipčić smatra da bi se prepisivanju moglo stati na kraj na način da se imena prepisivača objave na oglasnim pločama i Internet stranicama fakulteta.


"Jedan od načina je i povećanje nastavnog osoblja koje će pratiti studente u amfiteatrima za vrijeme ispita", smatra.


Prema statutu Sveučilišta, predviđena kazna je zabrana polaganja ispita za taj semestar ili isključenje s fakulteta do dvije godine.


izvor: vijesti.me