Mojfaks.hr u Vodič za brucoše

Ako ideš na pripreme za maturu – upast ćeš na faks? Studenti otkrivaju ima li smisla plaćati dodatno učenje vikendima

Trenutni studenti koji su pohađali pripreme za ispite državne mature, otkrili su jesu li uistinu bez stresa i uz dobre pripreme dočekali upise na fakultete te jesu li im i u čemu one pomogle...

15. Siječnja 2020 15:16
Ako ideš na pripreme za maturu – upast ćeš na faks? Studenti otkrivaju ima li smisla plaćati dodatno učenje vikendima

Ako ideš na pripreme za maturu – upast ćeš na faks? Studenti otkrivaju ima li smisla plaćati dodatno učenje vikendima Foto: MojFaks

\'Želite li bez stresa dočekati upise na fakultet? Dobra priprema za državnu maturu osigurat će vam siguran i uspješan prolazak na ispitu.\' 

Ovako glasi samo jedan od mnogobrojnih oglasa kojim se učenici završnih razreda pozivaju na pripreme za polaganje državne mature koje počinju već početkom školske godine, a održavaju se u raznim ciklusima sve do početka održavanja ispita državne mature. Kako nam kažu iz Algebre, oko 56% maturanta pohađa neki oblik organiziranih priprema za ispite državne mature. "U taj postotak su uračunate sve vrste priprema, od onih organiziranih u školama, preko onih koje se provode putem privatnih instrukcija do onih koje se održavaju u ustanovama koje se bave pripremama učenika za ispite državne mature", napominju. Također dodaju da se upravo kod njih, sigurno i zato što pripreme organiziraju u čak 13 hrvatskih gradova, priprema čak 10% od ovog sveukupnog broja mladih koji se odluče na ovaj oblik ponavljanja i utvrđivanja srednjoškolskog znanja.

foto: Facebook@Algebra državna matura

Kako god, najkompletnije i najsigurnije savjete dobit ćemo, prije svega, od – starijih! Ne kaže se samo usputno da je starije ujedno i pametnije. Vodeći se time, priupitali smo trenutne studente koji su išli na pripreme za ispite državne maturu, jesu li uistinu bez stresa i uz dobre pripreme dočekali upise na fakultete te jesu li im i u čemu one pomogle.  

Čak 77% trenutnih studenata tvrdi da NIJE pohađalo pripreme


Postavljenom kratkom anketom u najpopularnijim studentskim Facebook grupama, priupitali smo trenutne studente jesu li išli na pripreme za državnu maturu i smatraju li da su im pripreme pomogle pri prolasku na maturi te kasnijem upisu na fakultet?

Do trenutka objavljivanja ovoga teksta u anketi su sudjelovala ukupno 1342 studenta od kojih se njih 77% izjasnilo s NE - nisu išli na pripreme, dok je preostalih 23% pohađalo pripreme. Ono što je ovaj manji dio, svega 23% studenata, rekao o iskustvu pohađanja priprema, svodi se na svojevrsni psihološki poticaj i olakšanje koje su dobili jer su bili pravovremeno i sustavno pripremljeni.


...Zapiši ih u svoj kalendar! Najvažniji datumi oko kojih se ove godine vrti državna matura...


Studentica Karla smatra da su joj pripreme uvelike pomogle za prolazak na maturi. "Dobre pripreme važne su za prolazak na maturi. Naglasila bih da sam bila mnogo mirnija, nego bih bila u slučaju da nisam išla na pripreme. U školi većinom preletiš preko gradiva, a koliko se sjećam priprema, imali su bolji i detaljniji pristup i s naglaskom na stvari koje ti stvarno trebaju kad pišeš maturu", prisjeća se Karla koja je maturu polagala 2014. godine.

A da pripremama pripisuju prolazak na maturi i sam upis na fakultet, potvrđuje nam više studenata.

"Pripreme su mi bile jako korisne. Pripreme iz matematike slobodno mogu pripisati prolasku na maturi. Profesor je to odlično objasnio i puno nam pomogao", govori nam Ana kojoj je jedini \'trn u oku\' na maturi bila matematika pa se iz tog razloga odlučila i na pripreme iz tog predmeta. S njom je suglasna i Aurora. "Išla sam na pripreme iz matematike i mislim da su mi puno pomogle, možda su i bile presudne u upisu željenog fakulteta", kazala nam je ova studentica.


foto: Shutterstock

...Za sve koji razmišljaju o pauziranju ili promjeni faksa: Hoćete li morati ponovo polagati državnu maturu?...


"Osjećali su se mirnije, organiziranije i znali su da će tako sve biti u redu"


Dobra organizacija, dodatni materijali, primjeri ispita, \'cake\' i trikovi rješavanja zadataka, sadržajno i sustavno posloženo gradivo... još su od nekih razloga posezanja za pripremama. Kampanjcima su od velike značaji bile pripreme jer, kako nam je kazala studentica Lucija, "pomoglo je jedino to što su me natjerali da ne učim u zadnji čas". 

"Dobila sam puno dodatnih materijala, zadataka i primjera s prijašnjih matura. Sama ne bih mogla tu količinu gradiva pohvatati i izvježbat", govori nam studentica Marina, a da je organizacija jedan od bitnijih razloga potvrđuju i ostali studenti. "Imaš sve organizirano i na jednome mjestu. Usmjere te točno u ono što trebaš znati tako da definitivno olakšavaju", priznaje Ana

Maturanti, a sadašnji studenti bili su mnogo mirniji i osjećali su se organiziranije. "Također su mi pripreme dobro došle kao nekakav psihološki poticaj da ja to mogu i da će kako tako sve biti u redu", govori nam student koji je nakon toga, bez problema, upisao Agronomski fakultet.

Bez priprema se može postići jednako dobar rezultat – \'ako se možeš sam natjerati da učiš\'


No, s druge strane, većina ih smatra da je to gradivo kojem bi nakon 4 godine srednje škole svi morali ovladati, a da se bez priprema može postići isti rezultat, govori činjenica od 77% izjašnjenih trenutnih studenata o nepohađanju priprema za maturu.

"Ako se možeš sam natjerati da učiš, nema potrebe za pripremama", priznaje nam student Karlo, a njegovo mišljenje uvelike dijeli i Ana. "Danas ima puno dostupnih knjiga i skripti za maturu koje su po meni čak i dovoljne za prolazak. Rezultat o maturi ovisi isključivo o tebi i kakav si u glavi, tako da ako nisi tijekom školovanja previše razmišljao o gradivu i smatraš da ti ono i dalje nije bitno, pripreme ti ne mogu baš pomoći", kazala je ona.

...Polaganje bez po\' muke: Na FESB-u besplatne pripreme za državnu maturu iz fizike i matematike...


Tempo koji je teško izdržati...


S obzirom na to da pripreme traju tijekom cijele školske godine i u raznim ciklusima, one, naravno, oduzimaju dodatno vrijeme koje im morate posvetiti. Većina se priprema održava vikendom, tako da vam jedini slobodan dan u tjednu može biti nedjelja. Da je to naporno i zahtjevno, potvrđuje nam student Karlo.

"Bilo je psihički teško za izdržati. Ponedjeljkom škola od 10 do 19 sati i onda pripreme - fizika od 20 do 22 i doma sam oko ponoći. U petak se svi vesele vikendu, a  frend i ja ne jer nas čeka 6 sati priprema i to redom hrvatski, engleski i matematika", govori on ističući da mu je jedan jedini slobodan dan u tjednu bila upravo nedjelja. Za sve kampanjce koji se ipak u zadnji tren odluče na pripreme, i dalje ima nade jer se pripreme održavaju i u \'last minute\' terminima. 

Iako je svake godine manji broj maturanata u Hrvatskoj , ustanove za pripreme imaju sve više polaznika


Kako su mnogobrojni centri koji održavaju pripreme obično locirani u većim gradovima poput Zagreba, Splita, Osijeka, Rijeke, učenici iz manjih mjesta često su zakinuti za ovakav tip priprema pa posežu za privatnim instrukcijama, ali i iskorištavaju što je više moguće dodatne satove koje profesori svojevoljno održavaju u školi nakon obvezne nastave. Iz ovoga proizlazi i pretpostavka, s obzirom na to da je Zagreb kao sveučilišni grad doista heterogen te u njega svake godine pristižu studenti iz manjih središta, da je većina glasova (77%) u našoj kratkoj anketi pripala odgovoru NE. Uz to, prema podacima NCVVO-a u proteklih je 10 godina oko 7000 manje učenika 4. razreda srednjih škola.

...Studenti nam otkrili: Koje su to najveće razlike između faksa i srednje?...


Ispitali smo i drugu stranu, točnije ustanovu koja se bavi pripremama za ispite državne mature i oni kao takvi ne osjete smanjenje prijava maturanata za pripreme. Baš suprotno, oni svake godine upisuju sve više maturanata. Iznimno su zadovoljni polaznicima i njihovim rezultatima na ispitima i kasnijem upisu na fakultete. "Maturanti postižu odlične rezultate te se upisuju na željene fakultete kako u Hrvatskoj tako i na inozemna visoka učilišta, a posebno smo ponosni na činjenicu da čak 97% maturanata koji su se za polaganje ispita državne mature spremali na pripremama u Algebri upiše željeni fakultet na prvom roku", govore nam iz Algebre.

foto: Njuškalo.hr

Naposljetku, možemo zaključiti da su pripreme za državnu maturu trenutnim studentima olakšale upis na željene fakultete te im dale psihičko olakšanje i sigurnost pri samom polaganju ispita. Dakako, izbor je na svakome pojedinačno ovisno o tome osjećate li da su vam dodatne pripreme uistinu potrebne. U svakom slučaju, prema viđenju studenata, barem ovih koji su pripreme i pohađali - nikome nisu odmogle, već dakako pomogle.

V.S.
foto: Facebook@Algebra državna matura