L.B. u Vodič za brucoše

Stiglo proljetno upozorenje studentima: Zabranjena prozirna i dekoltirana odjeća, ali i minice, papuče i bose noge

Stiže toplije vrijeme, temperature rastu, a kao posljedica ljepšeg i ugodnijeg vremena očekuje se i oskudnija odjeća prilikom odlaska na fakultet. Evo što je dopušteno, a što strogo zabranjeno.

24. ožujka 2022 11:24
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Još smo davne 2017. godine pisali o kodeksu odijevanja na Sveučilištu u Sarajevu koji je kod studenata, ali i profesora izazvao otpor i kritike.


>>>Novim zakonom predviđen 'dress code' na fakultetima: Zabranjuju se mini suknje, majice na bretele, trenirke...<<<


Naime, Sveučilište u Sarajevu tada je oformilo prijedlog "Kodeksa ponašanja i oblačenja zaposlenika i studenata" koji kroz 16 članaka na šest stranica donosi mnoge propise kojima se nastoje spriječiti "problemi" za koje bi većina građana rekla da im nije mjesto na sveučilištu.


Njime se zabranjivalo nošenje neprikladne odjeće, ali i tetovaža i piercinga, kao i nošenje papuča i obuće koja otkriva prste u ljetnim mjesecima.


>>>U 'susjedstvu' postoji pravilnik koji određuje kako će se studenti odijevati i podsjeća ih da trebaju pozdravljati – evo zašto<<<


Prijedlog Pravilnika izazvao je veliku pozornost medija, kako u toj zemlji, tako i u regiji, a slična se inicijativa pojavila i u susjednoj nam Srbiji, dok je 2020. sličan Kodeks izglasan i na Sveučilištu "Džemal Bijedić" u Mostaru.


Proljetno upozorenje


S obzirom da stiže proljeće, toplije vrijeme i više temperature, iz Unije studenata upozoravaju na kodeks odijevanja kojeg se studenti i nastavnici moraju pridržavati.


foto: Unsplash/Pixabay/ed. in Pixlr


"S obzirom da nam dolaze topliji dani i kako nastupa vrijeme ljetne garderobe, Unija studenata je odlučila da sve studente i zaposlenike univerziteta podsjeti na Kodeksu ponašanja i odijevanja na Sveučilištu Džemal Bijedić u Mostaru", naveli su iz Unije studenata.


>>>'Neću doći na predavanje kao na plažu, ali ovo je previše': Studenti komentiraju kontrovezni kodeks odijevanja na fakultetu<<<


Kodeksom se, kako podsjećaju iz Unije, definiraju različite odredbe i pravila, "a između ostalog, mi se pozivamo na sljedeće članove, koji definiraju pravila odijevanja".


Citiraju Članak 6. Kodeksa vezan za Pravila odijevanja zaposlenika, suradnika i studenata, u kojima se navodi da su "zaposlenici, suradnici i studenti dužni biti uredni i prikladno odjeveni, tako da svojim izgledom ne narušavaju ugled Sveučilišta."


Poslovno-ležerni stil odijevanja


Dodaju kako je Kodeksom predviđen poslovno-ležerni stil odijevanja. Iz Unije studenata upozoravaju kolege i osoblje na "zabranu neprikladnog odijevanja za uposlenike, suradnike i studente".
U toj zabrani navedeno je da ne "nose odjevne predmete koji imaju upadljivi, izazovni i napadni dekolte ili otkrivaju trbuh ili leđa".




>>>'Seljakluk je ići na faks u trenirci': Studentica zbog mišljenja o 'tutama' raspalila kolege iz cijele regije<<<


Zabranjeno je i da "nose majice bez rukava, odjeću na bretele, prozirnu i tijesnu odjeću, mini-suknje, bermude i šorc te da nose papuče, sandale koje otkrivaju prste i bose noge, nose odjeću s porukama koja vrijeđa osjećaje drugih, hlače koje otkrivaju donje rublje, nose policijske ili vojne uniforme", podsjećaju u svojoj objavi na Facebooku.


>>>Stop tetovažama, trbusima i dekolteima na izvol'te! Kodeks odijevanja studenata izazvao rat – potreba ili gušenje osobnih sloboda?<<<

Još vijesti