V.K. u Vodič za brucoše

[FOTO] Ovo je Gordon Ramsay iz studentskog doma: Brucoš Mateo rješava se stresa od učenja – kuhanjem

Iako je tek pri početku otkrivanja kulinarskog svijeta, ovaj brucoš smatra da je upravo kuhanje odličan način za rješavanje stresa tijekom 'sezone' kolokvija.

22. studenog 2021 19:25
Mateo Čop, Gordon Ramsay

Mateo Čop, Gordon Ramsay Foto: MojFaks

Potrebno je uložiti 10 tisuća sati rada kako bismo u nečemu postali majstorom svog zanata, barem tako tvrdi Malcolm Gladwell, kanadski novinar u svom bestselleru "Izvan prosjeka: Priča o uspjehu" (Outliers). Iako možete odabrati vjerovati ovoj tvrdnji ili ne, činjenica je da samo praksom možemo dostići savršenstvo. Dakako, potrebno je i malo talenta, ali vježbanje, predanost i trud uvijek na kraju urode plodom.


Za vrijeme studiranja većina mladih ljudi odvaži se na eksperimentiranje u kuhinji, te savladaju osnove pa i kompleksnija jela što je vještina koja će im svakako koristiti u daljnjem životu, posebice kad ostanu bez prava na subvencioniranu prehranu u menzama.


Mateo Čop Gordon Ramsay Mateo Čop Gordon Ramsay Foto: Foto: M.Č., privatna arhiva, objavljeno uz dozvolu/MojFaks

Foto: M.Č., privatna arhiva, objavljeno uz dozvolu


"Molim Gordona Ramsayja iz drugog paviljona da se smiri s kuhanjem"


No, neki od studenata mogu se pohvaliti natprosječnom umješnošću kad je kuhanje u pitanju. Ponekad čak i pretjeraju pa aktiviraju protupožarne alarme u studentskim domovima, kao što se to dogodilo u riječkome Kampusu. Nakon aktivacije dimnih alarma, studentica je na društvenim mrežama zamolila "Gordona Ramsayja iz drugog paviljona da se smiri s kuhanjem" zahvaljujući ćemo smo i doznali za ovog chefa u riječkome studentskome domu. "Bila sam u tušu i čujem sirene, i mislim si 'Sad ako izgorim zbog ovog'... Nisam osjetila šta je kuhao, više sam iz šale napisala objavu", kazala je studentica za MojFaks.


>>>[FOTO] Ovoga nema u menzama! Studenti jeli kao stari Rimljani: Dagnje, jaja u kikirikiju, sufli od malih riba...<<<


RIječki Gordon Ramsay je Mateo Čop, brucoš na Tehničkom fakultetu Sveučilišta u Rijeci koji je skromnija i blaža verzija britkog i ponekad neugodnog "majstora kuhače" Gordona. "Istina je da sam iz drugog paviljona i da kuham, no nisam neki veliki znalac u tome", kaže nam stidljivo simpatični student.


Mateo Čop, tjestenina Mateo Čop, tjestenina Foto: Foto: M.Č., privatna arhiva, objavljeno uz dozvolu/MojFaks

Foto: M.Č., privatna arhiva, objavljeno uz dozvolu


Kuhanje ga oslobađa od stresa


Mateo je, kao i svi veliki majstori kuhinje, vrlo znatiželjan po pitanju kuhinje, iako za sebe kaže da je tek na početku svog kulinarskog putovanja. "Počeo sam kuhati prije koji mjesec, a sad većinom kuham kako bi se oslobodio stresa od učenja pa u pauzama od učenja, kuham. Jako volim isprobavati različite stvari pa sam trenutno na vegetarijanskom režimu prehrane i isprobavam svaki put drukčije jelo koje pronađem na internetu, čini mi se zanimljivo", kaže za MojFaks.


Mateo nam napominje kako je na ovaj režim prehrane prešao tek početkom ove akademske godine. "Pa vegetarijanac sam od početka ove studentske godine, a čisto iz znatiželje sam to htio isprobati i mogu reći da ne patim previše za mesom, nakon svega, hrana je hrana", smije se.


Mateo Čop Mateo Čop Foto: Foto: M.Č., privatna arhiva, objavljeno uz dozvolu/MojFaks

Foto: M.Č., privatna arhiva, objavljeno uz dozvolu


"Zaboravljam na sve brige oko obveza prema fakultetu..."


Kako nam kaže, postoje stvari koje najviše voli pripremati. "Pa volim, i često pripremam, tjesteninu sa različitim umacima, razne wokove, ponajviše azijske, variva sa gljivama... Također volim isprobavati neka malo, na prvi pogled, 'čudnija jela' poput pržene riže sa ananasom. Usred ovih stresnih vremena punih kolokvija, volim sjesti za laptop, pronaći jelo koje mi na pogled izgleda jako privlačno te onda do trgovine po namirnice. U tih 2-3 sata kad kuham svu pažnju pridajem tome pa usput zaboravljam sve brige oko obveza prema fakultetu. Usput na to gledam kao na nešto što će mi sigurno biti od koristi i u daljnjem životu“, priznaje za MojFaks.


>>>Je li moguće? Mladi u vrijeme pandemije razvili bolje prehrambene navike – evo i zašto<<<


Prijatelji zasada nisu zainteresirani za bezmesnu prehranu


Iako još uvijek nisu probali, Mateo nam kaže da su mu prijatelji podrška u njegovom načinu "rješavanja stresa", pa mu i sami šalju zanimljive recepte. "Većinom kuham za sebe jer skoro uvijek isprobavam nešto novo pa ne bih htio još otrovati nekoga osim sebe", šali se ovaj mladi Ramsay. "Prijateljima je fora što sam počeo kuhati i često mi šalju neke recepte koje žele da isprobam. Većini njih je odbojna i sama pomisao na vegetarijansku prehranu pa nisu baš sretni kad im ponudim istu", kaže.


Mateo Čop Mateo Čop Foto: Foto: M.Č., privatna arhiva, objavljeno uz dozvolu/MojFaks

Ovo izgleda odlično! / Foto: M.Č., privatna arhiva, objavljeno uz dozvolu


Bilo je i 'katastrofalnih' pothvata


Upitali smo ga i za njegov najdraži recept do sada. "Pa jako mi se svidio recept za vege bolognese koji je po okusu vrlo sličan običnom bolognese, samo što je jel', bez mesa", a po pitanju novog nadimka kojeg je dobio od kolegice kaže da mu laska. "Nadimak Gordon Ramsay bi mi jako laskao, ali mislim da je ispred mene još puno kuhanja kako bi se moglo reći da znam kuhati", smije se.


>>>U ovoj domaćoj menzi fritezama rekli baj-baj: Pripremaju hranu s malo ili gotovo ništa masnoća<<<


Kako je ipak tek na početku svoje kulinarske karijere, Mateo je s nama podijelio i primjer 'nezgode'. "Moj prvi pokušaj zapečene tjestenine je završio katastrofalno, na kraju je bila zagorena sa svih strana, a ne zapečena, a i posudu sam skoro uništio", prisjeća se.


Iako je studentica s početka priče rekla kako se uplašila alarma, Mateo nas uvjerava kako nije bilo do njega. "Protupožarni alarm nisam još ni jednom do sad uključio, a nadam se da ni neću u nastavku svoje kuharske karijere", vjeruje mlada kuharska nada.


>>>Četiri studenta pretvorila staru prikolicu za prijevoz konja u trendi pizzeriju na kotačima<<<


Iako ga kuhinja zanima, Mateo kaže kako sumnja da će u tome ostvariti karijeru poput Gordona. "Kuhanje bih volio da mi bude hobi, jer trenutno uživam u tome, no nešto više od toga, sumnjam“, kaže.


Mateo Čop Mateo Čop Foto: Foto: M.Č., privatna arhiva, objavljeno uz dozvolu/MojFaks

Mljac! / Foto: M.Č., privatna arhiva, objavljeno uz dozvolu


Budućnost: kolači!


S obzirom na to da zasigurno ima i nešto što mu je trenutno najdraže spravljati, Mateo nam kaže da je to svakako veganski bolognese sa crvenom lećom, za koji recept možete pronaći ovdje. "To je jedan od recepata koji bih preporučio svima da isprobaju", kaže nam. Dodaje i da se veseli skorom pečenju kolača. "Tužna istina je da nemamo personalizirane pećnice, no koliko znam u prvom paviljonu ih ima koje svi mogu koristiti pa se veselim pečenju kolača tamo", najavljuje svoje nove pothvate.


Mateo Čop Mateo Čop Foto: Foto: M.Č., privatna arhiva, objavljeno uz dozvolu/MojFaks

Foto: M.Č., privatna arhiva, objavljeno uz dozvolu


S obzirom na usporedbu s velikim Gordonom Ramsayjem koji, osim što je poznat kao vrsni kuhar, ima i reputaciju "kočijaša" koji ne bira riječi niti psovke, upitali smo i Matea je li i u ovome sličan Gordonu. "Joj psujem samo kada mi nešto zagori ili ne ispadne kako sam očekivao, no to nije, eto, toliko često. No kad bih morao nekoga nadgledati kako kuha i da to ne ide u željenom smjeru, vjerujem da bi me s njim vrlo lako mogli usporediti zbog toga", smije se za kraj.

Još vijesti