V.K. u Vodič za brucoše

Što je to 'sindrom studenta medicine'? Provjerite jer možda ga imate i vi

Je li vam se ikada dogodilo da osjećate bol u predjelu trbuha koju odmah dijagnosticirate kao upalu slijepog crijeva, a na kraju se ispostavilo da su probavne tegobe?

26. listopada 2021 12:34
studenti medicine

studenti medicine Foto: Shutterstock

Nebrojeno mnogo stvari vezanih uz ljudsku psihu i fizičko stanje i dalje su fascinantni i neotkriveni, bez obzira koliko se medicina brzo razvija. Primjera radi, začuđujuć je podatak da su znanstvenici tek nedavno otkrili na koji način funkcionira anestezija. Da, dosad su je doktori koristili kako bi uspavali pacijente za vrijeme operacija, ali bez detaljnijeg znanja kako zapravo funkcionira.


Ljudska psiha je vrlo složena, a posebice emocije koje potiču i fizičke promjene u našem tijelu. Jedno od najčešćih stanja koje s psihe može prijeći u fizičku manifestaciju je hipohondrija. Iako i dalje fascinantna, slična je "sindromu studenta medicine". Naime, prema pisanju studomata.ba, sindrom studenta medicine je stanje koje je gotovo 80 posto studenata medicine barem jednom umislilo da ima.


>>>Jer teniski lakat je tako prošlo stoljeće! Sve više mladih 'boluje' od 'selfie zgloba' i 'iPhone palca'<<<


Stanje je povezano sa strahom od obolijevanja od bolesti koju upravo proučavaju. Neki su autori za ovo stanje predložili naziv nozofobija, jer je ipak drugačije od hipohondrije. "Ova nomenklatura sugerira da je stanje povezano s trenutnom zaokupljenošću dotičnim simptomima, što dovodi do toga da student postane pretjerano svjestan različitih povremenih psiholoških i fizioloških disfunkcija", pišu.


Dakle, stanje je manje povezano sa psihopatologijom, dok je više povezano sa slučajnim faktorima vezanim uz učenje i iskustvo.


Hodges 2004. godine, kada je pregledavao literaturu konstatirao da su se "prvi opisi sindroma studenata medicine pojavili 1960-ih godina". Točnije, tada su se simptomi nazvali upravo tim imenom "sindromom studenta medicine", no, isti se spominje i ranije.


>>>Uđi i isplači oči: Otvorena 'soba za plakanje' – posebno popularna među studentima<<<


Prvi primjeri ovog sindroma zapisani su još davne 1908. godine, kada je George Lincoln Walton rekao: "Studenti se stalno konzultiraju sa medicinskim instruktorima koji se plaše da imaju bolesti koje proučavaju. Saznanje da upala pluća izaziva bol na određenom mjestu dovodi do skretanja pažnje na to područje što uzrokuje osjećaj koji izaziva uzbunu. Samo poznavanje lokacije slijepog crijeva pretvara najbezazlenije osjećaje u tom području i simptome ozbiljne prijetnje."

izvor: studomat.ba