Mojfaks.hr u Vodič za brucoše

Najčešće studentske muke: Što studoši naprave pa gorko zažale?

Studentski je život prepun izazova. Jedni nas odvode u sasvim nova iskustva koja su pozitivna, dok nas drugi odvode na potpuno krive putove. Ponekad je teško razlučiti koji je koji pa samo o vlastitoj intuiciji i izboru koji napravimo ovisi kako će sve skupa završiti – loše ili ipak dobro.

10. Siječnja 2013 14:42
Zagrebački studenti ispre SC-a u Savskoj ulici

Zagrebački studenti ispre SC-a u Savskoj ulici Foto: MojFaks

Faza studiranja obično je razdoblje života kada se prvi puta osjećamo neovisno i puno zrelije nego do sada. Sami se brinemo o sebi i svojim potrebama, sami donosimo odluke o tome što ćemo napraviti i kako ćemo se ponijeti u određenoj situaciji. Više nema roditelja koji nam dijele savjete, barem ne tako često kao prije.

Što to, dakle studenti često naprave pa kasnije zažale zbog učinjenog?


Telefonski broj u ruke krive osobe – možda ste se skompali s kolegom na jednom predavanju i super ste se snašli u zajedničkoj raspravi, a poslije vas je tražio telefonski broj. Međutim, nakon toga se pretvara u telefonskog terorista, slično kao prodavači preko telefona. Zove u svako doba dana, hoće na kave, zapitkuje o terminu svakog predavanja, o literaturi za ispit i tko zna što sve.


>>>Nemoguća misija! Student 2. godine ne može naći prijatelje u domu: 'Svi su u grupicama, ne možeš nikoga upoznati...'<<<


Kobna fotografija – društvo se malo opustilo i malo se popilo, a onda je netko napravio pravi foto session. No, da stvar bude gora, danas se ništa ne može dogoditi, a da ne završi na internetu pa se tako ondje našla i vaša fotka u nimalo čednoj pozi. A svi znamo, kad nešto jednom dospije na internet, tamo i ostaje.

Kolegu s predavanja vodite doma na ručak – upoznali ste se na prvom predavanju i nerazdvojni ste toliko da odmah za sljedeće blagdane vodite svog novostečenog prijatelji na upoznavanje roditelja i na obiteljski ručak. Možda se nekoliko mjeseci čini kao dovoljan period da se nekoga upozna, ali obično nije. Osim toga, puno toga ovisi i o okruženju te nije svejedno jeste li doma s obitelji ili na hodniku fakulteta. Sve skupa može se pretvoriti u simpa druženje, ali i u pravu noćnu moru.


>>>Studentica strahuje da će ostati 'babadjevojka': 'Gdje da nađem dečka kad sam samo kod kuće ili na faksu?'<<<


Još uvijek ne radite "backup" stvari na računalu – OK, ovo smo svi trebali naučiti još u srednjoj školi – računala su nepredvidiva i pokvarljiva, samo odjednom možete ostati bez svih podataka s njih ako prije toga niste napravili "backup". Posebno je to bitno kada pišete kakve radnje ili slično što je neophodno za studiranje.

Vjernost jednom cimeru
– lijepo je imati najboljeg frenda kao cimera i uljuljkati se u vaš već dobro poznati odnos, ali zamislite samo koliko ste drugih ljudi, a samim tim i novih iskustava propustili upoznati na ovaj način.

Idete na tulum umjesto da učite – nije svaki tulum dobar tulum. Neki postanu plejada alkoholiziranih osoba i ne znate što biste sa sobom ako se ne uklapate u takav scenarij. Neke tulume najbolje je preskočiti. Doslovno.

Učite umjesto da idete na tulum – da, da, treba izabrati tulum koji će biti dobar. Često se priređuju svakakve studentske zabave, ali koja je najbolja? Malo se raspitajte tko, što, gdje i kako i sve će vam biti jasnije. Zbog nekih je tuluma doista vrijedilo preskočiti učenje za ispit pa čak i riskirati pad na ispitu!


>>>Koji kralj: Student traži curu, Hercegovku ili Dalmatinku, 'Ako može da nije plavuša, te su najluđe'<<<


Nikad ne upoznate onog zgodnog komada tri reda ispred vas – godinama sjedite na par metara razmaka, gledate se, ali nikada se ne upoznate i ne popričate. Poslije bi vas to moglo proganjati ako ne krenete u akciju prije diplome.