Sponzorirani članak u Vodič za brucoše

Studirate u Hrvatskoj? Evo koliko ćete i na što potrošiti novac tijekom jedne godine studija

Sad kad ste postali studenti, spremni ste otisnuti se na putovanje nakon kojega više nećete biti isti – od tinejdžera postat ćete odrasli ljudi i akademski građani ove zemlje.

12. studenog 2017 18:20
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Osim ove laskave titule, to nažalost znači da će se mnogi od vas po prvi puta susresti s plaćanjem režija, zarađivanjem džeparca i samostalnim životom koji je prepun uzbuđenja, ali i financijskih izdataka. Ovo pogotovo vrijedi ako dolazite na studij u neki drugi, veći hrvatski grad.

Ne plaćaš školarinu, ali što je s ostalim troškovima?


Iako je istina da brucoši koji po prvi puta upisuju fakultet ne moraju sudjelovati u plaćanju školarine, susrest će se sa gomilom drugih troškova: od upisnih kompleta za fakultet, izrade mjesečne ili godišnje pretplatne karte za javni prijevoz (ZET i/li HŽ), traženja stana ili useljenja u jedan od studentskih domova, a dalje su tu upisi na razne tečajeve, kopiranje knjiga i skripti, izlasci, hrana, hobiji i mnogi drugi troškovi koji će vam, ako ne pripazite, brzo isprazniti eventualnu zalihu koju ste vi ili vaši roditelji napravili baš za ovu prigodu.

Podaci Eurostudent V istraživanja koji su objavljeni u travnju prošle godine pokazuju da hrvatski student u prosjeku po semestru potroši čak 15 417 kuna što nije zanemariv iznos.

Prema istraživanju koje smo napravili među prošlogodišnjim brucošima, ovako bi izgledao grubi proračun rashoda koji vas mjesečno čekaju u studentskim danima:

* Studentski dom: 375 kuna (ova cijena je u računici jer većina brucoša dobije smještaj 3. kategorije)
* Mjesečni pokaz: 100 kuna / godišnji pokaz: 960 kuna
* Menza: 750 kuna (25 kuna dnevno x 30 dana)
* Teretana/aerobik/fizička aktivnost: 125 kuna
* Kave, izlasci, fotokopiranje, grickalice, higijenske potrepštine: 300 kuna

Ovdje treba napomenuti da se radi o "golom" minimumu te da, primjerice, cijene smještaja u domovima, jako variraju: od 100 i 200 kuna koliko košta smještaj u SD-u Lašćina preko 300, 375, 400 i 600 kuna koliko ćeš izdvojiti za dvokrevetne sobe na "Savi" i "Cvjetnom" pa do iznosa od 700 kuna koliko košraju jednokrevetne sobe u 11. i 12. paviljonu na "Savi". No, to nije sve što utječe na konačni rezultat ove računice.Ako se odlučiš na privatni smještaj, otkrit ćeš da se cijene 1,5 ili dvosobnih stanova u Zagrebu kreću između 250 i 350 eura (uvijek naravno ima i skupljih). Pripremite se da je najjeftinija stanarina za jednu osobu 1600 kuna (+režije), jedino jeftinije od toga jest iznajmljivanje sobe u privatnom stanu ili kući koje se kreće od 700 kuna naviše. Stoga studenti najčešće pribjegavaju cimerstvu kao načinu uštede kad je smještaj u pitanju. Također treba imati na umu da je privatni smještaj često skuplji u sveučilišnim gradovima koji se nalaze na obali.

Kad se zbroje svi ovi troškovi, dolazimo do iznosa između 1600 i 3500 kuna, no ovdje još nismo računali troškove putovanja kući vikendima i blagdanima, učlanjenju u knjižnice, sportske klubove, fitness centre, pohađanje tečajeva stranih jezika i sl.

Osim onog bez čega se ne može, svatko ima i svoje male luksuze...

Na primjer, godišnja članarina za Knjižnice grada Zagreba iznosi 50 kuna, za zagrebačku Nacionalnu i sveučilišnu knjižnicu 100 kuna za redovne studente, a 200 kuna za izvanredne. Korištenje teretana u sklopu studentskih domova (kao primjerice na "Savi") uglavnom košta oko 125 ili 150 kuna, a dobra je vijest i da studenti često u ostalim fitness centrima ostvaruju popust po predočenju indeksa ili iksice pa mogu vježbati već za 150 ili 200 kuna mjesečno. Ako želiš uštedjeti na ovoj stavci, na svom fakultetu vjerojatno možeš besplatno pohađati neku aktivnost sasvim besplatno u sklopu kolegija Tjelesni odgoj.

Prehrana je još jedna bitna stavka


Obrok koji je na meniju u zagrebačkim menzama košta 6,50 kuna, ali obično se uzme i nešto izvan menija (sokić, jogurt, slatkiš) pa je cijena obroka najčešće otprilike 10 kuna. Tako u prosjeku dvaput dnevno i evo nas na 20-25 kuna. Ako sami kuhate kod kuće onda će troškovi biti i veći. Neki su nam brucoši, poput Ivane sa zagrebačkog Filozofskog, rekli da na hranu mjesečno potroše i do 1000 kuna!

A kava s kolegama s faksa?


Dodatni troškovi koji vas mogu opteretiti su i razni drugi tečajevi, odlasci u kino, kazalište, na izložbe, koncerte, putovanja, ali i obične kave s društvom ili kolegama s faksa u pauzama između predavanja. Ovo su individualni troškovi koji uvelike ovise o osobnim preferencijama svakog studenta, a mogu biti vrlo skromni ili pak veliki izdatak koji će "pojesti" veliki dio budžeta.

A tko kaže da te zbog svih ovih nabrojanih stvari mora zaboliti glava?


Sa Zabom možeš sve! Zaba Paket za mlade sadrži kunski tekući račun za studente s beskontaktnom Maestro karticom, kunski žiroračun s Visa Electron karticom, e-zaba, m-zaba, Financijski planer... Maestro beskontaktnom karticom plaćaj na rate, u inozemstvu i on line, i ostvaruj pogodnosti.

Uzmi Paket za mlade za 0 kuna jer dobivaš brojne usluge koje će ti olakšati svakodnevnicu. Dođi i razgovarajmo što ZABA može učiniti za tebe! >> Saznaj više...

Sadržaj je napravljen u produkciji portala Mojfaks, u suradnji s partnerom ZABA po najvišim profesionalnim standardima.

Sponzorirani članak