V.K. u Vodič za brucoše

Većina brucoša radi ove TIPIČNE greške na početku studiranja: Evo koje su i kako ih ispraviti

Jednom kad se upišete na fakultet i upustite se u formalnu komunikaciju s profesorima, morate pripaziti da vam naziv maila više nije badboy007, hellhound420 ili malaplava95.

19. Siječnja 2022 17:03
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Prelazak iz srednjoškolskih u studentske "klupe" jedna je od najvećih promjena u životu mlade osobe. Osim što ovaj period života često podrazumijeva mijenjanje prebivališta, također je najpogodiniji životni period za stjecanje novih prijatelja, ali i učenja kako "drugačije" učiti pa čak i komunicirati, kako s kolegama, tako i s profesorima.


S obzirom na velike promjene koje početak studiranja podrazumijeva u životu svakog brucoša, Ured za profesionalnu orijentaciju i savjetovanje studenata Sveučilišta u Dubrovniku organizira radionicu Lijepo ponašanje uvijek je "in" koja će se održati sutra, 20. siječnja 2022. putem platforme ZOOM, s početkom u 15 sati.


Oni će ovom interaktivnom radionicom pokušati pomoći studentima kako da čim bolje prilagode svoju komunikaciju akademskom okruženju.


>>>[VIDEO] Kako se pristojno ponašati na fakultetu? Objašnjava profesorica koja je napisala 26 stranica akademskog bontona<<<


Voditeljica radionice dr. sc. Daria Vučijević, ujedno i voditeljica Ureda za profesionalnu orijentaciju i savjetovanje studenata Sveučilišta u Dubrovniku, rekla nam je malo više o greškama koje brucoši rade u akademskom okruženju, ali i kako ih izbjeći ili pak promijeniti.

 

Razumljivo je da se u početku griješi


"Sve pogreške u ponašanju brucoša dobrim su dijelom razumljive; sredina i okolnosti su im novi pa je potrebno vrijeme za prilagodbu na novo, akademsko okruženje koje ima svoje specifičnosti. Brucošima je važno ovladati komunikacijskim vještinama, stalno ih usavršavati i razvijati", pojašnjava Vučijević za MojFaks.

Cilj radionice je prikazati neke specifične situacije u kojima bi trebalo slijediti određena pravila ponašanja u novim sredinama. Uz to, na radionici će polaznici dobiti informacije i savjete o osnovnim pravilima komunikacije kao što su: neverbalna, izravna, telefonska, pisana, e-mail, komunikacija preko internet platformi,  te o ispravnome i doličnom ponašanju u prostorima Sveučilišta u što se ubrajaju poštovanje vremena, ljubaznost, strpljivost i odijevanje, vodeći se posebnostima akademske zajednice.


>>>Najnovija pravila za online predavanja su tu: Nema snimanja ni klopanja, a odjeća mora biti prikladna<<<


Osim što će studenti naučiti kako komunicirati pisanim i verbalnim putem, radionica je odličan način za učenje kako funkcionira i komunikacija kasnije: u poslovnom svijetu. "Vještine koje se koriste u razgovorima između profesora i studenata primjenjuju se i na druge razgovore, poput onih na poslu. Studenti najčešće imaju poteškoća u pisanoj komunikaciji u kojoj je potrebno imati jasnu formu, jednostavan jezik koji mora biti gramatički i pravopisno točan", kaže nam.


Pripazite na mail adresu!


Osim toga, brucoši često zaboravljaju neke detalje, poput imena kojeg koriste u svojoj e-mail komunikaciji.


"Privatne email adrese često znaju biti neprimjerenog naziva, a obraćanje, predstavljanje i pozdrav izostanu. Također, važna tema je i  komunikacija na internetskim platformama, preko kojih se danas odvija veliki dio nastave. Studentima je potrebno osvijestiti da online nastava nije druženje s prijateljima i popunjavanje slobodnog vremena, nastava na daljinu zahtjeva  točnost i pridržavanje uputa", napominje voditeljica Vučijević i napominje da je bitno kako se predstavljamo drugima.


>>>10 korisnih savjeta onih koji znaju (starijih studenata) onima koji još ne znaju (brucošima)<<<


"Svojim odijevajem puno govorite o sebi"


"Ne može se na online nastavi prisustvovati u neurednoj sobi, neprimjereno odjeven, u galami, bez uključene  kamere i slično. Osim toga, primjereno odijevanje je također tema o kojoj treba sa studentima govoriti jer svojim odijevanjem govore jako puno o sebi te pokazuju poštovanje prema instituciji u kojoj se nalaze. Pravila ponašanja u akademskom okruženju slična su onima u poslovnome, pa su stjecanje i razvoj određenih vještina već u studentskim danima put do uspjeha u akademskome, profesionalnome i društvenom životu", kaže Daria za MojFaks.

"Sve to potvrđuje kako je lijepo ponašanje uvijek na cijeni, to jest - ono je uvijek 'in'!", poručuje nam.


Za sutrašnju radionicu se do sada prijavilo desetak studenata, a voditeljica smatra kako to predstavlja optimalan broj sudionika na interaktivnoj radionici.


Prijaviti se možete još samo danas na ovom linku.

Još vijesti