Mojfaks.hr u Vodič za brucoše

Tko nije pao ispit taj kao da nije studirao: 7 znakova koji pokazuju da si 'pravi' student

Studentski dani su stresni, ali opet nekako laki naspram svega onoga što nas čeka nakon diplome. Kada vrtimo film i vratimo se u 'daleku' srednju školu kroz smijeh kažemo 'da onaj tko nije barem jednom dobio jedinicu nije ni išao u srednju'. Koji su događaji presudni za studiranje?

25. listopada 2017 17:30
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Nakon prvog pada na ispitu neki će se ubedirati, a drugi će sami sebi reći: "Pfff pa tko ga šiša, ima rokova" i otići na pivo. Ovo drugo je sigurno sretnija opcija od bediranja te bi trebala biti popraćena motivacijom da će sljedeći put biti bolje i razmišljanjem "da je to sve normalno i dio studentskog života".


Izvor: Unsplash

No, ne sastoji se život studenta samo od pada i prolaska na ispitu nego i od obilaženja menzi, pijančevanja po brucošijadama i od drugih radosti pa smo za vas sastavili znakove koji pokazuju da ste \'pravi\' student:

#1 Morali ste otkopčati gumb na hlačama nakon menze
Tko nije nakon obilaska menze na predavanju sjedio kao prežderani Homer Simpson taj nije ni studirao. Ma što studirao, taj uopće nije pravi student. Svi pravi studenti su se barem jednom skoro ugušili hranom iz menze pa čak i oni koji nisu bili toliko gladni jer niske cijene mame bolje od bilo kojeg mamca.

#2 Pali ste ispit
Sigurno vam je netko nakon prvog pada na ispitu utješno rekao da "tko nije pao taj nije ni studirao" i baš taj netko vam nije slagao. Istina je. Student koji nije pao na ispitu uopće nije iskusio frustraciju koja nakon toga nastane (osobito ako je učio i pripremao se), a upravo se ta frustracija poslije pretvara u smijeh kada ostavimo studiranje iza nas. Kasnije smo frustrirani što ne možemo napredovati na poslu pa nam se pad na ispitu čini kao mila majka.

#3 Barem ste jednom profesora htjeli zadaviti
Da se razumijemo, nikako ne potičemo bilo koju vrstu nasilja nad profesorima, ali realno – onaj tko nije barem jednom htio zadaviti profesora kao da nije ni studirao. Jedan od znakova da ste pravi student je to da vas je profesor doveo do čistog ludila i to takvog da ste istog trena htjeli spakirati stvari i otići odmoriti u Vrapče.

#4 Došli ste malo pijani ili napušeni na predavanje
Niste nikada došli malo mamurni? Ako je odgovor potvrdan slijedi još jedno pitanje: jeste li vi uopće studirali?
Nemoguće je da vam se barem jednom nije dogodilo da ste se malo zanijeli u veselju na brucošijadi pa morali doći sutra na jutarnje predavanje i sjediti ondje poput bačve koja isparava. Napušenost je opet neka druga priča koju mnogi studenti vole prakticirati pa ponekad "smotuljke" pale i pod pauzama u koleginom stanu blizu faksa. Za sve studente "stonere" evo jednog upozorenja: predavanja vam tako duže traju.

#5 Jedan ispit polagali ste X puta
Već smo rekli da tko nije pao na ispitu taj nije ni studirao, a što s ispitom kojeg vučete još od prve godine i čini vam se da ćete ga položiti na sveto nigdarjevo? Eh, baš taj ispit pokazuje da ste pravi student. Tko nije barem pet puta išao polagati jedan ispit taj nije uopće iskusio tu "tamnu stranu" studentskog života, a takav se ispit zajedno s profesorom nađe na svakom fakultetu.

#6 Zbarili ste se s kolegom/kolegicom na tulumu
Premda mnogi nisu zabrijali s kolegom ili kolegicom na brucošijadi, postoji hrpa studenata koja je to učinila pa će vam oni sa sigurnošću reći da niste ni bili na faksu ako se niste malo "žnjarali" s curom/dečkom iz grupe. Iako je tim istima kasnije vjerojatno bilo neugodno kada je alkohol popustio, a svjetla se upalila, ali što sad – oni su pravi studenti #lol

#7 Doživjeli ste blagi živčani slom...ili se to barem tako činilo
Mini napadaji panike i živčani slomovi su svakodnevni dio studentskog života osobito za vrijeme studentskih rokova i pisanja seminara. Premda bismo voljeli za svoje nervne slomove okriviti profesore, kolege, roditelje, tetu u menzi i sve ostalo, uglavnom smo si krivi sami. I to uglavnom zbog lijenosti i neorganiziranosti pa bi mogli reći da tko nije dobio jednu sijedu vlas tijekom studija taj uopće nije pravi student.


...Dva lica studiranja: Kada početno oduševljenje zamijenimo s \'nije me briga\'...


...Ni nakon 36 godina studiranja ne odustaju: \'Vječni\' studenti dali nekoliko savjeta brucošima...


...Prva je najteža: 5 zlatnih pravila za uspješno preživljavanje najkritičnije godine faksa...


Ivana Petrić
foto: Unsplash