V.K. u Vodič za brucoše

Godina medicine na njemačkom košta 16 tisuća eura – s fakulteta tvrde: 'Ovo nije za dijasporu'

Ovdje brucoši imaju mogućnosti upisati hrvatski jezik kao izborni predmet.

22. listopada 2021 16:40
Medicinski fakultet u Osijeku

Medicinski fakultet u Osijeku Foto: screenshot via Facebook@Medicinski fakultet Osijek/Screenshot

Ove je akademske godine počela nastava za nekolicinu 'prvih generacija' studenata, a među prvima je i generacija studenata medicine na njemačkom jeziku u Osijeku, na prvom ovakvom fakultetu u Hrvatskoj.


Ideja začetka ovog studija dolazi od tadašnjeg dekana Medicinskog fakulteta u Osijeku prof. dr. sc. Jure Mirata, koji je prvi u Hrvatskoj uočio priliku i potencijal otvaranja ovakvog studija te je, prije četiri godine, tražio od Ministarstva znanosti i obrazovanja te Europskog socijalnog fonda određena sredstva za organizaciju svih potrebnih radnji za početak ovog studija, piše dw.com.


"Kao voditelj projekta za osnivanje studija medicine na njemačkom jeziku i kao dekan u partnerstvu s Filozofskim fakultetom, njihovim Odjelom za germanistiku, započeli smo s edukacijom profesora. Sedamdesetak naših profesora i asistenata počelo je usavršavati njemački jezik i tako smo počeli stvarati bazu za pokretanje studija", objašnjava prof. Mirat.


Foto: screenshot via dw.com


>>>S ovog riječkog fakulteta studentima poručili: 'Imamo nultu toleranciju na antivaksere!'<<<


Dio profesora su povratnici iz Njemačke


Dosad su neki već dostigli razine C1 i C2 njemačkog jezika, koje su potrebne za zadovoljavajuće održavanje nastave. Uz to, neki su profesori povratnici iz Njemačke, pa su kao takvi postali odličan temelj za pokretanje cijelog studija. Profesor Mirat kazao je kako je na početku bio dosta skepse i opreza, ali je uz podršku Sveučilišta u Osijeku i samog rektora, ovaj projekt konačno zaživio i predavanja su ove jeseni službeno i počela.


Inače, studij je trebao započeti s radom još prošle godine, no procedura akreditiranja ovakvog studija bila je dugotrajna i trajala je dvije godine. Nadalje se početak osnivanja oduljio dolaskom pandemije pa je nastava ipak počela ove jeseni.


>>>Studenti medicine neće moći ulaziti u zdravstvene ustanove bez COVID potvrde ili testa<<<


Studij je realiziran u suradnji s AMEOS-om, jednom od najvećih grupacija klinika na njemačkom govornom području. Planirano je da studenti prvih pet semestara studiranja provedu u Osijeku, zatim bi šest narednih semestara kliničkih predmeta proveli u AMEOS-ovom klinikama, da bi se na svoj posljednji semestar vratili u Osijek.


Završetkom ovog studija studenti će u potpunosti biti spremni za Njemačku


"U Hrvatskoj već postoje medicinski fakulteti na engleskom jeziku u Zagrebu, Splitu i Rijeci, ali kad smo analizom shvatili da je primjerice u Splitu i Rijeci oko 80 posto studenata iz Njemačke - logičan korak je bilo otvaranje studija medicine na njemačkom jeziku. Internacionalizacijom s ovim studijem podiže se i razina međunarodne prepoznatljivosti Medicinskog fakulteta, ali i Sveučilišta", kaže prof. Mirat.


Nastava se odvija po programu koji je kompatibilan sa svim europskim standardima i kao takav akreditiran. Studenti koji završe ovaj studij bit će u potpunosti spremni za tržište rada na njemačkom govornom području.


>>>'Nije sve u novcu, evo glavni razlog zašto smo vani i ne vraćamo se', istraživanje pokazalo da više od 80 posto mladih želi ostati u Njemačkoj<<<


Medicinski fakultet na njemačkom u Osijeku Medicinski fakultet na njemačkom u Osijeku Foto: Foto: screenshot via dw.com/Screenshot

Foto: screenshot via dw.com


Medicina iznimno tražena


Prema njihovim brojkama, na studij medicine u Njemačkoj prijavi se gotovo 60 tisuća ljudi na samo 12 tisuća mjesta, stoga zainteresiranih kandidata ne nedostaje. Kao i na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, i ovaj studij ima prijemni postupak kojeg budući studenti moraju uspješno položiti ako žele studirati na ovom fakultetu.


Od budućih se studenata traže izvrsne ocjene u dosadašnjem školovanju, uspješno položen test, a traži se i visoka motiviranost na usmenom dijelu prijemnog ispita. S obzirom na sve kriterije koji su postavljeni za primjeni postupak, mnogo prijavljenih nije primljeno na fakultet. Na prvu godinu studija uspješno su se upisala 52 kandidata koji su zadovoljili sve tražene kriterije.


"To nije fakultet za dijasporu"


Profesor Mirat zasad je zadovoljan početkom akademske godine. "Bilo je prekrasno vidjeti njemačke studente kako zajedno s našim studentima hodaju hodnikom fakulteta, osjetiti jedan novi duh vremena i novog doba. Svi oni govore jako dobro i engleski jezik pa se sporazumijevaju bez problema", kaže.


Od 52 upisana studenta, samo je nekolicina njih koji su zapravo hrvatskog porijekla, a samo ih troje navodno razumije hrvatski jezik. Većina upisanih je s njemačkog govornog područja, a ona nekolicina koja govori hrvatski je porijeklom iz Bosne i Hercegovine. Iako ih je malo, oni se trude ostalim kolegama pružiti pomoć kako bi se čim bolje snašli u nepoznatoj zemlji i drugačijoj kulturi.


No, kako navode, nikada nije ni bila namjera otvaranje "fakulteta za dijasporu", već se željelo osnovati znanstvenu instituciju koja će biti konkurentna na njemačkom govornom području.


>>>Njemačka masovno priznaje 'balkanske' diplome: Treba im 400 tisuća radnika godišnje - najpopularniji medicinari, učitelji, inženjeri...<<<


Što kažu brucoši?


Martin Pejić i Franciska Ćurčić dvoje su od spomenutih studenata koji razumiju hrvatski jezik. Iako su odrasli u Njemačkoj i tamo su dobili svoje dosadašnje obrazovanje, odlučili su upisati medicinu na njemačkom upravo u Osijeku, svako iz svojih razloga.


Franciska je mlada studentica koja je već završila jedan studij u Njemačkoj: teologiju. S obzirom na to kako nije moguće u Njemačkoj upisati još jedan fakultet, odlučila je svoje znanje dobiti upravo u Osijeku.


Martin je s druge strane započeo svoje školovanje za fizioterapeuta, ali mu je želja bila medicina. "Za sada smo imali samo dva profesora koji su držali predavanja i oni sasvim dobro govore njemački. Jedan je profesor specijalizaciju završio u Njemačkoj, podsjeća me na mog oca koji je prije 30 godina u Njemačku došao iz Brčkog", kaže Martin kroz smijeh.


Franciska, medicinski fakultet na njemačkom, Osijek Franciska, medicinski fakultet na njemačkom, Osijek Foto: Foto: screenshot via dw.com/Screenshot

Franciska Čurčić, porijekom iz Mostara, upisala je ovaj studij nakon završene Teologije u Njemačkoj / Foto: screenshot via dw.com


>>>'Nema snižavanja kriterija!' Oglasio se dekan zagrebačke Medicine o poraznom rezultatu prijemnog<<<


Za DW je izjavu dao i mladi 19-godišnji njemački brucoš Jonas Hohenfors iz Bayreutha koji je upisao studij u Osijeku jer je u Njemačkoj konkurencija vrlo velika. "Jasno nam je da je profesorima teže nego nama jer im njemački nije materinji jezik, ali za sada nemamo nesporazuma u komunikaciji", kaže Jonas. "Ostali studenti medicine su se zaista potrudili da osjetimo dobrodošlicu. Prvi tjedan smo imali i mali parti, pokazali su nam grad i gdje se što nalazi", hvali kolege.


8 tisuća eura za semestar


>>>[VIDEO] Studentica postala HIT: Nudi rakiju i kravu kao mito da napokon položi ispit iz anatomije<<<


Semestar na ovom studiju košta nemalih 8 tisuća eura, ali s obzirom na plaće liječnika u Njemačkoj, ovi njemački studenti s privremenom osječkom adresom to smatraju investicijom u budućnost. "Ipak se nalazimo u stranoj zemlji i studiramo na materinjem jeziku, ali to je i dobar motiv za ustrajati i potruditi se prilikom učenja", tvrdi Jonas, a uz to ne kriju zadovoljstvo što je AMEOS partner u programu jer "lakše je odraditi kliničke predmete i raditi s pacijentima u njemačkom okruženju".

izvor: dw.com

Još vijesti