Ivana Petrić u Vodič za brucoše

'Tko ima vremena provjeravati svako pitanje?' Studenti savjetuju što napraviti ako vam profesor odbije pokazati ocijenjeni ispit

Kada napišemo ispit samo su dvije opcije: proći ćemo ili pasti. Čak i prije samih rezultata uglavnom znamo kako smo prošli jer na neke ispite odlazimo potpuno pripremljeni, a na drugima smo 'tabula rasa'. Nekada nas posluži sreća pa s minimalno znanja prođemo ispit. No, bez obzira na sve - profesor je dužan studentima pružiti uvid u ispit.

3. listopada 2017 16:58
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Uvid u ispit je profesorova obaveza nakon što se ispiti ocjene te se vidi tko je prošao, a tko ne. Uvid služi kako bi studenti vidjeli u čemu su pogriješili, a između ostalog, on pokazuje da je profesor zaista detaljno čitao odgovore i ocijenio studentovo znanje onako kako bi trebao, odnosno prema pravilniku.

Svako hrvatsko sveučilište ima svoj pravilnik o studiranju kao i statut koji su slični, ali s malim razlikama. No, u njima jasno piše da je profesorova obaveza dati ispit na uvid studentu. Tako u Članku 40 Pravilnika Sveučilišta u Zagrebu pod točkom broj 6 stoji da "student ima pravo na uvid ocijenjeni rad pisanog dijela ispita". Primjerice, u Pravilniku Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Splitu u Članku 35 pod točkom 10 piše: "Student ima pravo uvida u svoju ispitnu dokumentaciju u roku od 48 sati od objave rezultata ispita. Rok ne teče za neradne dane fakulteta".

To znači da svaki student koji to zatraži ima pravo vidjeti svoj ispit i kako je ocijenjen, a kako doznajemo od studenata, ovo često nije slučaj.

Neki profesori ne daju uvid u ispit jer smatraju da im se tada 'studenti miješaju u posao'


"Učenje na vlastitim greškama" očito nije praksa svih profesora jer dosta studenata, osobito onih koji su se pripremali za ispit, žele vidjeti u čemu su pogriješili te što nisu točno odgovorili. Budući da studenti na to imaju pravo, nije jasno zašto pojedini profesori to ne omogućavaju. Jedna studentica sa splitskog Medicinskog fakulteta koja je željela ostati anonimna, kaže da im većina profesora ne daje uvid u ispit jer je to "prevelik gubitak vremena".

"Neki profesori uopće ne daju uvid u ispit jer 'prevelik je to gubitak vremena, a svi će ostati na istom broju bodova'. Neki dopuštaju uvid, ali te stalno požuruju pa ni ne stigneš sve pogledati. Ne sjećam se na kojoj je katedri to bilo, ali mogli smo doći na uvid gdje bi nam dali našu listu odgovora (jer se ne zaokružuje na ispitu) i prozirnicu s točnim odgovorima pa možeš usporediti. No, džabe ti sve kada ne znaš koja su pitanja, što si pogriješio i na što se fokusirati. Kasnije smo jednostavno odustali od tih uvida (radili smo ih na prve dvije godine), kasnije to više nitko ne traži. Nisam se dalje žalila, ali sam im rekla da mi je beskorisno gledati u listu odgovora, na što su mi rekli da je procedura takva i 'zamisli da svi dolaze i pitaju za svako pitanje'", prepričava studentica.

...Ponovno na ispit za 4 dana? Evo kada između ispitnih rokova ne moraju proći 2 tjedna...


Podsjećamo, u Pravilniku Medicinskog fakulteta u Splitu izričito piše da student može dobiti na uvid svoj ispit. Sličan slučaj prepričava i bivša studentica Hrvatskih studija. Njoj je profesorica rekla da joj ne želi dati ispit na uvid jer bi to bilo "miješanje u njen posao".

"Profesorica me rušila dvaput. Prvi put mi nije bilo jasno zašto jer sam pismeni riješila doslovno za 10 minuta, a drugi put mi je bilo još manje jasno pa sam zaključila da bih mogla otići pogledati gdje sam fulala. Dođem kod nje, prva stranica testa pregledana i sve točno, ostatak testa neispravljen. Pitam je zašto nije ispravljeno, odgovara da je ispravljeno i da je ne učim njenom poslu. Pitam znači li to da je onda sve točno, a ona odgovara da znači da je sve krivo. 'U redu, a što je krivo npr. ovdje' kažem joj i pokažem prstom na neki random zadatak. Ona odgovara da mi ne može reći. Pitam čemu služe konzultacije i uvid onda, ponavlja da je ne učim njenom poslu, da sam bezobrazna i da se vidimo najesen. Najesen sam prošla pismeni, također ga nisam vidjela, usmeni sam rasturila, pohvalila me i cinično napomenula da bi mi dala peticu samo da sam pismeni riješila kako spada i da mi nije trebalo da triput izađem da ga prođem. Dala mi je četvorku ukupno. Uvjerena sam da sam ispit svaki put riješila jednako dobro", prepričava bivša studentica.

...Varanje na ispitu: Pitali smo studente prijavljuju li kolege koji prepisuju - šokiraju li vas odgovori?...


...Studenti otkrili je li za uspjeh na faksu bitnija sreća ili upornost i konstantan rad...


Osim iznesenih priča, javilo se barem deset studenata s različitih fakulteta u Hrvatskoj koji tvrde da će se profesoru zamjeriti ako ga traže ispit na uvid pa se postavlja pitanje – zašto neki profesori toliko zaziru od uvida u ispit?

O sadašnjem stanju o uvidima u ispite na Hrvatskim studijima kratko smo porazgovarali s profesoricom tog fakulteta. Premda nije upućena u sve odjele, kaže da nije čula da je bilo problema s uvidima u ispite, a ona ih osobno svaki put pokaže studentima. U slučaju da neke pritužbe postoje tada se, kaže, studenti obraćaju studentskom predstavniku i pravobranitelju koji tada poduzima određene korake da se problem riješi i da student dobije uvid u ispit.

Što učiniti kada vam profesor ne da uvid u ispit?


U slučaju da smatrate da ste zakinuti jer ste učili za ispit i nije vam jasno što toliko niste dobro napisali, a profesor vam ne omogućuje uvid u ispit, dvije su stvari koje možete učiniti. Prva je da ne poduzmete ništa zbog straha od zamjeranja profesoru, a druga je da se obratite studentskom pravobranitelju ili direktno prodekanu za nastavu.

...Oni će istjerati pravdu na fakultetima: Upoznajte studentske pravobranitelje najvećih hrvatskih sveučilišta...


...U slučaju nepravde zovite nju: Studentska pravobraniteljica može vam spasiti godinu i budućnost...


Ako profesor nije raspoložen da vam omogući ono što vam je pravilnikom o studiranju omogućeno, tada se možete obratiti nekome od studentskih predstavnika i zatražiti pomoć. U takvim situacijama, kada profesor nije raspoložen za suradnju i ne želi vam omogućiti uvid na koji imate pravo, direktno se obratite drugim osobama koje bi trebale osigurati pravni savjet ili podršku studentima, bilo na vašem fakultetu, bilo na sveučilištu. Osim studentskih predstavnika i prodekana za nastavu, tu je i studentski pravobranitelj koji bi vam mogao tu uvelike pomoći ili vas barem uputiti kome biste se trebali javiti u vezi ovog problema.

Svaki profesor koji pošteno obavlja svoj posao i tako ocjenjuje ispite ne bi trebao zazirati od uvida u ispit. Osim toga, profesor je tu za studente kako bi im pomogao usvojiti gradivo i naučiti ga da se iz vlastitih grešaka može naučiti.
Još vijesti