Mojfaks.hr u Vodič za brucoše

Koliko košta studentski život u većim hrvatskim gradovima? Najdetaljniji troškovnik za brucoše

Dani minimalne potrošnje tijekom tjedna i čuvanje džeparca za vikend definitivno su iza tebe ako ove godine stižeš na studiranje u neki od većih sveučilišnih gradova i odlaziš daleko od roditeljskog novčanika.

19. rujna 2016 13:05
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks


Prvi tjedni novog života u novome gradu obično rezultira malo većom potrošnjom, ali ubrzo se uhvati jedan sasvim standardan tempo trošenja jer se raspored života rutinizira.

Zanimljivo je da hrvatski student u prosjeku po semestru potroši 15 417 kuna. Barem tako pokazuju podaci Eurostudent V istraživanja koji su objavljeni u travnju ove godine.

Budući da malo tko ima roditelje koji bi mu odmah mogli dati ovaj iznos na početku semestra, donosimo grubi proračun rashoda koji te mjesečno čekaju u studentskim danima. Za pomoć smo pitali i nekoliko studenata koji studiraju i žive izvan mjesta prebivališta.

Zagrebfoto: Pixabay

Troškovi studentskog života u Zagrebu variraju ovisno o tome živite li u studentskom domu ili u privatnom smještaju. Naravno, oni koji su uspjeli dobiti dom imaju znatno manje troškove. Jedan od tih sretnika je i Mateo, student psihologije iz Ploča, koji nam je otkrio koliko brucošima koji će biti smješteni u studentski dom treba biti pun novčanik.

..Ovo su najpoželjniji zagrebački kvartovi za studente...


"Većina brucoša dobije smještaj 3. kategorije u Studentskom domu "Stjepan Radić" (popularnije zvanome "Sava") gdje je stanarina 375 kuna mjesečno. Pokaz za javni prijevoz je 100 kuna. Obrok koji je na meniju u menzi dođe 6,50 kuna, ali obično se uzme i nešto izvan menija pa je cijena obroka 10 kuna. Ako student želi ostati u formi, na Savi su aerobik i teretana 125 kuna mjesečno", rekao je Mateo te dodao kako on potroši otprilike 1600 kuna mjesečno. U taj iznos uključene su i kave, odlasci u trgovinu te izlasci.


foto: Facebook

Dakle, izračun bi otprilike izgledao ovako:

Studentski dom: 375 kuna
Pokaz: 100 kuna
Menza: 750 kuna (25 kuna dnevno x 30 dana)
Teretana/aerobik: 125 kuna
Kave, izlasci, fotokopiranje, grickalice, higijenske potrepštine: 300 kuna
-----
UKUPNO: 1650 kuna

S druge strane, studentica kroatistike Ivana živi u privatnom stanu u centru grada. Budući da je iz Karlovca, na prvoj godini fakulteta odlučila se za svakodnevno putovanje kući jer joj je to bilo financijski isplativije nego iznajmiti stan.

Ipak, sada smatra da joj ta odluka baš nije bila najbolja koju je donijela jer joj je putnički život donio mnogo komplikacija, mnogo "čamljenja" po kafićima i knjižnicama kad bi rupe u rasporedu bile prevelike, ali zato je, smatra, tako lako počistila tu prvu godinu. Ivana već nekoliko godina živi u podstanarstvu s dvije cimerice te svaka od njih mjesečno izdvaja 900 kuna za stanarinu i još 200 kuna za režije.

...Najprikladniji smještaj: stan ili dom, pitanje je sad?...


"Za razliku od studenata koji žive u domovima, mi moramo platiti i internet i struju i vodu. Život u stanu puno je skuplji i to ne samo zbog stanarine i režija, već i zato što se manje jede u menzi, a češće se odlazi u dućan, pekare i zove se dostava. Mjesečno na hranu potrošim više od 1000 kuna, ako dodamo 1100 kuna koje dajem za stan, to je već preko 2000 kuna, a da ne govorim kako ne možeš živjeti kao ptica u kavezu. Ponekad odem u kino, u kazalište, sjednem s društvom na kavu... Upisala sam se prošle godine na yogu i to mi je dodatnih 150 kuna. Računam da mi je mjesečni trošak barem 2700 kuna, ako ne i više. Budući da radim preko studentskog servisa i sama zarađujem za život, a znam da uvijek mogu računati na pomoć roditelja, ne vodim evidenciju potrošnje", ispričala nam je ova živahna Karlovčanka.

Cijene 1,5 ili dvosobnih stanova u Zagrebu kreću se između 250 i 350 eura (da se razumijemo, ima i skupljih). Pripremite se da je najjeftinija stanarina za jednu osobu 1600 kuna (+režije), jedino jeftinije od toga jest iznajmljivanje sobe u privatnom stanu ili kući koje se kreće od 700 kuna naviše. Stoga se studenti najčešće useljavaju po dvoje ili troje kako bi lakše podnijeli troškove stanarine i režija. Računat ćemo stoga da je prosječna cijena stanarine i režija oko 1200 kuna.

Stanarina + režije: 1200 kuna
Mjesečni pokaz: 100 kuna
Hrana: 1000 kuna
Teretana/neka druga aktivnost: 150 kuna
Potrepštine, izlasci: 300 kuna
---
UKUPNO: 2750 kuna

Dubrovnikfoto: Pixabay

Studentski život u Zagrebu nije jeftin, a kako je tek u jednom od najskupljih hrvatskih gradova, Dubrovniku? Ovaj grad ne može se (još) pohvaliti studentskim domom, tako da je stanarina najveći izdatak. Doduše, postoji subvencija za podstanarski smještaj u iznosu od 200 kuna za koju Grad svake godine u studenom raspisuje natječaj.

...Povijesna odluka: Sveučilište u Dubrovniku uskoro dobiva studentski dom...


"200 kuna je premalo s obzirom na to da su stanarine basnoslovne. Plaćam stan 2000 kuna, uz to dajem 300 kuna za režije", požalila nam se studentica koja je željela ostati anonimna.

...Nema više i ovce i novce: privatni iznajmljivači u Dubrovniku negoduju zbog najavljene izgradnje studentskog doma...foto: Pixabay

Osvrnula se i na glavni problem iznajmljivanja stana u Dubrovniku. "Stanodavka iznajmljuje stan turistima od 6. mjeseca, tako da u vrijeme kad su ljetni rokovi moram organizirati selidbu i razmišljati kod koga ću se utrpati dok sve ne riješim. Inače jedemo u studentskom restoranu Teatar pa je cijeli ručak samo 7 kuna. Neki imaju pravo na jedan, a neki na dva obroka dnevno. Postoji i natječaj za subvenciju prehrane pa onda Grad uplaćuje 120 kuna na bankovni račun onima koji imaju pravo na dva obroka dnevno i oko 40 kuna onima koji imaju pravo na jedan. Svejedno često idem u trgovinu, na hranu mjesečno potrošim oko 600 kuna. Teretana nam je besplatna u sklopu tjelesnog, a na kave i izlaske možda i najviše trošim, ali ne više od 200, 300 kuna mjesečno", kazala je.

Smještaj + režije: 2300 kuna
Prehrana: 600 kuna
Kave, izlasci, potrepštine: 250 kuna
---
UKUPNO: 3150 kuna

Osijekfoto: Pixabay

Osijek također ima subvenciju za privatno stanovanje koja iznosi 200 kuna i potrebno je aplicirati na natječaj kako bi se ostvarilo pravo na njezino dobivanje. Cijene privatnog smještaja jeftinije su nego u Zagrebu i kreću se oko 1000 kuna mjesečno + režije. Režije se kreću oko 700 kuna mjesečno, ali uz cimera ili cimericu taj iznos je upola manji.

"U menzama je obrok otprilike 7 kuna, ali oni koji piju više soka ili odu na desert, potroše 10-ak kuna, ja sam među njima", rekao je nam je Ivan, student anglistike na osječkom Filozofskom fakultetu koji je prošle godine živio u starom studentskom domu i plaćao sobu 300 kuna mjesečno.

...Nova najljepša sveučilišna knjižnica: osječki studenti učit će u multimedijalnom centru s dnevnim boravkom...


Stanarina u novom domu je 500 kuna, rekao je naš sugovornik dodavši kako je život puno jeftiniji u Osijeku. Kava nije tako skupa, a ni izlasci ne koštaju puno, osobito ako se društvo okupi kod nekoga.

Iako nije računao, kaže da tjedno ne potroši više od 50 kuna na kave i cuge. U sklopu Fitness kluba koji se nalazi u prostoru SC-a može se koristiti teretana, a studenti imaju 50% popusta. Inače, ostale aktivnosti poput fitnessa i slično po Osijeku mogu se koristiti za 100 do 200 kuna mjesečno.

Studentski dom                                                      

Stanarina: 300-500 kuna
Hrana: 750 kuna (25 kuna dnevno x 30 dana)
Teretana/neka druga aktivnost: 150 kuna
Potrepštine, izlasci: 300 kuna         
---
UKUPNO: 1600-1800 kuna                                  

Privatni smještaj

Stanarina + režije: 1350 kuna
Hrana: 850 kuna (ako češće jedete van menze)
Teretana/neka druga aktivnost: 150 kuna
Potrepštine, izlasci: 400 kuna
---
UKUPNO: 2750 kuna

VaraždinVaraždin za vrijeme trajanja najveselijeg domaćeg festivala - Špancirfesta...foto: Facebook

Soba u studentskom domu u Varaždinu cjenovno varira ovisno o tome je li trokrevetna (495 kuna), dvokrevetna (razdvojeni kreveti 600 kuna, kreveti na kat 545 kuna) ili jednokrevetna (715 kuna). Useljavanje za brucoše kreće od 25. rujna.

Smještaj studenata osiguran je i unutar dvaju učeničkih domova – Učeničkog doma Graditeljske škole Čakovec (500 kuna) i Učeničkog doma "Varaždin" (495 kuna).

U Varaždinu se također studentima koji su smješteni kod privatnih stanodavaca natječajem dodjeljuje subvencija za podstanare u iznosu od 200 kuna, a privatni smještaj s režijama kreće se od 1000 do 2000 kuna, ovisno o lokaciji, broju sustanara i slično.

Varaždinski studenti imaju na raspolaganju dvije menze – restoran "Elektron" i restoran SC-a "Varaždin", a obroci se također u prosjeku kreću oko 10 kuna (sa sokovima).

Ako se pitate zašto nema sugovornika, to je zato što nam je izvor informacija bio Tomislav, apsolvent FOI-ja koji nam je odgovore na sva pitanja poslao u obliku linkova, osim na zadnja dva u kojima se izjasnio da "umjesto da sjedi na kavama, radije sjedi za kompom i programira" te da "ne ide u teretanu", ali je "prije par mjeseci kupio utege i povremeno vježba kod kuće".

Stoga nam nije preostalo ništa nego pitati Google kakav je cjenik za fitness, zumbu, teretanu, pilates i ostale aktivnosti i došli smo do računice od 150 do 200 kuna mjesečno.

Studentski dom

Stanarina: 500-700 kuna         
Hrana: 750 kuna (25 kuna dnevno x 30 dana)
Teretana/neka druga aktivnost: 150-200 kuna
Potrepštine, izlasci: 300 kuna                                  
---
UKUPNO: 1700-1950 kuna

Privatni smještaj

Stanarina + režije: 1000-2000 kuna
Hrana: 850 kuna (ako češće jedete van menze)
Teretana/neka druga aktivnost: 150-200 kuna
Potrepštine, izlasci: 400 kuna
---
UKUPNO: 2400-3400 kuna

RijekaKampus Trsat, foto: Facebook

Budući da se prigodom Europskih sveučilišnih igara Rijeka ponovila s tri novoizgrađena studentska paviljona u sklopu Sveučilišnog kampusa na Trsatu, cijene (od 415 do 639 kuna) su malo više nego u Studentskom naselju "Ivan Goran Kovačić" (345 kuna).

Smještajni kapaciteti studetskih domova u Rijeci time su se udvostručili i manje studenata će plaćati prosječnu cijenu od 1000 kuna za stanarinu u privatnom smještaju.

...Za riječke studente skupo, za SC prejeftino: Prava cijena smještaja u novim paviljonima 1065 kuna?...


Subvencionirana prehrana u menzi ne odskače od prosjeka u kojem je ručak otprilike 10 kuna. Možete provjeriti ovdje koliko biste potrošili za određeni meni, samo uračunajte da je za neka jela subvencija 71%, a za neka 50%.

Studentski centar Rijeka pobrinuo se da ne lutate i napravio vodič u kojem objašnjava kako doći do menzi i studentskih domova.

"Rijeka je fenomenalan grad za studente. Imamo cijelo naselje za sebe i uvijek se nešto događa, a posvuda u gradu ima događanja za mlade i razvijena je alternativna scena. Nekad je najteže odlučiti kamo otići van jer bi na više strana istovremeno. Ja stvarno puno izlazim i možda vam baš nisam najbolji primjer", rekla nam je Maja, studentica ekonomije, koja živi u naselju I.G. Kovačić i troši oko 100 kuna tjedno na izlaske i kave.

Studentski dom                                                        

Stanarina: 345-639 kuna
Hrana: 750 kuna (25 kuna dnevno x 30 dana)
Teretana/neka druga aktivnost: 150-200 kuna
Potrepštine, izlasci: 350 kuna
---
UKUPNO: 1500-1939 kuna

Privatni smještaj

Stanarina + režije: 1000 kuna
Hrana: 850 kuna (ako češće jedete van menze)
Teretana/neka druga aktivnost: 150-200 kuna
Potrepštine, izlasci: 400 kuna
---
UKUPNO: 2400-3450 kuna

SplitStudentski dom "Dr. Franjo Tuđman", foto: Facebook

Sudeći prema rang listi natječaja, najviše brucoša smješteno je u dvokrevetnoj sobi Studentskog doma "Dr. Franjo Tuđman" gdje je stanarina 790 kuna mjesečno. Za jednokrevetnu sobu u ovome domu potrebno je izdvojiti 100 kuna više. Nekolicina brucoša smještena je u Studentski dom "Bruno Bušić" gdje je cijena sobe 400 kuna mjesečno. Želite li useliti u studentski dom već u rujnu pogledajte kako se kreću dnevne cijene boravka u pojedinim domovima.

...Gužva u domovima: više od 500 studenata ostat će bez smještaja...


Učenički dom u Splitu također nudi smještaj studentima, a tu su u cijenu stanarine (oko 630 kuna) uključena i tri obroka dnevno (bez x-ice) – useljavanje je predviđeno od 22. do 30. rujna.

...Zašto se duljoj turističkoj sezoni ne vesele jedino hrvatski studenti?...Studentski dom "Bruno Bušić", foto: Facebook

Od ove akademske godine Studentski centar Split više neće isplaćivati subvencije studentima koji žive u privatnom smještaju. Cijene za ovaj oblik smještaja variraju od 1200 do 1500 kuna, a režije se kreću oko 300 kuna po osobi. U studentskim restoranima i kantinama cijene se kreću oko 10 kuna po obroku.

Splitski sugovornici nam do zaključivanja teksta nisu dostavili odgovore pa ćemo pretpostaviti da su im troškovi slobodnog vremena jednaki kao i studentima u Zagrebu.

Studentski dom                                                  

Stanarina: 400-790 kuna
Hrana: 750 kuna (25 kuna dnevno x 30 dana)
Teretana/neka druga aktivnost: 150-200 kuna
Potrepštine, izlasci: 300 kuna
---
UKUPNO: 1600-2040 kuna                                    

Privatni smještaj

Stanarina + režije: 1200-1500 kuna
Hrana: 850 kuna (ako češće jedete van menze)
Teretana/neka druga aktivnost: 150-200 kuna
Potrepštine, izlasci: 300 kuna
---
UKUPNO: 2500-2850 kuna

Prema našem malom istraživanju mjesečni troškovi kreću se između 1600 i 3500 kuna. No, ne zaboravimo da to nije cijela računica. Mnogi studenti za vikend putuju kućama, a na početku studiranja ta putovanja puno su češća. Prilično je teško odrediti njihovu prosječnu cijenu, stoga to prepuštamo vama.

Također, po dolasku u grad studiranja, studenti se učlanjuju u knjižnice. Na primjer, godišnja članarina za Knjižnice grada Zagreba je 50 kuna, za zagrebačku Nacionalnu i sveučilišnu knjižnicu – godišnja članarina za redovite studente je 100, a za izvanredne 200 kuna.

Potencijalni troškovi mogu se pojaviti i u obliku škola stranih jezika ili raznovrsni tečajeva. Za lakše podnošenje ovih troškova mogu pomoći razne županijske i gradske stipendije, kao i državna stipendija koja iznosi 1200 kuna mjesečno.

Olakotna okolnost je i što brucoši koji prvi puta upisuju prvu godinu ne moraju plaćati školarinu.

N.O./foto: Shutterstock

Još vijesti