S.D. u Naslovnica

Muljaju, varaju, kradu aparate za cvikanje karata − što su sve studenti „priuštili“ kontrolorima ZET-a?

Iskustva studenata sa ZET-ovim kontrolorima

9. prosinca 2022 15:42
ZET

ZET Foto: Shutterstock

S kontrolorima ZET-a svaki zagrebački student, turist i građanin zasigurno se susreo bar nekoliko puta. Svi mi strepimo od trenutka kada će nas kontrola uhvatiti bez karte, ali jesmo li se zapitali kako se oni u toj situaciji osjećaju? Kakva iskustva s kontrolorima imaju zagrebački studenti?

Jesu li ZET-ovi kontrolori uistinu nemilosrdni?

Veronika, studentica novinarstva podijelila je situaciju kojoj je svjedočila kada se tek doselila u Zagreb. „Kad sam bila prva godina faksa, nisam imala pokaz prvih mjesec dana pa sam kupovala karte. Išla sam s kolegicom s faksa natrag u dom i raspravljale smo hoćemo li iskoristiti karte ili ne. Na kraju smo ih ipak uzele jer smo 'trtarošice'. I sva sreća da jesmo jer je za par stanica ušla kontrola. Blizu nas je stajala cura koja nije imala kartu, a kontrolor je bio tako brutalan prema njoj. Zamolila ga je da joj oprosti jer je ona došla u Zagreb samo nakratko, ali on joj nije popustio i dobila je kaznu, naravno. Uglavnom, to mi se baš nekako urezalo u pamćenje zato što sam mislila da će mi svaki kontrolor odgristi glavu, ali ipak nije tako. Ima puno stvarno dragih i simpatičnih kontrolora. Često mi se ljubazno zahvale kada mi pregledaju pokaz, Stvarno osjećam empatiju prema njima jer razumijem da je teško po cijele dane raditi s ljudima”, rekla je ova studentica Fakulteta političkih znanosti.

Oni samo obavljaju svoj posao

Studentica Fakulteta hrvatskih studija, Dora pak tvrdi da bi i ona bila živčana da se nosi sa svim što je ona priuštila zetovim kontrolorima.
„Vozila sam se s prijateljicom i nismo 'cvikale' kartu jer sam se već par puta prošvercala tako da im dam već iskorištenu kartu. Kada je kontrolor došao do nas, ja sam izvadila karte za sebe i prijateljicu i dala ih kontroloru. Pogledao je u karte, pogledao u nas i samo uzdahnu te nas pitao mislimo li da smo smiješne. Nama nije bilo jasno što se događa, ali nakon 10 sekundi tišine nas je pogledao u oči i glasnijim tonom rekao da smo mu dali karte stare pet mjeseci. Ne znam, nekad mi ih je žao, nisu svi zločesti. Samo obavljaju svoj posao i ako se svaki dan nose s ovakvim situacijama nije ni čudo da im je dosta toga”, tvrdi ova studentica.

Ukrali aparata kontroloru iz ruke

Tin, tvrdi da mu je mnogo puta bilo žao zbog načina na koji se putnici odnose prema zetovim kontrolorima.

„Nisu oni svi loši. Ne razumijem zašto su neki ljudi grozni prema njima. Jednom sam bio u tramvaju kada je grupica muškaraca kontroloru iz ruke uzela aparat i pobjegla. To će mi zauvijek ostati u sjećanju jer mi ga je bilo jako žao. Nakon toga sam po gradu čuo da su taj aparat prodali za 500 kuna, ali ne znam je li to istina”, napominje Tin.

Iako znaju nepromišljeno reagirati na švercanje i kontrolore ZET-a treba razumjeti. Na kraju krajeva, oni samo obavljaju posao za koji su plaćeni, a i mi sami na poslu imamo loših dana, pogotovo ako taj posao uključuje rad s ljudima.

 

Još vijesti