S.D. u Naslovnica

Studiraš i živiš s roditeljima? „Ne plaćam stanarinu, ali plaćam (ne) mirom i mentalnim zdravljem!“

Mnogi studenti jednostavno ne stignu zaraditi dovoljno za iznajmljivanje stana ako već nemaju smještaj u domu.

17. studenog 2022 13:32
Suživot s roditeljima za neke je studente i dalje potreba, a ne odabir

Suživot s roditeljima za neke je studente i dalje potreba, a ne odabir Foto: Annie Spratt via Unsplash

S obzirom na to da je studentski smještaj, osobito u ova vremena kada je inflacija vrlo visoka, sve rjeđe financijski pristupačan studentima i mladim ljudima, logično je očekivati da će ih sve više produljiti boravak u domovima svojih roditelja. Postoje i oni koji si vlastiti smještaj mogu priuštiti, ali biraju živjeti s roditeljima jer im se npr. sveučilište nalazi u blizini obiteljskog doma.

Postoje prednosti i nedostaci života s obitelji tijekom studiranja – iako je teško postati neovisan ako se ostaje živjeti u zajednici, lakše je zarađeni novac (ako se on ne troši na režije, stanarinu i hranu) potrošiti za vlastite potrebe. S druge strane, život s obitelji često podrazumijeva izazov kada je riječ o „traženju“ mira u kući ili stanu.

 

@poopiecommieslayer #greenscreen please take me back i’m sick of it here 🤡 #college #fyp #studentlife ♬ Mentally Advanced - Local Moomins Addict 🐜🍵

 

Potaknuti raznim „memovima“ o suživotu studenata i roditelja donosimo mišljenje studenata Fakulteta hrvatskih studija koji iz raznih razloga još uvijek žive s roditeljima. Lara, studentica sociologije tako tvrdi da bi joj nedostajala obitelj kad bi se odselila iz roditeljskog stana. „Iako sam odrasla samostalna osoba, što sam starija prepoznajem kako mi je imati dobar odnos sa svojom obitelji postala jedna od glavnih vrijednosti“, govori nam Lara.

Njena kolegica, Dora ističe da je život s roditeljima dosta frustrirajući u njezinome slučaju.

„Koliko god mi pomažu u financijskom smislu, toliko je i frustrirajuće jer su mi konstantni podsjetnik na fakultetske obaveze za koje i sama znam da moram obaviti. Ne razumiju da fakultet više nije isti kao u njihovo vrijeme ni da cijene nisu iste kao u njihovo vrijeme, pa se tu uvijek nađe razlog za svađu. Sve u svemu, budući da imam dosta kolega koji sami žive i financiraju se, znam da mi je život s roditeljima tijekom studija i dalje veliki plus, što zbog novaca, što zbog pranja rublja, održavanja kuće i ostalih kućnih poslova“, zaključila je zahvalna Dora.

Lorena, koja se nedavno odselila iz obiteljskog doma kaže da joj je živjeti s roditeljima tijekom studija bilo zahtjevno.
„Često je bio stavljen pritisak na mene zbog predavanja i ispita i konstantno ispitivanje kada je koji ispitni rok, u nadi da će me natjerati da sve obveze izvršavam na vrijeme. S druge strane, uvijek sam imala sve osigurano, od svog prostora u kojem mogu raditi do toplog obroka i opranog rublja pa se nisam morala toliko brinuti. Nažalost, pritisak je prevagnuo pa sam se odselila i stvorila neko svoje okruženje u kojem mogu izvršavati studentske obveze“, dodaje.

Iako velik broj studenata žudi za samostalnim životom, to si vjerojatno još neko vrijeme neće moći priuštiti, a kada do osamostaljenja dođe, sigurno će se velik broj nostalgično prisjećati vremena kada se nisu morali brinuti o cijenama plina, goriva, stanarine i ostalih svakodnevnih troškova.
 

Još vijesti