V.F. u Vijesti

Bilo ga je sram što ima deformiranu ruku pa su mu kolege iz razreda napravili robotsku

Prekrasna gesta!

31. Siječnja 2023 12:54
Robotska ruka

Robotska ruka Foto: Tumisu via Pixabay

Sergio Peralta 15-godišnji je učenik iz Tennesseeja koji je krenuo u novu školu. No, umjesto da ga muče školske i tinejdžerske brige kao i ostale kolege iz razreda, njega je brinulo kako će sakriti svoju ruku koja se nije u potpunosti razvila.

„U prvim danima škole, iskreno sam osjetio želju sakriti ruku. Kao da nitko nikada ne bi saznao“, priznao je Sergio.

Učenici dobili zadatak izraditi mu ruku

Umjesto toga, profesor u njegovoj srednjoj školi u Tennesseeju saznao je njegovu tajnu i svom razredu strojarstva dodijelio projekt: izgraditi Sergiu novu ruku, prenosi BBC.

„Trebamo biti inženjeri, smišljati nove ideje, rješavati probleme. I jednostavno činiti stvari boljim nego što su bile“, rekao je učenik srednje škole Hendersonville Leslie Jaramillo.

Sergio, rođen s desnom rukom koja nije u potpunosti formirana, navikao se na to. Naučio je pisati lijevom rukom i rekao je da se može snaći s gotovo svim ostalim, smišljajući tehnike za osnovne zadatke poput nošenja svoje boce s vodom od razreda do razreda. Prijedlog njegovih kolega iz škole u Hendersonvilleu došao je kao sretno iznenađenje.

Pretvorili ideju u stvarnost

„Na kraju su mi predložili da bi mi mogli napraviti protetičku ruku. Nisam to očekivao. Kao, nikad u milijun godina“, ispričao je Sergio.

Predmet Jeffa Wilkinsa, Inženjerstvo: Dizajn i razvoj, osmišljen je tako da teoriju „pretvori u stvarnost“, rekao je ravnatelj srednje škole Henderson Bob Cotter.

„Sergiova robotska ruka je dokaz da učenici koje imamo ovdje brinu jedni o drugima i programu koji je napravio Jeff Wilkins“, rekao je.

Projekt ih je sprijateljio

Mali razred učenika proveo je četiri tjedna dizajnirajući, 3D printajući i dimenzionirajući prototip prema Sergiovoj ruci, te su se u tom procesu sprijateljili. Nakon mjesec dana rada, stavili su ga na probu igrom lovice, hobijem koji im je nekada bio nedostižan.

„Nakon što sam živio bez ruke 15 godina i oni su mi ponudili dvije, zapravo je prilično cool. Kao da mi je to promijenilo život“, ispričao je Sergio.

Izvor: BBC

vezano SIFI Karijera Prilika da uđete u akademsku zajednicu i pokažete što znate! Ako studirate na tehničkom fakultetu, nemojte propustiti ovaj festival

vezano Kazna ako je ispod 97 posto napunjen! Laganini Bizarno: Kaznili učenicu jer je na nastavu došla s iPadom napunjenim na 'samo' 93% baterije

Još vijesti