P.S. u Nakon predavanja

Studenti iz BiH strahuju zbog novih pravila i provjera na hrvatskoj granici: „Ne smijemo unositi sudžuk ni ajvar“

Ulazak Hrvatske u „schengenski prostor“ mnogi doživljavaju kao pozitivan korak za našu zemlju, ali studentima iz BiH nosi nove zabrane.

4. Siječnja 2023 14:38
Nedozvoljeno prenošenje pojedine hrane preko granice s Hrvatskom.

Nedozvoljeno prenošenje pojedine hrane preko granice s Hrvatskom. Foto: Jure Divich/Shutterstock

Početak 2023. godine za Hrvatsku je donio mnogo velikih i značajnih promjena. Od uvođenja nove valute, eura, do ulaska u „Schengen“, integracija Republike Hrvatske u europsku zajednicu dosegla je novu razinu.

To nisu jedine novosti, s obzirom na to da je porasla i minimalna prosječna plaća, kao i minimalna studentska satnica, ali je porastao i studentski porezni limit što studentima omogućuje veću neoporezivu zaradu.

No, nisu svi noviteti tako idealni. Pogotovo ne za studente susjednih nam zemalja koji studiraju u Hrvatskoj. Svima je dobro poznato da nam je „schengenska zona“ omogućila nesmetano putovanje u druge države članice Europske unije, ali istovremeno je otežala ulazak u države koje ne pripadaju ovom savezu.

Upravo će zbog toga biti pojačane kontrole na granicama s tim istim državama, kao i prenošenje stvari koje se, prema zakonu, ne bi smjele prenositi. Kako piše N1, nije sve zabranjeno.

200 cigareta zračnim prijevozom

Iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Albanije, Crne Gore, i mnogih drugih država, preko granice je moguće prenijeti razne proizvode, ali ne one studentima najmilije. Tako se, na primjer, zračnom linijom smije prenijeti 200 cigareta ili 250 grama duhana, a cestovnim ili željezničkim prometom se taj broj smanjuje na 40 cigareta, odnosno 50 grama duhana.

Meso potpuno zabranjeno

Pojedini proizvodi se ipak ne smiju uopće prenositi preko granice, poput mesa, mlijeka te mesnih i mliječnih proizvoda i prerađevina. Upravo to predstavlja najveći problem kod stranih studenata koji studiraju na području Hrvatske, a isto su nam otkrile i bosanskohercegovačke studentice.

„Kad si iz Bosne nezamislivo ti je živjeti svakodnevnicu bez bar malo domaće mamine hrane i tatinih specijaliteta kao što su suho meso ili kobasice. Sezona ajvara se ne propušta... Bakina pita i sarma također su dragi suputnici“, rekla je studentica Martina za MojFaks.

Ovu studenticu dosad nikad nisu „otkrili“

Kako govori, bez obzira na prijevozno sredstvo kojim se vraća na studiranje u Hrvatsku, uvijek bi pola kofera zauzela za bakine ili mamine delicije, a koje se, u pravilu, ne smiju nositi preko granice. No, dosad je još uvijek nisu uspjeli „otkriti“.

„Sad kad su mjere postrožili nisam se usudila nositi ništa od toga nedozvoljenog upravo zbog najavljenih visokih kazni, ali moram priznati da nijednom još nisu pretresali moju prtljagu. Da sam se usudila ponijeti možda bi me i otkrili, tko zna“, napomenula je da u 2023. godini ipak nije htjela riskirati.

Osim nje, sa sličnim problemima se „bori“ i studentica komunikologije koja je također iz Bosne i Hercegovine. Ona se u Hrvatsku na studij većinom vraća autobusom, a sve što prenosi je ipak samo za vlastite, studentske potrebe.

„Kako idem sa sela uvijek se ponese koji komadić domaće peke, sudžuka, kulena ili malo rakije, ali nikad ništa previše. Do sada čak i nisam imala previše neugodnih iskustava, ali sve ovisi na koga ‛naletiš’ na granici“, spomenula nam je.

Carinik joj pronašao komadić mesa u ruksaku

No, nije sve uvijek tako glatko jer su je jednom „ulovili“ kako preko granice, prilikom ulaska u Hrvatsku, prenosi ono što se najstrože zabranjuje.

„Jednom smo čekali tri sata jer su sve detaljno pregledali. Kad je carinik vidio da imam koji komadić mesa u ruksaku pitao je znam li da ne smijem imati ništa. Rekla sam da znam, ali da i studenti trebaju od nečeg živjeti i pustio me uz napomenu da to više ne radim“, dodaje studentica komunikologije.

Imala je sreće jer je carinik vjerojatno bio „mekog srca“ za studenticu koja samo želi sa sobom ponijeti dašak doma, pa makar u obliku domaćeg i suhomesnatog proizvoda.

Zato ulazak u „schengensku zonu“ za strane studente definitivno ne predstavlja pozitivnu promjenu, osim ako se ne „prošverca“ bakin ajvar ili ako carinik ipak odluči popustiti studentima iz stranih država.

Još vijesti