V.F. u Vijesti

[BREAKING NEWS] Ovaj hrvatski sud ukida telefax! Btw, što je telefax?

U tijeku je proces intenzivne modernizacije.

27. Siječnja 2023 11:54
Telefax uređaj

Telefax uređaj Foto: Piyapong Wongkam via Shutterstock

Vjerojatno si se probudio sretan zbog vikenda. Vrijeme je oblačno, hladno je, ali ti si svejedno uvjeren da ti ništa neće pokvariti ovaj dan. Danas se planiraš držati daleko od stresnih situacija. U obzir dolaze samo pozitivne informacije. I onda ni kriv ni dužan otvoriš MojFaks da pročitaš neke nove vijesti. Misliš si, danas su sigurno samo light teme, ni oni u redakciji se ne žele stresirati za vikend.

Prevario si se…

Morat ćemo te razočarati. Ova vijest jednostavno ne može čekati. Naime, na Općinskom sudu u Novom Zagrebu je odlučeno da se ukida TELEFAX UREĐAJ! Vjerojatno si od šoka ispljunuo kavu.

Zamjenjuju ga elektroničkom poštom

Međutim, istina je. Nema blažeg načina da ti ovo priopćimo. Ova je odluka donesena 24. siječnja i kaže kako se na Općinskom sudu u Novom Zagrebu od 1. veljače neće više koristiti telefax uređaj.

Umjesto njega, sve pravne osobe, institucije i tijela javne uprave koji su u prethodnom razdoblju upućivali dokumente sudu putem telefax uređaja mogu to ubuduće činiti preko nečega što se zove elektronička pošta.

Vjerojatno si se zapitao je li elektronička pošta nešto za jesti.

Nije.

Što je uopće elektronička pošta?

Prema Hrvatskoj enciklopediji, elektronička pošta ili e-mail (od engleskog electronic mail), služi za slanje i primanje poruka elektroničkim putem. Sadržaj se tako šalje u digitalnom obliku, a tekstu se može pridodati i privitak, odnosno dokument koji želimo poslati. Važno je znati kako u ovom slučaju primatelj neće zaprimiti privitak u fizičkom obliku, samo u digitalnom.

Treba spomenuti i kako elektroničku poštu nije moguće poslati na fax brojeve pa su tako u Odluci o ukidanju telefax uređaja naveli i adrese elektroničke pošte. E-mail je inače moguće poslati preko osobnog računala, prijenosnog računala, tableta ili mobilnog telefona, a da bi e-mail stigao primatelju, pošiljatelj i primatelj moraju imati pristup internetskoj mreži.

Nadaju se bržoj i lakšoj komunikaciji?

Žao nam je ako smo te toliko prestravili, ali ti dobro znaš koliko se brzo sve u Hrvatskoj modernizira, posebno kad su u pitanju sudstvo i javni prijevoz. Da smo pričekali samo dva dana s objavljivanjem ove breaking vijesti, tko zna koliko bi se toga još promijenilo. Ni ti, ni mi ne bi više bili u toku. Modernizacija bi nas jednostavno pregazila.

Čini se kako smatraju da će korištenje isključivo elektroničke pošte učiniti komunikaciju lakšom i bržom. I tišom. Zaboravili smo napomenuti kako primanje elektroničke pošte ne proizvodi buku, za razliku od telefax uređaja.

Primatelj će tako samo čuti kratki zvuk koji signalizira primanje obavijesti. Slično kao kod primanja SMS poruka. Međutim, zvuk je puno kraćeg trajanja nego onaj koji čujemo kad imamo dolazni poziv na mobilnom telefonu.

Znači li to da će i ostali sudovi slijediti ovaj hrabri potez? Ne možemo sa sigurnošću reći što nam nemilosrdna i nepredvidljiva budućnost nosi.

Tijesna utrka protiv HŽ-a

Ne možemo ne primijetiti kako se hrvatsko sudstvo već neko vrijeme natječe s HŽ-om u procesu modernizacije. Mi u redakciji pozdravljamo i podržavamo modernizaciju, ali se bojimo da stvari pomalo izmiču kontroli. Mnogi građani Hrvatske ne mogu pratiti prebrzo uvođenje najnovijih tehnologija i ukidanje onih „zastarjelih“. Tko će pobijediti u ovoj utrci? Izgleda da će o tome odlučiti fotofiniš.

Na kraju se moramo zapitati: bliži li se uspon robota koji će porobiti čovječanstvo?

vezano Vlak bez konduktera ne može krenuti... Vijesti Užas u vlaku za Split: Putnici ležali na podu, a HŽ za neviđenu gužvu okrivio – mlade

vezano Vlak bez konduktera ne može krenuti... Vijesti Novi blam HŽ-a! Zaposlenica i studentica čekale vlak koji nije stigao: Kondukter nije došao na posao?

Još vijesti