V.F. u Vijesti

Britanija uvodi nova pravila za studentske vize: Studenti određenih studija neće moći dovoditi svoje obitelji u državu

Želje smanjiti stopu migracije.

25. svibnja 2023 14:27
Strože mjere za strane studente.

Strože mjere za strane studente. Foto: PublicDomainPictures via Pixabay

Velika Britanija se već neko vrijeme suočava s velikim priljevom doseljenika. Kako bi tome stali na kraj, odlučili su uvesti nova pravila po pitanju studentskih viza.

Tako će međunarodnim studentima poslijediplomskih studija biti zabranjeno da sa sobom u zemlju dovedu članove obitelji, piše Mint. U priopćenju Ministarstva unutarnjih poslova stoji da svim onim međunarodnim studentima koji su upisani na neistraživačke poslijediplomske studije neće biti dopušteno dovesti članove svoje obitelji ili druge uzdržavane članove u Veliku Britaniju.

Pokušaj kontrole migracija

Taj se potez smatra pokušajem britanskog premijera Rishija Sunaka i ministrice unutarnjih poslova Suelle Braverman da kontroliraju stopu migracije u zemlju.

„Ovaj paket uključuje: uklanjanje prava međunarodnim studentima da dovedu uzdržavane osobe osim ako nisu na poslijediplomskim studijima koji su trenutno označeni kao istraživački programi“, navodi se u izjavi Suelle Braverman.

„Uvjeti diplomskog studija ostaju nepromijenjeni. Predani smo privlačenju najpametnijih i najboljih u Ujedinjeno Kraljevstvo. Stoga nam je namjera surađivati sa sveučilištima tijekom sljedeće godine kako bismo osmislili alternativni pristup koji osigurava da najbolji i najpametniji studenti mogu dovesti uzdržavane osobe na naša vodeća svjetska sveučilišta dok nastavljaju smanjivati neto migraciju“, rekla je Braverman.

Neće utjecati na većinu studenata

„Iako na veliku većinu studenata neće utjecati prijedlozi koji ograničavaju mogućnost pratnje uzdržavanih osoba, potrebno je više informacija o programima koji su obuhvaćeni prije nego što se može napraviti pravilna procjena učinka“, rekao je Jamie Arrowsmith, direktor UUKi-a, predstavničkog tijela za 140 britanskih sveučilišta.

Podsjećamo, sličan problem ima i Nizozemska koja je zbog prevelikog broja stranih studenata drastično smanjila upisne kvote.

Izvor: LiveMint.com

U novome serijalu StudiGO ne propustite iskustva sa studentskih razmjena!

 

Još vijesti