V.F. u Vijesti

Čak 80 posto maturanata planira glasati na izborima iduće godine: Smatraju da njihov glas može utjecati na rezultate izbora

Edukacija „I moj je glas bitan“.

1. lipnja 2023 13:57
Svaki glas je bitan

Svaki glas je bitan Foto: Canva

Izlaznost Hrvata na izborima nikada nije velika, nažalost. Politika često najmanje zanima mlade koji ne osjećaju potrebu glasati na izborima. Međutim, čini se kako je ova generacija mladih posebno zainteresirana za politiku. Gotovo 1700 učenika završnih razreda srednjih škola sudjelovalo je u tekućoj školskoj godini na edukaciji „I moj je glas bitan“, a njih oko 80 posto izjasnilo se kako namjerava glasovati na izborima u super izbornoj 2024. godini, prenosi Nacional.

Ovu edukaciju je organiziralo Državno izborno povjerenstvo (DIP), a cilj je bio upoznati buduće mlade birače s izborima koji se provode u Hrvatskoj, s naglaskom na one koji će se održati 2024. godine.

Predstavnici DIP-a su održali 41 edukaciju i to u 28 srednjih škola različitih usmjerenja, na području 15 gradova odnosno 12 županija i Grada Zagreba. Edukacije su trajale jedan školski sat, a sastojale su se od teoretskog dijela o izborima općenito te od praktičnog dijela u kojem je simulirano glasovanje na biračkom mjestu.

Više od 78 posto učenika želi glasovati

Učenici su imali priliku sudjelovati u ulozi članova biračkog odbora, birača i promatrača, upoznali su se s izgledom biračkog mjesta, postupanjem birača na njemu, osnovnim zadaćama biračkog odbora te s izbornim materijalom – glasačkim listićima, glasačkim kutijama, izvadcima iz popisa birača i slično.

Nakon edukacije, učenici su ispunili anketu, a prema rezultatima ankete, više od 78 posto učenika namjerava glasovati na izborima u 2024. godini. Osim toga, 74 posto učenika smatra kako njihov glas može utjecati na izborni rezultat.

Iduće godine će se u Hrvatskoj održati izbori za Europski parlament, za Hrvatski sabor i za predsjednika Republike Hrvatske.

Izvor: Nacional.hr

Još vijesti