V.F. u Vijesti

Čega se još neće sjetiti? Google bi uskoro mogao napraviti aplikaciju za dešifriranje liječničkog rukopisa

Radi se o prototipu.

22. prosinca 2022 11:53
Liječnički recept

Liječnički recept Foto: DarkoStojanovic via Pixabay

Doktorski je rukopis nemoguće pročitati. Gotovo se svatko od nas našao u situaciji kada je u ruci držao papirić s nažvrljanim liječnikovim receptom za lijekove i uzaludno ga pokušavao dešifrirati. Ponekad nismo sigurno ni je li recept napisan na hrvatskom jeziku, japanskom ili hijeroglifima.

Čini se kako su taj problem prepoznali i iz Googlea pa su tako na godišnjoj konferenciji u Indiji u ponedjeljak najavili da surađuju s farmaceutima na istraživanju načina za dešifriranje rukopisa liječnika, prenosi TechCrunch.

Ova značajka je trenutno samo prototiop i još nije spremna za javnost, a omogućit će korisnicima da fotografiraju recept ili učitaju sliku iz galerije fotografija. Nakon što se slika obradi, aplikacija će detektirati i istaknuti lijekove spomenute u bilješci, pokazao je Googleov izvršni direktor na konferenciji.

„Ovo će djelovati kao pomoćna tehnologija za digitalizaciju rukom pisanih medicinskih dokumenata povećavanjem broja ljudi u petlji, kao što su ljekarnici, no nikakva odluka neće se donositi samo na temelju rezultata koje pruža ova tehnologija“, rekla je tvrtka u izjavi.

Ova tehnologija je slična Google Lensu koji prepoznaje razne objekte kao što su proizvodi, biljke ili životinjske vrste te može prevoditi jezik. Također, Google Lens se već može koristiti za digitalno prepisivanje rukom pisanih bilješki, iako to ovisi o tome koliko je tekst čitljiv.

Iz Googlea su napomenuli kako je ova značajka još uvijek samo prototip i da se tvrtka još nije obvezala da će je pokrenuti.

Mi se nadamo da će ova ideja što prije zaživjeti. Ova bi nam aplikacija uvelike olakšala život i poštedjela nas nepotrebnog mozganja i živciranja. Na kraju krajeva, tehnologija čini čuda.

izvor: www.techcrunch.com

vezano Neke domaće aplikacije podigle su popriličnu prašinu... Nakon predavanja Top domaće aplikacije koje su promijenile život studenata u 2022. godini: Jeste li ih isprobali?

vezano Novčanice eura. Vijesti HNB aplikaciju za preračunavanje kuna u eure platio 275.000 kuna, učenici za nekoliko sati napravili sličnu za 0 kuna

Još vijesti