L.B. u Vijesti

Roditelji 'spašavaju' svoju djecu i na FER-u: Tata došao urgirati za sina, evo što mu je rekao prodekan

Predlaže da se nastavnike tretira kao službene osobe, na primjer policiju, jer bi 'obračunavanja' bilo manje.

22. srpnja 2022 13:23
Studenti FER-a na predavanju...

Studenti FER-a na predavanju... Foto: screenshot via Facebook@FER

Zagrebački Fakultet elektrotehnike i računarstva, na glasu kao najprestižniji u državi, tradicionalno svake godine upisuje 650 studenata, a prijavi ih se dvostruko više, odnosno 1300 maturanata stavlja FER kao prvi izbor.

Od 650 upisanih oko 400 spada među tisuću najboljih matematičara i fizičara na državnoj maturi, piše Jutarnji list.

vezano Interijer Stomatološkog fakulteta u Zagrebu Postani student Sa zagrebačkog fakulteta upozorili brucoše: 'Dođite na upis BEZ RODITELJA'

FER, dakle, zaista upisuje najbolje od kojih 90 posto i završi fakultet, otkrio je to u emisiji Briefing dekan FER-a prof. dr. sc. Gordan Gledec.

U zadnje 4 godine, 10 tisuća 18-godišnjaka manje

Unatoč odličnim rezultatima ovog fakulteta, Gledec upozorava na sve manji broj mladih.

"Problem je što je Hrvatska u zadnje 4 godine izgubila 10 tisuća 18-godišnjaka. Naš put nije povećavati upisne kvote nego se otvarati većem broju studenata, a to znači privlačiti studente iz drugih zemalja. Javljaju nam se studenti iz Makedonije i Kosova, ali i Indije, Kine, Nepala koji žele kod nas studirati. Očekujemo da će stranih studenata biti sve više. Oni plaćaju godišnju školarinu. Ne bi bilo loše da oni ostanu živjeti i raditi u Hrvatskoj kojoj trenutno treba oko 5000 IT stručnjaka, a godišnje ih diplomira oko 1400", kaže Gledec.

vezano Cijene najma u Zagrebu sve su egzotičnije, kao i uvjeti stanodavaca... Laganini Urnebesni oglas za najam sobe u centru Zagreba: 'Primamo samo studente za koje nazovu roditelji…' Evo i cijene

Osvrnuo se i na položaj profesora u društvu nekada i danas, uz zaključak da se nije mnogo toga promijenilo u odnosu na sredinu prošloga stoljeća.

Profesori se uvijek žalili na studente, ali se promijenio stav roditelja prema nastavnicima

"Nedavno sam gledao fakultetske zapisnike iz 60-ih godina prošloga stoljeća. Glavni prigovori nastavnika na studente tada su bili da imaju sve manje poštovanja prema nastavnicima i da sve manje znaju matematiku. Istu stvar ja mogu ponoviti danas. Tu se ništa ne mijenja", tvrdi.

No, smatra da postoji razlika u odnosu roditelja prema prosvjetarima, kad su njihova djeca u pitanju.

vezano Ispred fakulteta okupilo se mnoštvo roditelja koji su dopratili djecu na prijemni... Postani student Na prijemni s mamom i tatom? Fotografija roditelja ispred fakulteta 'zapalila' Twitter

"Mojim roditeljima ne bi palo na pamet propitivati kako učitelj mene uči i ocjenjuje niti bi došli na njega vikati. Obično bi se nastavnik izvikao na mene, a onda još i roditelji. Nažalost, danas i učenik i roditelji viču na nastavnika. Vrijednosti su poremećene. Učitelji su potplaćeni, a budućnost svake države leži u obrazovanju. Možda bi se nastavnike trebalo tretirati kao službene osobe, kao na primjer policiju. Pa da vidim tko će na njih vikati", ističe Gledec i otkiva kako su u zadnjih nekoliko godina imali nekoliko slučajeva da je tata došao na fakultet urgirati za sina.

Prodekan mu je rekao: "Sada ću ja zvati svog tatu pa možete razgovarati."

izvor: jutarnjilist.hr

Još vijesti