M. P. u Karijera

Za sve koji planiraju što raditi tijekom ljeta: Evo gdje se isplati provesti sezonu

Najčešći poslovi prošlog ljeta su bili radnik na plaži, konobar, kuhar, recepcioner...

3. ožujka 2023 10:54
Sezonski posao

Sezonski posao Foto: Tricky_Shark/Shutterstock

Studentska satnica za ljetnu sezonu na obali nešto je viša od minimalne, učenici i studenti često spašavaju sezonu vlasnicima ugostiteljskih objekata, a već je dobro poznato kroz kakvu muku prolaze poslodavci dok ne pronađu radnu snagu.

Kako stoji na portalu Dubrovački vjesnik, u sezoni 2022. preko studentskog centra Dubrovnik posao je našlo 1570 studenata, a prosječna satnica im je bila 38,5 kuna. Direktor Studentskog centra ovog grada, Marko Potrebica, najavljuje kako će prosječna satnica za ovu sezonu narasti iznad 5 eura i 31 centi.

Studenti u Dubrovniku su cijenjeni radnici, a dolaze na tržište rada onda kada su najpotrebniji. Predsjednica županijske komore Dubrovnik, Nikolina Trojić, govori kako su studenti radna snaga na koju će se godinama oslanjati. Naime, pojedini poslodavci imaju potrebu za većom radnom snagom samo za vrijeme udarne sezone, a prema tome im se ne isplati zapošljavati nekoga na dulji ugovor, prenosi dubrovacki.slobodnadalmacija.hr.

Najčešći studentski poslovi prošlog ljeta bili su: radnik na plaži, hostesa, spasioc, portir, pomoćni kuhar, recepcioner, konobar i sobarica. Dubrovački poslodavci očekuju da će ove godine sezona početi već za Uskrs, a to je nešto ranije nego što je počela prethodnih pandemijskih godina. Do sada im se pokazalo da su studenti jako dobri radnici jer njihov entuzijazam nadomjesti manjak iskustva.

Službene stranice Studentskih centara u Hrvatskoj već su pune ponuda poslova za sezonu 2023., a ugostitelji obalnih gradova nadaju se da će studenti i ove godine spasiti ljetnu sezonu.

Još vijesti