Novosti u obrazovnom sustavu

Ministarstvo znanosti i obrazovanja radi na digitalizaciji obrazovnog sustava, a jedan od projekata su i digitalne verzije diploma i svjedodžbi.

Digitalne diplome će se pohranjivati u nacionalnu evidenciju diploma i dopunskih isprava o studiju, a to je samo jedna od novosti za 2024. godinu. U spomenutoj evidenciji neće biti samo novih diploma, već i sve diplome koje su visoka učilišta iz RH izdala u posljednjih 40 godina, piše poslovni.hr.

Na ovaj način planiraju „stati na kraj“ krivotvorenim ispravama koje su predstavljale veliki problem. Isto tako, nastavit će i projekt e-sveučilišta kojim se planira unaprjeđenje postojećeg informatičkog sustava i povezivanje evidencija u visokom obrazovanju na nacionalnoj razini.

Prema nacrtu pravilnika, visoka učilišta će izdavat diplomu u roku od 30 dana nakon završetka studija, a sve to bez naknade na hrvatskom i engleskom jeziku. Digitalni oblik diplome i svjedodžbe neće biti namijenjen za ispis, nego za uporabu isključivo u elektroničkom formatu.

 

Digitalizacija obrazovnog sustava digitalne verzije diploma dopunska isprava o studiju Krivotvorene isprave elektronički format

Još vijesti