V.K. u Vijesti

Kriza među mladima! Dvije trećine studenata razmišlja o ispisivanju s fakulteta zbog prevelikih troškova života

Velik broj studenata nema dovoljno financijskih sredstava za nastavak studiranja.

6. rujna 2022 15:45
Razmišljaju o odustajanju

Razmišljaju o odustajanju Foto: Shutterstock by Billion Photos

Čak dvije trećine studenata iz Velike Britanije brine o svojoj financijskoj situaciji zbog povećanja troškova života kada se ove jeseni vrate na fakultete.

Sveučilišta u Velikoj Britaniji upozorila su da će studenti vjerojatno napustiti svoje studije ako im se ne ponudi nikakva potpora usred krize troškova života. Rekli su da treba provesti brzu akciju kako bi se pomoglo studentima zabrinutim za novac i financije.

vezano Vrijedi li na kraju toliko diploma? Većina misli da ne! Akademska četvrt Više od polovine ispitanih misli da je studiranje preskupo za ono što dobiju na fakultetu

Dekani raznih fakulteta diljem ove zemlje pozivaju novoizabranu britansku premijerku Liz Truss da vrati potpore studentima i osigura ciljano financiranje za britanske studente koje je ukinuto 2015. godine. Većina mjera koje su već na snazi vjerojatno neće pomoći većini studenata, budući da su uglavnom usmjerene na ljude koji primaju beneficije na temelju provjere imovinskog stanja, umirovljenike i obitelji, pokazalo je istraživanje sveučilišta u Velikoj Britaniji.

vezano Nemaju kuda Vijesti Nikad gora kriza studentskog smještaja: Sveučilišta nemaju kamo smjestiti brucoše

Više od pola bi moglo odustati od studija

Dvije trećine, njih 67 posto, iznimno je zabrinuto za svoje financijsko stanje ove jeseni, a brojka se penje na čak 85 posto njih ako se računaju i studenti stariji od 30 godina, prema istraživanju koje je provela Savanta ComRes, a prenosi Daily Record.

Više od polovice, njih 55 posto kazalo je da bi zbog teške financijske situacije moglo čak odustati od fakulteta, uključujući i osam od 10 studenta koji su na poslijediplomskom studiju.

Banka Engleske upozorila je da će Velika Britanija ući u recesiju ove godine, s inflacijom na već ionako visokoj razini od 10,1 posto.

vezano Studenti ispred zagrebačkog FER-a Nakon predavanja 5 apsolvenata iskreno: 'Evo zašto smo požalili što smo upisali fakultet'

Profesor Steve West, predsjednik Sveučilišta UK i prorektor Sveučilišta West England rekao je da ministri moraju "iskoračiti" i osigurati dodatne financije za studente.

"Uz rekordnu inflaciju i ogroman skok cijene računa za energiju, studentima je potrebna dodatna podrška upravo sada, prije nego što odluče da su im životni troškovi toliko visoki da si ne mogu priuštiti nastavak studija", kazao je.

„Vrijeme je da vratimo potporu studentima i osiguramo da drže korak s inflacijom“.

Najviše brinu oko računa za energiju i komunalne usluge

Financijsku potporu studentima ukinuo je još 2015. godine tadašnji premijer David Cameron.

vezano Mnogi studenti strahuju da će izgubiti krov nad glavom... Vijesti Jedan od sedam studenata strahuje da će iduću akademsku godinu dočekati kao – beskućnik

"Sveučilišta usmjeravaju dostupna sredstva tamo gdje su najpotrebnija, ali, s padom vrijednosti studentskih zajmova na najnižu razinu u sedam godina, mnogima ovo neće biti dovoljno. Trebamo hitnu akciju novog Kabineta da pomognu studentima kroz tešku zimu koja je pred nama", kazao je profesor West.

vezano Smrznuto, jeftino i brzo Vijesti Šokantno istraživanje: Jedna četvrtina diplomaca ne zna kuhati nakon završetka faksa

Anketa provedena na 1050 ispitanih studenata u srpnju ove godine, pokazala je da tri četvrtine studenata ima problema s mentalnim zdravljem zbog troškova života i financija, a naglasili su da najveće brige imaju upravo oko računa za komunalije i energiju.

Odmah nakon toga slijedi zabrinutost za stanarinu ili smještaj, a zatim hrana. Polovina njih rekla je da će ove jeseni manje izlaziti s prijateljima i obitelji.

izvor: dailyrecord.co.uk

Još vijesti