V.K. u Akademska četvrt

Ozbiljan problem: Evo koliko tisuća studenata želi u dom, ali za njih nema mjesta

Prema prošlogodišnjim statistikama, više od 4000 studenata neuspješno aplicira za mjesto u domu...

16. svibnja 2022 11:44
Bit će više mjesta ispod nadstrešnice!

Bit će više mjesta ispod nadstrešnice! Foto: MojFaks

Život u studentskom domu ima nebrojeno mnogo koristi za svakog studenta za vrijeme njegovog akademskog obrazovanja. Osim što su povoljniji od stanova, studentski dom zasigurno pruža i nezaboravno iskustvo svakome tko provede koju godinu života u ovakvom smještaju.

Prema podacima koje je nedavno objavio Državni zavod za statistiku, 12 467 studenata u Hrvatskoj živjelo je u 24 studentska doma u republici Hrvatskoj u akademskoj godini 2020./2021.

vezano Indeks u džepu studenta Postani student TOP i FLOP fakulteti ove godine: Neki studiji i ove godine 'gore', a ima i onih koje nitko dosad nije prijavio

Njih 4438 više je apliciralo za dom, no, zbog popunjenih kapaciteta nisu dobili dom te su morali pronaći drugi smještaj u mjestu studiranja.

Prevladavaju studentice

Kako smo i pisali u nekoliko navrata, na našim visokoobrazovnim institucijama ima više studentica nego studenata, a takav je slučaj zabilježen i u smještajnim kapacitetima domova diljem zemlje.

U zimskom semestru u prošloj akademskoj godini na dodiplomske, preddiplomske, diplomske i integrirane studije bilo je upisano 89 187 studentica, što je 57,3 posto. Kako piše DZS, udio studentica korisnica studentskih domova bio je 60,5 posto, odnosno 7 548 studentica je smješteno u domu te 4 919 studenata.

vezano Slika nije pronađena Akademska četvrt U 2020. godini diplomiralo više od 30 tisuća studenata: Uvjerljivo više žena, ali i 13 osoba starijih od 60 godina

Više od 155 tisuća mladih u Hrvatskoj studiralo prošle godine

S obzirom na sveukupan broj studenata u Hrvatskoj za prošlu godinu, 155.627, ovaj podatak znači da je manje od 10 posto studenata smješteno u studentskim domovima. Uz spomenuto, ove statistike ukazuju na velik problem sa studentskim smještajnim kapacitetima u državi, a posebni se naglasak stavlja na sve veće financijske izdatke za smještaj onih studenata koji nisu uspjeli dobiti mjesto u domu.

Osim onih koji studiraju i žive u domu, DZS je objavio i podatak o zaposlenicima, pa je tako prošle godine u studentskim domovima bilo zaposleno 327 zaposlenika, a udio žena je na čak 68,8 posto. 

vezano Slika nije pronađena Vijesti Trend 'dominacije' studentica na hrvatskim fakultetima sve jači: Sve je više visokoobrazovanih žena

Ostale statističke podatke za prošlogodišnje stanje u državi o upisanim studentima, ali i studentkim domovima možete pronaći ovdje.

Još vijesti