M. P. u Vijesti

Zabrana Europske komisije za službenike: „Prvi korak do ukidanja TikToka u Europi“

Aplikaciju moraju deinstalirati najkasnije do 15. ožujka

24. veljače 2023 15:20
TikTok

TikTok Foto: Konstantin Savusia/Shutterstock

Zbog sve veće napetosti između zapada i Pekinga, Europska komisija je odlučila zabraniti zaposlenicima korištenje kineske aplikacije TikTok iz sigurnosnih razloga institucije. Dokaz da kineske tehnološke tvrtke pomažu Komunističkoj partiji i njezinim obavještajnim službama uznemirio je Korporativni odbor Europske komisije, prenosi zimo.dnevnik.hr.

U slučaju da zaposlenici inzistiraju na zadržavanju TikTok profila, moraju izbrisati poslovne aplikacije sa svojih privatnih uređaja. Cilj navedene mjere je zaštita od prijetnje prikupljanja goleme količine podataka diljem svijeta s fokusom na političke i sigurnosne ciljeve velike vrijednosti, piše na portalu zimo.dnevnik.hr.

@ninaskocak Iskreno malo strašna informacija #tiktokbalkan #jesteliznali #tiktok #news ♬ Blade Runner 2049 - Synthwave Goose

Mlada hrvatska influencerica s belgijskom adresom odrađuje staž u Europskom parlamentu, a na svom TikTok profilu izrazila je nezadovoljstvo ovom odlukom: „Iskreno malo strašna informacija“. Nina tvrdi kako Europska unija sumnja da ih kineska komunistička vlada preko navedene aplikacije špijunira i zloupotrebljava informacije, a dodala je i kako sumnja da je ovo prvi korak do ukidanja TikToka u Europi.

Službenici moraju deinstalirati aplikaciju sa svojih uređaja najkasnije do 15. ožujka, a glasnogovornik TikToka izrazio je nezadovoljstvo i dodao kako je razočaran novom odlukom. Poručio je: „Kontaktirali smo Komisiju kako bismo razjasnili stvari i pokazali im na koje načine štitimo podatke 125 milijuna korisnika iz cijele Europske unije, koji se TikTokom služe svakog mjeseca.“, prenosi bug.hr.

Još vijesti