M. P. u Vijesti

Konačno! Prva zgrada fakulteta u cijelosti obnovljena od potresa – još 22 u procesu

Obnovljena je i knjižnica Juraj Habdelić.

28. travnja 2023 10:58
Zgrada FFRZ-a

Zgrada FFRZ-a Foto: Sveučilište u Zagrebu/Facebook

Fakultet filozofije i religijskih znanosti Sveučilišta u Zagrebu prva je visokoobrazovna institucija na zagrebačkom području koja je u cijelosti obnovljena od potresa. Obnova je financirana sredstvima iz Fonda solidarnosti Europske unije, a obnovljena je zgrada Fakulteta i knjižnica Juraj Habdelić.

Na svečanoj konferenciji za medije održanoj u dvorani spomenutog Fakulteta, rektor Stjepan Lakušić je naveo da su u procesu obnove još 22 fakulteta. Od ukupnog broja, njih desetak je u opsežnim radovima cjelovite obnove, a ostali su u fazi odabira izvođača ili izrade dokumentacije.

Vrlo jak potres pogodio je Zagreb prije nešto više od tri godine, a štete u središtu Zagreba bile su goleme. Na zgradama pojedinih fakulteta zabilježena su oštećenja u obliku popucalih zidova i urušavanja pročelja.

Na nekim mjestima trusile su se zidne obloge, a došlo je i do otpadanja žbuke. Pojedine zgrade fakulteta bile su neuporabljive, a zbog sigurnosti studenata i svih zaposlenih započele su obnove na brojnim zgradama fakulteta, stoji na unizg.hr.

Još vijesti