V.K. u Vijesti

Nova zaraza, ali samo u srednjim školama: 'Ne sjećam se da smo ikada imali ovakvu epidemiju'

Još se naziva i "bolest prljavih ruku".

2. svibnja 2022 18:15
Još se naziva i bolest

Još se naziva i bolest Foto: Pexels by CDC

Pranje ruku jedna je od najosnovnijih stvari koje naučimo o higijeni od malih nogu. Osim što smo za vrijeme pandemije na svakom drugom posteru vidjeli napise „Kako se pravilno peru ruke“, možda smo to uspjeli i zaboraviti u ovako kratkom vremenu.

Kako prenosi Jutarnji list, u zagrebačkim srednjim školama već dva mjeseca vlada epidemija hepatitisa A, takozvana zarazna žutica, a najveći broj oboljelih su srednjoškolci.

vezano Slika nije pronađena Nakon predavanja Epidemija najgore utjecala na mlade – svaki sedmi učenik ima PTSP, 40% mladih strahuje od života samo u kući

Prenosi se feko-oralnim putem

„Od početka ožujka dosad zabilježili smo 57 slučajeva hepatitisa A, uglavnom među srednjoškolcima. Kao uzročnik je identificiran virus Hepatitis A koji se prenosi feko-oralnim putem, odnosno unošenjem kontaminirane vode ili hrane stolicom zaražene osobe ili rukama onečišćenim stolicom zaražene osobe“ kazao je za Jutarnji Branko Kolarić, ravnatelj Nastavnog zavoda „Dr. Andrija Štampar“ u Zagrebu.

Usto je naveo i da je bolest zabilježena među učenicima triju škola te njihovim kućnim kontaktima, ali da je ova epidemija pod kontrolom i da je 45 pacijenata već ozdravilo. „Moguće je da u konačnici bude veći broj zaraženih jer je period inkubacije kod hepatitisa A mjesec dana, a u nekim slučajevima čak i dva mjeseca“, napominje.

Krenulo od kuhara?

Epidemija je prema informacijama krenula iz Ugostiteljsko – turističkog učilišta, kada je kuhar, ne znajući da je zaražen, spremao djeci obroke.

vezano Slika nije pronađena Laganini Otišao na kvasinu? Profesor studente nazvao 'prenositeljima bolesti' i unaprijed im dao ocjene

„Da, to je točna informacija. Za vrijeme praznika počeli su se događati slučajevi hepatitisa. Najprije je bila riječ o jednom sporadičnom slučaju, a onda mi je kolegica u nedjelju javila da se pojavio još jedan. Nakon toga sam odmah kontaktirao s dežurnim epidemiologom i zajedno s njim donijeli smo brojne mjere“, kazao je za Direktno Mladen Smodlaka, ravnatelj Ugostiteljsko-turističkog učilišta i napomenuo da je inspekcija poduzela sve potrebne mjere zaštite.

„S hranom ne radimo više ništa dok je prođe opasnost. Djeca nemaju čak ni vježbe u školi. One se sada provode online, a teorijska se nastava provodi uz visoke epidemijske mjere“, potvrdio je Smodlaka.

Simptomi Hepatitisa A

Među simptomima akutnog hepatitisa A su povišena temperatura, mučnina, povraćanje, žutica, gubitak apetita, bolovi u trbuhu, svijetla stolica, a tamna mokraća. „Zatim se jetrenim probama pokažu povišene razine bilirubina i transaminaza. Liječenje je simptomatsko, a bolesnici se spontano oporavljaju. Bolest je često asimptomatska ili blaga, osobito u djece mlađe od pet godina. No, problem je kad bolest nije prepoznata pa može progradirati i dovesti do zatajenja jetre“, rekla je Lorna Stemberger Marić, pedijatrijska infektologinja iz Infektivne klinike "Dr. Fran Mihaljević" u Zagrebu za Jutarnji te potvrdila da trenutno nemaju na odjelu pacijente oboljele od Hepatitisa.

vezano Slika nije pronađena Vijesti Otvara se prva fekalna biobanka u Hrvatskoj: Donirati mogu i studenti – potpuno anonimno

„U posljednjih mjesec dana smo imali nekoliko težih slučajeva kod srednjoškolaca i osnovnoškolaca. Srećom, svi su naši mladi pacijenti do sada ozdravili. Mi smo prijašnjih godina imali pojedinačne slučajeve akutnog hepatitisa A, no ne sjećam se da smo imali ovakvu epidemiju koja se raširila i među djecom“, pojasnila je Lorna Stemberger Marić.

Kako izbjeći zarazu hepatitisom A?

Često se naziva i bolest "prljavih ruku" jer se najčešće prenosi neopranim rukama, kontaminiranom hranom ili vodom te bliskim kontaktima sa zaraženom osobom, uključujući i seksualnim putem.

Bolest je rasprostranjena u cijelom svijetu, ali se češće javlja u endemijskom ili epidemijskom obliku u slabije razvijenim i nerazvijenim zemljama svijeta. Znatno češće se javlja u sredinama s lošim higijenskim navikama.

vezano Slika nije pronađena Nakon predavanja Najlakše do srodne duše, ali i zaraze: Svaka peta mlada osoba koja koristi dating aplikacije 'zaradi' spolno prenosivu bolest

Zagrebački su ravnatelji dobili upute te su podijelili obavijest s nastavnicima, roditeljima i učenicima kako dolazi do zaraze Hepatitisom A. Naglašeno je da se osoba može zaraziti ako jede hranu koju je pripremala zaražena osoba koja nije oprala ruke ispravno ili ih je oprala u kontaminiranoj vodi. Osoba se može zaraziti i ako pije kontaminiranu vodu, uključujući i kockice leda. Osim toga, ističe se da se treba izbjegavati konzumacija sirovih ili nedovoljno kuhanih školjki iz kontaminiranih voda, ali i sirovu, termički nedovoljno obrađenu i neopranu hranu poput voća, povrća i sushija. Osim hranom i dijeljenjem kuhinje i sanitarnog čvora sa zaraženom osobom, žutica se može proširiti i spolnim odnosom.

Izvor: jutarnji.hr

Još vijesti