V.F. u Vijesti

HNB aplikaciju za preračunavanje kuna u eure platio 275.000 kuna, učenici za nekoliko sati napravili sličnu za 0 kuna

Da nije smiješno, bilo bi tužno...

6. prosinca 2022 12:44
Novčanice eura.

Novčanice eura. Foto: MabelAmber via Pixabay

S obzirom da uskoro euro zamjenjuje hrvatsku kunu i postaje glavna valuta u Hrvatskoj, iz HNB-a su prošloga tjedna objavili kako su napravili aplikaciju euroHR. Nova aplikacija sadrži pitalice i slikovni kviz uz koje se mogu naučiti činjenice o euru, a najznačajnija opcija je kalkulator za konverzije s kojim korisnici aplikacije mogu brzo preračunavati kune u eure i obratno.

Aplikacija HNB-a je besplatna i dostupna za Android i iPhone uređaje. Ono što svakako treba spomenuti je da je HNB za ovu aplikaciju platio 275.000 kuna, iako se zapravo valute mogu preračunavati i na većini običnih kalkulatora na pametnim telefonima, piše Zimo.

Možda je najsmješnije u cijeloj priči što su polaznici STEM radionice iz Pazina uspjeli napraviti sličnu aplikaciju za preračunavanje valuta. I ne, ne radi se o studentima završnih godina, apsolventima ili mladim genijima za programiranje, već o učenicima od 3. osnovne do 3. srednje.

Aplikaciju su napravili za vrijeme trajanja samo jedne radionice, a o njihovom je uspjehu na Facebooku pisao i voditelj radionice Ivan Guštin. Polaznici radionice su u programskom jeziku Scratchu napravili aplikaciju koja može preračunati kune u eure i obratno i to u samo nekoliko sati. Neki od njih su slično isprogramirali u Pythonu, a oni koji su već slično radili prethodnih godina radili su s Arduinom.

Voditelj radionice je i u Facebook grupi „Pazin IT” objavio linkove za aplikaciju koju su napravili na radionici, a dostupni su na poveznici pa možete i sami prosuditi koja je bolja.

Aplikacija školaraca funkcionira samo na Android uređajima, nema verzije za iPhone.

vezano Neke domaće aplikacije podigle su popriličnu prašinu... Nakon predavanja Top domaće aplikacije koje su promijenile život studenata u 2022. godini: Jeste li ih isprobali?

vezano Obeo aplikacija -. online kupnja karata za bus Vijesti Baj, baj redovi bez kraja! Autobusni kolodvor Zagreb ima iznenađenje: Odsad do karte u samo par klikova

Još vijesti